Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Suštinske reforme važnije od datuma    

Objavljeno : 12.04.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

U gostovanju u Jutarnjem dnevniku RTS-a 12. aprila, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU izjavio je da ne treba da posvećujemo pažnju formalnim datumima, već suštinskim reformama na evropskom putu, kao i da postoji realna šansa da se zajedno otvore poglavlja 23 i 24.

 

"Cilj ne treba da bude puko članstvo u EU, nego suštinska transformacija društva kroz reforme”, naglasio je Lazarević i istakao da je dinamika otvaranja poglavlja važna ali da nije na prvom mestu i da umesto datuma treba da se fokusiramo na reforme.

 

"Jedan broj država iz poslednjih ciklusa proširenja veoma uspešno su otvarale i zatvarale poglavlja, u isto vreme suštinski simulirajući reforme. Cena za to može biti veoma visoka i plaća se nakon učlanjenja", ističe Lazarević.

Na pitanje da li Brisel dozvoljava malim članicama ponašanje poput blokade Hrvatske, Lazarević objašnjava da je pregovarački okvir jasan i da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno, dok se o ostalima pregovara. Lazarević je takođe pojasnio da ne postoji nikakav zvaničan stav Hrvatske da se Srbiji onemogući otvaranje poglavlja 23. 

Objašnjavajući šta bi još mogli da budu izazovi na evropskom putu, Lazarević navodi da je uvek ključno pitanje u kom kontekstu će se koristiti integracije. "Uvek je pitanje da li će se evropske integracije koristiti za rešavanje bilateralnih pitanja", ukazao je Lazarević.

U vezi sa održavanjem referenduma o članstvu u EU, Lazarević je objasnio da su sve zemlje centralne i istočne Evrope organizovale referendum pred stupanje u EU, kao i da očekuje da će tako biti i u Srbiji.

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/.

Osoba za kontakt u CEP-u je Nataša Ristić, natasa.ristic@cep.org.rs, 063 8132 961.

 

Saopštenje CEP


 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA