Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Izbori ne bi trebalo da utiču na tok pregovora sa EU    

Objavljeno : 20.01.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU

 

Najavljeni vanredni parlamentarni izbori ne bi trebalo da utiču na tok pregovora o članstvu u EU, jer Vlada i u tehničkom mandatu može da donosi odluke u vezi s pregovorima, poput usvajanja pregovaračke pozicije ili akcionog plana. Očekujem da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do juna, kao i da se paralelno s tim krene u ispunjavanje uslova za otvaranje drugih poglavlja nakon juna. Pitanje evropskih integracija neće "u političkom smislu" biti toliko bitno na najavljenim izborima. Uži pregovarački tim koji je formiran u avgustu prošle godine, "dobro se uhodao", redovno se sastaje, počeo je da radi neposredno i sa pregovaračkim grupama i uspostavlja odnose sa odgovarajućim službama Evropske komisije.

 

Da li će održavanje izbora usporiti tok pregovora o članstvu Srbije u EU kako zbog predizborne kampanje tako i zbog kadrovskih promena u ministarstivma posle izbora?

 

Ne postoje tehnički ili proceduralni razlozi za bilo kakvo odlaganje ili usporavanje. Pregovarački tim postoji i radi. Vlada i u tehničkom mandatu ima pravo i može da donosi odluke koje su potrebne, na primer da usvoji pregovaračku poziciju ili akcioni plan. Čak i Narodna skupština, odnosno njeni nadležni odbori mogu da razmatraju pregovaračku platformu za neko poglavlje.

 

Očekujem da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do juna a da će se paralelno krenuti sa mnogo bitnijim poslovima a to je ispunjavanje onih uslov akoji su potrebni za otvaranje nekih drugih poglavlja nakon juna.

 

Naglašavam da za brojna poglavlja postoje merila za otvaranje tako da postoji veliki tehnički posao koji nekada traje i po godinu dana, da bi se određeno poglavlje samo otvorilo.

 

Treba napomenuti i da su sve takozvane nove države članice (EU) prošle kroz više izbornih ciklusa od momenta otpočinjanja njihovog evropskog puta do datuma članstva.

 

Ne treba preuveličavati taj politički momenat kod otvaranja pojedinih poglavlja. Najveći deo njih su zaista tehnička i stručna poglavlja gde se od Srbije očekuje ozbiljan rad nad njima.

 

Da li je to što su državni sekretari šefovi pregovaračkih grupa odgovarajuće rešenje u pregovorima?

 

Nisu samo državni sekretair predsednici pregovaračkih grupa. U velikom broju slučajeva to su direktori određenih stručnih službi Vlade ili posebnih organizacija ili čak pomoćnici ministara na čelu određenih sektora u ministarstvima, bitnih za pregovarački proces, a oni se sada svi biraju na konkursima na pet godina, odnosno u praksi ne dešava da oni budu zamenjivani nakon izbora.

 

Da li će izbori biti neka vrsta referenduma na kome će se pokazati da li su građani za EU ili protiv?

 

Ne mislim da će na ovim izborima tema evropskih integracija biti nešto mnogo bitna u političkom smislu.

 

Što se tiče referenduma (o članstvu), on se ne može izbeći. Izjašnjavanje građana se dešavalo u svim državama centralne i istočne Evrope ali u trenutku kada je sporazum već bio ispregovaran pa vi prosto znate o čemu se izjašnjavate, znate kako je Srbija ispregovarala i pod kojim uslovima bi treblao da uđe u EU. I onda u tom trenutku, u prethodnim slučajevima to je bilo oko godinu, godinu i po dana pre članstva, izlazite i kažete da se s tim slažete ili ne slažete.

 

Da li će izbori usporiti reforme ili možda neke i odložiti?

 

Najveći deo tih reformi i najvažnije među njima su vezane ili za pregovore o članstvu u EU ili za aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom ili za neki sličina aranžman tako da tu nema mnogo prostora za neka pomeranja i odlaganja čak ni tih nekoliko meseci. Tu su rasporedi vrlo strogi.

 

Šta se trenutno dešava kada je reč o radu užeg pregovaračkog tima, da li se redovno sastaje i priprema za pregovore, konkretno za poglalvja 32 i 35?

 

Tim se redovno sastaje, zaista se dobro uhodao. Pregovarači po pogavljima već rade i neposredno sa predstavnicima ministarstvima u pregovaračkim grupama, sa predsednicima pregovaračih grupa, a sa druge strane već uspostavljaju dobre odnose sa odgovarajućim službama u Evropskoj komisiji, tkao da kažem uspostavlja se ta dnevna rutina.

Foto: CEP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA