Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Zeleno svetlo Bundestaga za otvaranje poglavlja sa Srbijom    

Objavljeno : 27.11.2015. Štampa El. pošta bookmark
 

Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga je 27. novembra na vanrednoj sednici dao zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pristupim pregovorima Srbije i Evropske unije, saopšteno je iz nemačkog parlamenta. Time je, kako se dodaje, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj u vezi sa otvaranjem poglavlja u pregovorima sa Srbijom u članstvu u EU. U Beogradu je ova odluka dočekana kao važan signal i priznanje za napore koje je Srbija učinila na planu reformi, normalizacije odnosa sa Kosovom i jačanja regionalne saradnje.


Predsednik Odbora za evropska pitanja Gunter Krihbaum je kancelarki Angeli Merkel u pismu saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj, navodi se u saopštenju koje je dostavila Fondacija Konrad Adenauer.

 

"Ovo je jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

 

Krihbaum je posle sednice odbora rekao je da je za Bundestag jako važno bilo što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

 

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

 

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem".

 

Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture, navodi se u saopštenju.

 

Srbija je do sada dobila zeleno svetlo zemalja članica EU za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli bez dodatnih uslova, odnosno merila, kao i preporuku Evropske komisije za poglavlje 35 u kojem će se obrađivati normalizacija odnosa sa Prištinom. Procedura je odmakla i za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i pravima.

 

Za Srbiju je poglavlje 35 predviđeno da se otvori među prvima i zatvori među poslednjima, kao i poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, pravdi i bezbednosti, jer je kao i oni zahtevno, a zamisao takvog pristupa je da se ostavi što više vremena za aktivan rad na rešavanju problema.

 

Stavovi

Ministar spoljnih polsova Ivica Dačić izjavio je da je odluka Bundestaga da odbori otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja odlična vest za građane Srbije i "znak da je Srbija na dobrom putu", saopštilo je minsitarstvo.

 

"Odluka Nemačke da da zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja jeste odlična vest za građane Srbije i potvrda velikih rezultata koje je na evropskom putu postigla Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem", rekao je Dačić.

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da odluka Bundestaga o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u razgovorima Srbije i EU potvrđuje da je posvećenost Srbije reformama dobila punu podršku.

 

Stefanović je na vanrednoj konerenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka Bundestaga predstavlja veliku stvar zajedno s pozitivnim ocenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je očigledno da je ispunjena reč koju je Nemačka dala premijeru Aleksandru Vučiću.

 

Profesor i bivši ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković ocenio je da je odluka Bundestaga, da da zeleno svetlo za otvaranje prva dva poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, pokazala da je Srbija za Nemačku važna strana koja konstruktivno doprinosi onome što je bitno za Uniju.

 

"Odluka je pokazala da Nemačka drži reč i da ceni šta je druga strana uradila. Usledila je kao pozitivna ocena da smo mi važni kao strana koja konstruktivno doprinosi onome što je poželjno za EU – normalizacija odnosa sa Prištinom, da odgovornost za prekid snosi druga strana i da zato Srbiju ne bi trebalo kažnjavati", rekao je Visković agenciji Beta.

 

Visković je ocenio da je više stvari doprinelo odluci Bundestaga, ali pre svega konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima, tome treba dodati politiku Srbije u regionu, nastojanje da se očuva stabinost, kao i krajnje konstruktivan odnos prema izbeglicama i napore koje je Srbija uložila da se to pitanje reši na najhumaniji način.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA