Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Srbija za četiri do pet godina spremna za članstvo EU    

Objavljeno : 21.06.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija u idućih četiri do pet godina može postati "spremna da pregovara o ulasku u Evropsku uniju", izjavila je u Luksemburgu ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona je istakla da vlasti u Beogradu veruju da i u idućih šest meseci mogu biti otvorena poglavlja za koja će Srbija biti spremna."Ne postavljamo neke posebne rokove, naš cilj je da za tih četiri do pet godina uredimo naše društvo, usvojimo evropske standarde i počnemo da ih primenjujemo", istakla je Joksimović posle otvaranja dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu s EU u Luksemburgu 20. juna.

 


Otvaranjem poglavlja 7 o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji, u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom otvoreno je ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

 

Po rečima Jadranke Joksimović, poglavlje o intelektualnoj svojini je posebno važno jer će unaprediti položaj kompanija na domaćem srpskom tržištu, kao i autora u umetnosti, pospešiti sve vezano za industrijsku svojinu i privredu zasnovanu na znanju.

 

Joksimović je dodala da će poglavlje carinske unije biti "važno za svakog građanina i kompaniju u Srbiji", jer će Srbija usklađivanjem sa standardima EU kad postane članica koristiti na najbolji način prednosti koje carinska unija ima za zemlje EU.

 

Ona je istakla da vlasti u Beogradu veruju da i u idućih šest meseci mogu biti otvorena poglavlja za koja će Srbija biti spremna.

 

Ministarka je navela da je Srbija u pregovore i otvaranje poglavlja ušla "pre svega zbog građana i krajnje i najveće vrednosti tog procesa, što je članstvo u EU, kao i da Srbija bude kvalitetnija i modernija država za svoje građane".

 

"Kad građani budu zadovoljni, tek onda možemo da kažemo da smo uspeli. Čak i da postanemo članica Unije, ako naši građani ne budu zadovoljni životom u Srbiji i okvirom vladavine prava i ekonomskim i životnim standardom, onda ceo posao neće biti upotpunjen na pravi način", rekla je Joksimović.

 

Ona je rekla da "želi da građani Srbije razumeju poruku da članstvo u EU nije cilj samo po sebi već upravo ono što jeste deo razvojne agende, ekonomskih reformi, jačanja institucija, vladavine prava, dobre i efikasne državne uprave, svih tih važnih segmenata koje srpski građani prepoznaju kao važne za bolje funkcionisanje države i bolji život u Srbiji".

 

Ministarka za evropske poslove Malte koja predsedava EU Elena Dali izjavila je po završetku međuvladine konferencije EU-Srbija da je to potvrda napretka Srbije na putu ka Uniji i da "predstavlja povoljan znak o posvećenosti EU Zapadnom Balkanu".

 

"Otvaranje novih poglavlja pokazuje veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna", rekao je direktor za proširivanje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson.

 

Danijelson i ministarka Dali su podvukli da Srbija mora ostvariti dodatne rezultate u vladavini prava i osnovnim slobodama, posebno kad je reč o pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA