Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Poglavlje 23: ostvareno 71% aktivnosti, u korupciji napredak sporiji    

Objavljeno : 22.12.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija je ostvarila 71% aktivnosti iz akcionog plana za poglavlje 23 planiranih za 4. kvartal ove godine, pri čemu je najvše aktivnosti ispunila u oblasti osnovnih prava. Slabiji rezultati su ostvareni u oblasti borbe protiv korupcije gde je sprovedena svaka druga aktivnost, od kojih se većina odnosi na izmene zakona. Na predstavljanju izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 u četvrtom kvartalu 2016. godine rečeno je i da Srbija kasni sa pojedinim aktivnostima, poput donošenja zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izrade kodeksa ponašanja za poslanike.

 

"Najuspešnije rezultate imali smo u okviru potpoglavlja osnovna prava, gde je procenat ispunjenosti obaveza bio 89%, dok je slabiji procenat uspešnosti bio u oblasti borbe protiv korupcije", rekla je rekla je 22. decembra ministarka pravde Srbije Nela Kuburović na predstavljanju četvrtog, kvartalnog izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.


Kako je rečeno na skupu, u oblasti borbe protiv korupcije ostvarena je svaka druga aktivnost, a većina se odnosi na izmene zakona.

 

Kuburović je istakla da se značaj poglavlja 23 - Pravosuđe i osnovna prava ogleda u suštinski važnim merama koje će, ako se dosledno sprovode, doneti pozitivne promene pre svega građanima.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) rekao je da je izuzetno važno za celokupan tok pregovora da se obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 ispunjavaju u skladu sa dogovorenim rokovima i da se o tome precizno izveštava.

 

Malta će kao naredna predsedavajuća zemlja EU kada je reč o proširenju fokus takođe stavljati na vladavinu prava i sprovođenje obaveza u toj oblasti, rekao je on, dodajući da je ovakva poruka preneta i tokom nedavne posete delegacije Malte koja je predstavljala prioritete predsedavanja u Srbiji.

 

Prema rečima Devenporta, Evropska komisija pažljivo prati napore na primeni Akcionog plana za poglavlje 23 i ceni napore koje Srbija ulaže u izveštavanje o aktivnostima za sprovođenje tog plana.

 

Komisija će u narednom periodu veoma detaljno proučiti sprovođenje plana, kako bi dala svoju procenu njegove ispunjenosti, rekao je Devenport, dodajući da je Evropska komisija spremna da finansijski i stručno pomogne Srbiji u sprovođenju tog plana.

 

Ocenio je da su pregovori Srbije u proteklih šest meseci dobili veliki zamah pošto su otvorena četiri poglavlja.

 

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević ukazala je da je Srbija prešla veliki put od pripreme za otvaranje poglavlja i analitičke procene pripremljenosti za otvaranje kroz skrining, kada nije znala kako da dostigne tražene standarde, do izrade Akcionog plana i otvaranja poglavlja.

 

Miščević je rekla da u narednoj godini Srbiju očekuje nekoliko ekspertskih misija Komisije i prvo veliko izveštavanje Evropske komisije o poglavljima 23 i 24.

 

Ocenila je da su procenti ispunjenosti važni, ali da je još važnije da se vide promene na terenu.

 

Navela je da je ovo drugi izveštaj o sprovođenju Akcionog plana posle otvaranja poglavlja, a četvrti ukupno, a pomoćnik ministra pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da Srbija ima obavezu da pravi izveštaje o ovim poglavljima na svakih šest meseci, ali da to čini češće, tromesečno.

 

Kašnjenje u donošenju više zakona i pripremi ustavnih izmena

 

Na skupu je rečeno da je 9% aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23 za poslednji kvartal u finalnoj fazi sprovođenja, 10% na početku sprovođenja, da 7% nije sprovedeno, a da za 3% ne postoje informacije od institucija.

 

Na skupu je rečeno da u domenu pravosuđa osim kašnjenja u pripremi ustavnih izmena nije donet ni kodeks ponašanja za narodne poslanike i etički kodeks za pripadnike MUP-a, dok se kasni i u izboru tužioca i zamenika tužioca za ratne zločine, kao i u realizaciji nekih mera za uvođenje informaciono-komunikacionih novina u pravosuđu.

 

U domenu borbe protiv korupcije ostvareno je 52% aktivnosti predviđenih planom za ovaj kvartal, od kojih se većina odnosi na izmene zakona. Prema izveštaju, 14% aktivnosti je gotovo završeno, kod 20% je počelo sprovođenje, a 10% nije sprovedeno.

 

Najznačajniji rezultati su postinugti u domenu represije korupcije, dok se kasni sa donošenjem zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, zakona o finansiranju političkih stranaka za koji nema podataka u kojoj je fazi donošenja, i zakona o državnoj upravi za koji je pripremljen nacrt i treba da usledi javna rasprava.

 

Pomereno je i donošenje zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, verovatno za 4. kvartal 2017. godine

 

Autor: M.P.

Foto: Shutterstock.com

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA