Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Nebojša Lazarević: Članstvo u EU nije jeftina igračka    

Objavljeno : 28.09.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član užeg pregovaračkog tima Srbije izjavio je da "naš cilj ne treba samo da bude otvaranje poglavlja, već suštinske reforme kako bismo bili spremni da, po ulasku u EU, u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze i do kraja koristimo članstvo u Uniji".

 

"Srbija je donela veliki broj usklađenih propisa, ali se oni često ne primenjuju. Sa druge strane, imaćemo još veće troškove nego koristi od članstva ako uđemo u EU nespremni“, kaže Lazarević. Postoji više krupnih otvorenih pitanja koje Srbija treba da reši pre nego što postane članica. Lazarević objašnjava da postoji "mnoštvo tehničkih pitanja u vezi sa pristupanjem Uniji koja zahtevaju izmene Ustava, dok neke od tih promena, po samom Ustavu, zahtevaju i referendum".

 

Lazarević objašnjava da, s obzirom da nas čeka i referendum gde građani treba da se izjasne o članstvu u EU, ali i o promenama Ustava, "bi bilo dobro da se oni spoje u jedan i na taj način uštede i vreme i novac".

 

"Članstvo u EU nije jeftina igračka", rekao je on i objasnio da samo u vezi sa poglavljem 27, koje se tiče životne sredine, Srbija mora da investira više od 11 milijardi evra, što je ogromna investicija za koju ćemo verovatno novac morati da pozajmimo. "Naš cilj je da postanemo uspešna i kredibilna članica koja u potpunosti i bez problema ispunjava sve obaveze iz članstva, a sa druge strane maksimalno koristi to članstvo u EU", rekao je on. "Ne treba se igrati evropskih integracija, treba ih ozbiljno shvatiti i raditi", naglasio je Lazarević.

 

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/

 

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA