Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

CEP: Još sedam poglavlja spremno za otvaranje    

Objavljeno : 12.09.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

"Pored već otvorena četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, Srbija je spremna da u najkraćem roku otvori i nekoliko dodatnih poglavlja," kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU. Poglavlja koja mogu da budu otvorena u najkraćem roku jesu poglavlja 25 i 26 koja se tiču nauke, istraživanja, kulture i obrazovanja, poglavlje 5 o javnim nabavkama, poglavlje 7 o intelektualnoj svojini, poglavlje 20 koje se tiče preduzetništva i industrijske politike, kao i poglavlja 29 i 33 koja se tiču carinske unije i finansijskih i budžetskih pitanja.

 

Lazarević objašnjava da se pregovori mnogo brže otvaraju kod onih poglavlja za koja nisu utvrđena merila za otvaranje (opening benćmarks), jer se u suprotnom ona prvo moraju ispuniti, nakon čega Evropska komisija priprema izveštaj koji mora da bude odobren od strane svih 28 zemalja članica EU, što je dugotrajan, a nekada i politizovan proces.

 

Takođe, još uvek postoji nekoliko poglavlja kod kojih izveštaj sa skrininga nije zvanično usvojen, te još uvek ne možemo biti sigurni da li će u tim poglavljima postojati merila za otvaranje.

 

"Ipak, važno je naglasiti da će otvaranje i zatvaranje svakog narednog poglavlja u suštini zavisiti od napretka ostvarenog u poglavljima 23, 24 i 35, te je važno da se prevashodno orijentišemo ka napretku u oblastima pravosuđa, fundamentalnih prava, pravde, slobode i bezbednosti, kao i u implementaciji Briselskog sporazuma", naglašava Lazarević. Evropska unija će napredak u ova tri poglavlja pratiti kroz redovne izveštaje, i to na svakih šest meseci.

 

Za više informacija o Centru za evropske politike posetite http://www.europeanpolicy.org/

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA