Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Sumorna medijska slika u Srbiji posle privatizacije    

Objavljeno : 16.09.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Privatizacija medija u Srbiji ostavila je za sobom sumornu sliku u tom sektoru – mnogi mediji su ugašeni, oko 1.000 novinara i drugih radnika u medijima je ostalo bez posla, a neizvestan je i opstanak mnogih privatizovanih medija i novinari i dalje odlaze. Za sada nema precizne evidencije o stanju u privatizovanim medijima, odnosno poštovanju kupoprodajnih ugovora, a preliminarne informacije pokazuju da se najčešće ne poštuje obaveza isplate ličnih dohodaka zaposlenima. Prelazak na projektno finansiranje koji je trebalo da obezbedi transparentnost finansiranja iz javnih fondova, otvorilo je mnoga pitanja, uključujući davanje sredstava "podobnim" medijima.

 

Autor: Maja Poznatov, novinarka portala EurAktiv Srbija

 

Ni postupak prenosa kapitala bez naknade zaposlenima u 16 medija, što je bila poslednja mogućnost za njihov opstanak, nije se pokazao kao uspešan. Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), smatraju odgovornim za to nekadašnju Agenciju za privatizaciju, a zatim i Ministarstvo privrede.

 

U UNS-u navode da, iako je parlament, na insistiranje tog udruženja, na kraju doneo tumačenje zakona, to nije bilo dovoljno, i da besplatne akcije ni posle godinu dana nisu dobili zaposleni više medija, uključajući novosadski Dnevnik.

 

NUNS zastoj u tom procesu dovodi u vezi i sa odnosom medija prema vlasti, odnosno time što „u ne pokazuju dovoljan stepen servilnosti prema vlastima što je u ovom trenutku osnovni preduslo za opstanak”.

 

Prema procenama udruženja, tokom privatizacije oko 1.000 novinara je napustilo posao uz otpremnine, a broj novinara koji su ostali bez posla je u međuvremenu porastao na 1.100.

 

„Ljudi i dalje odlaze jer novi vlasnici iako je prepolovljen broj zaposlenih u medijima ne obezbeđuju njihovu održivost”, rekao je za EurAktiv Srbija Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

 

I opstanak privatizovanih medija pod znakom pitanja

 

Sada, više od 10 meseci posle privatizacije pokreće se pitanje da li novi vlasnici poštuju obaveze i da li će pojedini privatizovani mediji uošte opstati. Ugovor o privatizaciji obavezuje kupca da minimum dve godine isplaćuje zarade zaposlenima, ulaže u osnovna sredstva kupljenog medija, kao i da najmanje pet godina obavlja informativnu delatnost.

 

Za sada ne postoji precizna evidencije o stanju u privatizovanim medijima, odnosno poštovanju kupoprodajnih ugovora. NUNS je najavio da priprema izveštaj o tome i da prvi rezultati nisu ni malo ohrabrujući.

 

„Ono što se preliminarno pokazuje je da se kupoprodajni ugovori najšešće ne poštuju u isplati ličnih dohodaka zaposlenih. Lično dohoci se uglavnom isplaćuju neredovno i u minimalnom iznosu”, rekao je za EurAktiv predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Background

Na reformu medijskog sektora dugo se čekalo posle demokratskih promena u Srbiji u oktobru 2000. Reforma je uz dosta teškoća počela tek 2011. sa donošenjem Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine, takozvane Medijske strategije.

 

Medijskom strategijom predviđeno je povlačenje države iz medija, osim u vrlo ograničenim i specifičnim slučajevima, kao prelazak na projektno sufinansiranje iz javnih fondova. Set medijskih zakona kojim se uređuje i proces privatizacije donet je tek tri godine kasnije, u avgustu 2014. godine.

 

Na osnovu toga privatizacija medija u Srbiji je pokrenuta u jesen 2014, a završena je u oktobru 2015. godine posle produženja roka za tri meseca.

 

Od 73 medija koja je trebalo privatizovati, za 50 je bio oglašen javni poziv za prodaju, a privatizovana su 34 medija. U međuvremenu je jedna privatizacija poništena, ali iz Ministarstva privrede još nema odgovora da li će biti pokrenuta nova privatizacija.

 

Tokom privatizacije, ugašeno je 20 medija uključujući Tanjug, koja je međutim nastavio da radi, koristeći državne resure – prostorije i opremu, uz nejasne procedure finansiranja.

 

U julu 2015. ugašen je Međunarodni radio Srbija, nekadašnji Radio Jugoslavija, jedan od najstarijih kratkotalasnih radija u svetu, osnovan 1936, šest godina pre Voice of America. Radio je emitovao program na kratkim talasima na 12 jezika.

 

List Dnevnik koji izlazi već 70 godina, nije usepo da nađe kupca. Sada je već mesecima u stečaju a plan reorganizacije predviđa da se dugovi namire prodajom štamparije u Novom Sadu koja se procenjuje na oko 4 miliona evra. Lokalni mediji su javili da će na mestu štamparije budući kupac moći da izgradi soliter od deset spratova.

 

U procesu privatizacije dva medija su promenila delatnost.

 

Evropska komisija je više puta pozvala Srbiju da dosledno sprovede zakon o javnom informisanju i Medijskoj strategiji u Srbiji "kako valja i brzo da bi se obezbedilo što je lakše moguće povlačenje države iz vlasništva u medijima i pošten, transparentan i stalan proces privatizacije".

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je u septembru da će biti doneta nova medijska strategija, što bi za posledu trebalo da ima i novi set zakona u toj oblasti. 

To potvrđuju i Brajović i navodi da plate, osim što su minimalne, kasne po više meseci, ali da se zaposleni zbog toga ne žale Ministarstvu privrede.

 

Obradović je rekao da je NUNS tražio od da Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i Ministarstva privrede, koje je preuzelo poslove Agencije za privatizacije po njenom gašenju, da što pre obave kontrolu u privatizovanim medijima i obaveste javnost o rezultatima.

 

“Tek tada ćemo dobiti kompletnu sliku koja je, mogu sada već da kažem, poražavajuća, uz nekoliko časnih izuzetaka”, rekao je on.

 

Brajović je rekao da treba istaći da su “lošu privatizaciju dobro podneli najbolji lokalni mediji poput RTV Bor, RTV Kruševac i RTV Vranje.

 

Nije se ni moglo očekivati da svi opstanu. Problem je što ni najbolji neće preživeti ukoliko opštine i gradovi ne budu izdvajali 2% za projektno sufinansiranje medija”, dodao je on.

 

Slučaj lokalnog Ruperta Mardoka

 

UNS i NUNS su krajem avgusta pokrenuli pitanje nepoštovanja obaveza prema medijima koje je kupio Radoica Milosavljević, biznismen iz Kruševca, koji je prozvan lokalnim Ruperom Mardokom zbog kupovine osam medija tokom privatizacije.

 

Prema podacima UNS-a, od osam medija u vlasništvu Milosavljevića, RTV Brus i Centar za informisanje Novi Kneževac ne emituju program, iako nisu ugašeni, prekid programa je najavila Televizija Požega, a zbog dugova i kašnjenja zarada je doveden u pitanje opstanak Radio-televizije Kragujevac.

 

Pod pritiskom zaposlenih i sindikata, Milosavljević je radnicima RTK, kojima duguje 4,5 plate, ponudio socijalni program za dobrovoljni odlazak za šta se izjasnilo 45 od 67 zaposlenih. Milosavljević je rekao da je otvoreno pitanje da li RTK može da opstane i nastavi da radi sa manjim brojem ljudi.

 

Trgovina uticajem

 

Brajović i Obradović se slažu da imovina nije bila dominantna razlog za kupovinu medija, već trgovina uticajem.

 

“Državni mediji su bili partijski. Ali zbog finansijskog iscrpljivanja i netransparentnog vlasništva i privatni mediji postaju partijski. Mediji su ostali bez novca i ljudi. To je glavno obeležje ove privatizacije”, rekao je Brajović.

 

On je dodao da je kupcima medija jasno da medijsko tržište siromašno pa su pretežno motivisani trgovinom uticajem.

 

„Mislim da je dominantan motiv (kupovine medija) bio politički, odnosno, kontrola medija i uticaja. Bilo je i slučajeva kada je osnovni interes predstvaljalo vlasništvo nad imovinom ali to je zanemarljiv procenat”, rekao je Obradović.

 

On je dodao da se na osnovu neposrednog uvida u uređivačku politiku najvećih kupaca medija, poput Milosavljevića, može jasno uočiti da je uređivačka politika „u nekim slučajevima čak i neukusno, naklonjena Srpske napredne stranke (SNS)”.

 

Obradović je kao primer pristrasnog izveštavanja naveo i izveštavanje Studio B, popularne televizije na teritoriji Beograda, koje je kupila kompanija Maksim Media, u vlasništvu porodice Krdžić, kao i medije u vlasništvu biznismena Vidosava Radomirovića na području Niša, najvećeg grada na jugu Srbije.

 

On je dodao da su kupcima medija uložena sredstva ubrzo vraćenja kroz nezakonite konkurse i naveo da je Milosavljević iz budžeta lokalnih samouprava dobio najmanje 390.000 evra.

 

Obradović je naveo da je porodica Krdžić na lokanim i republičkom konkursu dobila oko 30 miliona dinara., što je oko 243.000 evra a Studio B je plaćen 530.000 evra. “Dakle, u ovoj godini, Krdžići su povratili polovinu investicije”, naveo je on.

 

Prema podacima Saveta za borbu protiv korupcije, mediji u Nišu u vlasništu porodice Radomirović označeni su kao mediji koji kroz način izveštavanja u okviru budžetski podržanih projekata nisu promovisali javni interes već vlast.

 

Na prošlogodišnjem konkursu u Nišu mediji u vlasništvu porodice Radomirović- Belle amie televizija, radio i internet, Niška televizija i Narodne novine, tada su dobili 61,5% sredstava.

 

Problemi sa projektnim finansiranjem

 

Obradović je ocenio da se projektno finansiranje u praksi pretvorilo u sopstvenu suprotnost. „Umesto da se poboljša informisanje građana, u velikom broju slučajeva, konkursi su poslužili za uterivanje novca podobnim medijima”, dodao je on.

 

Brajović je ukazao da su „siromašenje medijske ponude i pomor medija neminovni” u okolnostima u kojima lokalne samouprave ne snose zakonsku odgovornost ako ne raspisuju konkurse ili ako izdvoje simbolična sredstva za projektno sufinansiranje medija.

 

„Na tu opasnost UNS je na vreme ukazivao i zato nije dao podršku setu medijskih zakona (usvojenih u avgustu 2014)”, dodao je on. JAS je u vreme usvajanja zakon pre dve godine tražio da se lokalne samouprave bavežu da izdvajaju 2% budžeta medijima, što nije usvojeno.

 

On je rekao da se to mora izmeniti novom medijskom strategijom, kao i da se mora izmeniti Uredba o kontroli državne pomoći kojom se podrška medijima sa svih nivoa vlasti ograničava na 23.000.000 dinara ili oko 187.000 evra za tri godine.

 

Tanjug kao fenomen privatizacije

 

Novinarska udruženja ne slažu se u pogledu statusa i budućnosti agencije Tanjug, koja je kao javno preduzeće odlukom Vlade Srbije ukinuta 31. oktobra 2015. godine, ali i dalje radi.

 

Obradović je rekao da je slučaj Tanjuga najskandalozniji primer privatizacije medija, da je tu reč o „neskrivenom kršenju zakona i nezabeležnom političkom voluntarizmu i da nema naznaka da će se u tom slučaju išta promeniti.

 

„Sve ovo što se dešava sa Tanjugom je zapravo pokazatelj da ova vlast nije o nema nameru da medijsku scenu uredi u skladu sa zakonima koje je sam i donela. Očigledno je da se medijska reforma svela na prepakovanje političkog uticaja u medijima  otvorenog pritiska na novinare”, rekao je on za EurAktiv.

 

Brajović je ocenio da je Tanjug “fenomen ove privatizacije”, ali da je opstao i pored odluke vlade o ukidanju, jer su se ispunila dva važna uslova.

 

„Prvi, da je vlast zainteresovana za njegov opstanak a ne gašenje i drugi da je zbog smanjenja broja zaposlenih postao konkurentan. Zato Tanjug ne treba gasiti. I za ovu agenciju treba da važi pravo na besplatne akcije zaposlenima što im uprkos Zakonu nije ponuđeno”, dodao je on.

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je početkom septembra da su sa predstavnicima Evropske unije obavljeni razgovori u vezi sa radom agencije Tanjug.

 

On je rekao da Srbija mora da nađe sopstveno rešenje za pitanje agencije, s obzirom da u EU ne postoji jedinstveno rešenje za rad novinskih agencija.Tanjug, iako je zvanično prestao da radi, i dalje emituje vesti.

 

Foto: Shutterstock.com

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA