Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Ilze: Odlaganje borbe protiv promena klime mnogo košta    

Objavljeno : 17.05.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

Svaki dan odlaganja akcije u borbi protiv promena klime neizostavno i skupo košta u ektsremnim klimatskim događajima, kao što su poplave, gubitku biodiverziteta, zagađenju vazduha, klimom prouzrokovanim migracijama, rekao je 17. maja direktor regionalne kancelarije nemačke Fondacije Hajnrih Bel za Srbiju, Kosovo i Crnu Goru Simon Ilze.

 

Na molbu Euraktiva Srbija da prokomentariše činjenicu da je nemačka kancelarka Angela Merkel prvi put jasno i beskompromisno govorila o cilju ugljenične neutralnosti do 2050. koji je predložila EU, Ilze je, kao i kancelarka, rekao da nema mesta za pitanje da li je to potrebno, već samo kako to ostvariti.

 

Nemačka kancelarka je ranije ove nedelje na Petersberg Klimatskom dijalogu u Berlinu prvi put ukazala na potrebu postavljanja cilja klimatske neutralnosti u EU, iako pre toga nije bila voljna da se pridruži inicijativi devet članica Unije za dostizanje klimatske neutralnosti do 2050.

 

"Rasprava se ne vodi o tome da li, već kako možemo dostići taj cilj", rekla je na tom skupu nemačka kancelarka.

 

Merkel je precizirala da CO2 neutralnost ne znači potpuni prestanak emisije ugljen dioksida, već da se količine koje se emituju u atmosferu nadoknade na neki način, npr. pošumljavanjem.

 

Ilze je rekao da je na putu do tog cilja suština u povezivanju zainteresovanih strana.

 

"Mogu se formirati 'klimatski kabineti' ili 'komisije (za napuštanje) uglja', kao što je to slučaj u Nemačkoj. Svaka zemlja može naći svoju formu, ali suština ostaje ista: Pitanje nije da li, već kako i koliko brzo možemo postići ugljenično-neutralnu privredu", istakao je Ilze.

 

Posledice klimatskih promena osećaju svi, pa i Srbija.

 

"U Srbiji bi važni prvi koraci mogli biti isticanje većih ambicija u novim Nacionalno određenim doprinosima (NDCs) borbi s klimatskim promenama ili predstojeće usvajanje ambicioznog Nacionalnog plana za energiju i klimu (NECP) u okviru Energetske zajednice", istakao je Ilze.

 

On je rekao i da je poglavlje 27 u pregovorima Srbije o članstvu u EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, takođe značajan okvir koji Koalicija 27, grupa organizacija civilnog društva, već koristi da bi preporučila konkretne akcije.

 

"Zajednički imenitelj svih ovih okvira, međutim, nije pitanje da li već kako?", zaključio je direktor regionalne kancelarije nemačke Fondacije Hajnrih Bel.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA