Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Srbija i EU će o poglavlju 27 pregovarati od proleća    

Objavljeno : 30.11.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija bi trebalo da između aprila i juna 2018. u pregovorima sa EU otvori poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, izjavio je 30. novembra državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Ivan Karić. On je rekao i da Srbija razmišlja da nađe državu mentora koja bi joj pomagala, lobirala i savetovala je u pregovorima o poglavlju 27.

 

"Iako se očekivalo da poglavlje bude otvoreno krajem 2017, mi smo usporili taj proces jer hoćemo da se dobro pripremimo i ne dođemo u situaciju kao Bugarska, Hrvatska i Rumunija, koje su više para potrošile na plaćanje penala, jer nisu dobro pregovarale, nego što su dobili sredstava iz pretpristupnih fondova", rekao je Karić na Međunarodnom forumu Miteko, u Beogradu.

 

Kako je istakao, Srbija već ima "plan implementacije" i "plan transpozicije" i sada završava "plan impementacije posebnih direktiva" EU.

 

Karić je rekao da se razmišlja i o tome da Srbija nađe državu mentora koja bi joj pomagala, lobirala i savetovala je u pregovorima o poglavlju 27.

 

"To je sve još na nivou razmatranja i o tome će odlučivati predstavnici više ministarstva", rekao je on.

 

Ministarstvu 4,5 milijarde dinara iz budžeta za 2018.

 

Karić je rekao i da Ministarstvu za zaštitu životne sredine predlogom državnog budžeta za 2018. godinu namenjeno je 4,5 milijardi dinara, dve milijarde više nego 2016, odnosno 0,4% ukupnog budžeta.

 

"Prioriteti Ministarstva u narednih godinu dana biće pre svega upravljanje otpadnim vodama i otpadom, nalaženje najboljeg načina da se neutralizuje istorijsko zagađenje, pregovori sa EU o poglavlju 27", rekao je Karić na forumu.

 

On je dodao da bi 2018. trebalo da počne da funkcioniše Zeleni fond koji ne bi trebalo samo da subvencioniše reciklažu, već i da sredstva ulaže u sanaciju životne sredine.

 

Karić je najavio da će Ministarstvo biti otvoreno i za organizacije civilnog društva da pomognu u tim procesima kao i za velike kompanije, da učestvuju u pripremi zakona i podzakonskih akata, i pomognu u "sanaciji istorijskog zagađenja".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA