Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Počeo da radi vetropark Malibunar    

Objavljeno : 18.10.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Belgijska kompanija Elisio (Elicio) pustila je 18. oktobra u rad vetropark Malibunar kapaciteta 8 megavata i označila početak radova na izgradnji vetroparka Alibunar kapciteta 42 megavata. Tom prilikom ministar energetike Srbije istakao je da zelena energija više nije alternativna energija već energija koja nema alternativu i koja će biti dominantna u narednim godinama.

 

"Srbija danas dobija svoj treći vetropark i sa ovim projektom će imati više od 100 megavata električne energije iz obnovljivih izvora", izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na svečanosti u Alibunaru.

 

On je istakao da se sigurnim koracima približavamo cilju da 27 odsto ukupne potrošnje električne energije zadovoljimo iz obnovljivih izvora koji moramo da dostignemo do 2020. i precizirao da bi do kraja godine iz obnovljivih izvora trebalo da dobijamo 24 odsto električne energije.

 

"U ovom trenutku u fazi izgradnje je oko 500 megavata iz obnovljivih izvora, pre svega iz energije vetra, a do kraja 2018. godine Srbija će imati izgrađene nove kapacitete snage 250 megavata iz energije vetra", rekao je Antić.

 

On je dodao da će Srbija nastaviti da podstiče ulaganja u obnovljive izvore i u narednim godinama jer bez "fid-in" tarifa i drugih podsticaja trenutno nema ekonomskog opravdanja za investitore da se takvi objekti grade.

 

Prema njegovim rečima, slične podsticaje daju i druge zemlje u Evropi a Nemačka i Danska su počele da primenjuju nove modele podsticaja koje ćemo postepeno i mi usvojiti.

 

"Zelena enregija više nije alternativna energija već energija koja nema alternativu i koja će biti dominantna u narednim godinama", istakao je Antić.

 

Direktor kompanije Elisio za Srbiju Emil Dimon istakao je da projekti u Alibunaru nisu bili mogući bez podrške vlade Srbije, posebno resornog ministarstva.

 

"Ove prve četiri vetrenjače vetroparka Malibunar su prvi korak ka većem ulaganju. Danas smo počeli izgradnju većeg vetroparka koji će imati 21 turbinu sa ukupnim kapacitetom 42 megavata", rekao je Dimin.

 

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić istakao je da će vetroparkovi u Alibunaru značiti bolju energetsku stabilnost, ne samo za Vojvodinu, već i za Srbiju.

 

On je kazao da je ulaganje u obnovljive izvore jedan od ciljeva njegovog sekretarijata jer Vojvodina 70 odsto potrebe za energentima zadovoljava nabavkom van svoje teritorije.

 

Očekivana proizvodnja vetroparka Malibunar je 25 gigagvat sati godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, a čime će emisija CO2 biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

 

Ukupna vrednost investicije u Malibunar je 14 miliona evra od čega je 9,8 miliona dobijeno iz kredita Unikredit banke.

 

Rad tog vetroparka u punom kapcitetu planiran je početkom sledeće godine.

 

Vrednost investicije u vetropark Alibunar je 80 miliona evra od čega je 19,1 milion obezbedila Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetska banka, 40 miliona je od komercjalnih banaka a ostatak je obezbedio Elisio.

 

Vetropark Alibunar će strujom snabdevati 43.000 domaćinstava.

 

Lokacije u Alibunaru su izabrane kao najoptimalnije u košavskm području južnog Banata a nakon preciznih istraživanja i merenja kvaliteta i brzine vetra.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA