Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Zrenjaninci će posle 13 godina uskoro moći da koriste vodu za piće    

Objavljeno : 02.10.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Predstavnici zrenjaninskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopštili su da je u toku testiranje novog postrojenja za prečiščavanje vode, ali da i dalje ostaje na snazi zabrana da se voda koristi za piće koja je u Zrenjaninu uvedena 2004. godine odlukom sanitarne inspekcije. Analize vode u fazi testiranja pokazuju da je ona besprekornog kvaliteta, u potpunosti u skladu sa propisanim standardima.

 

Iz "Vodovoda" su naveli da će odluka iz 2004. godine o zabrani upotrebe vode iz gradske vodovodne mreže za piće biti na snazi do završetka postupka dobijanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, iako iz česama teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

 

"Po okončanju postupka, koje se očekuje u narednim danima, naše preduzeće obavestiće javnost o zvaničnom puštanju postrojenja za prečišćavanje vode u rad i o stavljanju van snage odluke o zabrani za piće vode iz gradske vodovodne mreže", navodi se u saopštenju tog preduzeća od 30. septembra.

 

Kako su naveli, u toku je konačno, planom predviđeno testiranje opreme postrojenja za prečišćavanje vode i kvaliteta vode u realnom vremenu i pri punom kapacitetu rada postrojenja.

 

"Ovo testiranje podrazumeva da se kompletna voda kojom se snabdeva grad pušta u vodovodnu mrežu preko postrojenja za prečišćavanje vode koje radi u punom kapacitetu i da se redovno, više puta na dan, analizira kvalitet vode", navodi se u tom saopštenju.

 

Kako je navedeno, analize vode u ovoj fazi pokazuju da je ona besprekornog kvaliteta, u potpunosti u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Srbije, i da ih i premašuje.

 

Ukoliko svi rezultati rada postrojenja i analiza pokažu konstantnost, ovako uspostavljeni režim rada ostaće do daljnjeg na snazi, piše u saopštenju.

 

Postrojenje za preradu pijaće vode vredno oko osam miliona evra pušteno je u probni rad u junu.

 

Da je do nekakve promene ovih dana došlo primetili su i Zrenjaninci jer konačno iz vodovodne mreže teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA