Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Srbija nije iskoristila potencijale obnovljivih izvora energije    

Objavljeno : 19.09.2017. | Ažurirano : 20.09.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija još nije iskoristila svoje energetske potencijale iz obnovljivih izvora energije kako bi eliminisala zavisnost od uvoznih i fosilnih energenata, rečeno je 19. septembra u Vršcu na debati o obnovljivim izvorima energije. Kako je navedeno, Srbija zbog komplikovanih procedura iskoristi samo 15-16% potencijala za proizvodnju obnovljive energije. Na skupu je rečeno i da treba više da se radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u toj oblasti, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje.

 

"Korišćenje energije vode, sunca, vetra, ali i geotermalnih izvora i biomase za dobijanje struje u Srbiji je još uvek zanemarljivo malo u odnosu na upotrebu fosilnih goriva", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu (FPN) Dejan Milenković.

 

 

 

 

Prema njegovim rečima, procenjuje se da Srbija ima potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od 4,3 miliona tona ekvivalenta nafte a zbog komplikovanih procedura iskoristi se samo 15 do 16%.

 

On je ocenio da će dostizanje cilja da Srbija do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora biti veoma teško.

 

Pedstavnik Centra za ekološku politiku FPN Marko Vujić ocenio je da problem predstavlja i to što država nema mogućnosti da više subvencioniše korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije.

 

On je rekao da treba više da se radi na podsticanju javno-privatnog partnerstva u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da se više koriste sredstva iz fondova EU i projekti prekogranične saradnje.

 

Član Gradskog veća Vršca Miloš Vasić rekao je da je taj grad jedna od retkih lokalnih samouprava koja intenzivno radi na što boljem iskorišćavanju obnovljivih izvora energije.

 

Kazao je da je, pored jednog vetroparka koji trenutno postoji u Vršcu, u planu podizanje još jednog snage 117 megavata, kao i da je urađena studija koja je pokazala velike potencijale za iskorišćavanje solarne energije.

 

Vasić je rekao da lokalna samouprava razmišlja da 3.000 hektara državnog zemljišta iskoristi za proizvodnju biomase i otvaranje postrojenja gde bi se proizvodila energija koju bi koristila lokalna industrija, a taj projekat mogao bi da obezbedi posao za oko 200 ljudi.

 

Debata u Vršcu deo je serije događaja koji Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u Beogradu organizuju u 17 gradova Srbije u saradnji sa Evropskim pokretom Srbija - Sremska Mitrovica i Kraljevo.

 

Ti skupovi se održavaju u okviru projekta "Evropa za mene" koji podržava delegacija EU u Srbiji sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropskih integracija i građanima pruže proverene i korisne informacije.

 

Izvor: Beta

Foto: Shutterstock.com/Video: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA