Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

Grupa za klimatsku akciju EZ odgovara na izazove promena klime    

Objavljeno : 06.09.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Grupa za klimatsku akciju Energetske zajednice (EZ) na prvom sastanku u Beču usvojila je program rada s merama koje će obezbediti poštovanje obaveza u borbi protiv promena klime u različitim sektorima i pojednostaviti izveštavanje o obavezama na planu obnovljivih izvora, energetske efikasnosti i emisije gasova s efektima staklene bašte. Tema sastanka bile su i pripreme za predstojeću konferenciju UN o klimatskim promenama (COP 23) koja će biti održana u novembru u Bonu.

 

"Cilj nam je da... podelimo iskustva i inspirišemo jedni druge da pružimo ekonomski održiva rešenja za energetsku tranziciju", rekla je 5. septembra u Beču bivša evrokomesarka za klimatske akcije Koni Hedegard.

 

Ministar ekologije Ukrajine Ostap Semerak, koja je uz Koni Hedegard izabran za kopredsedavajućeg Grupe, rekao je da je osnivanje Grupe za klimatsku akciju u EZ pravovremeno i neophodno.

 

Semerak je rekao da će Grupa za klimatsku akciju omogućiti da se odgovori na izazove promena klime tako što će "olakšavati razvoj i sprovođenje klimatske politike zasnovane na najboljoj praksi EU".

 

Predstavnici koalicije nevladinih organizacija aktivnih u zaštiti prirodne sredine CAN Evropa istakli su da je dobra vest što se prvi sastanak Grupe održava dok se region oporavlja od suše i vrućina i izrazili uverenje da će biti usaglašen program koji će omogućiti značajno smanjenje emisija gasova s efektima staklene bašte do 2030. uz tehničku i finansijsku pomoć EU.

 

Grupa za klimatsku akciju, osnovana na Prvom neformalnom savetu ministara energetike i ekologije u junu 2017, predstavlja platformu za saradnju predstavnika ministarstava i agencija nadležnih za energetiku, klimatske promene i prirodnu sredinu.

 

Ključni cilj Grupe je da olakša razvoj klimatske politike i uvođenje propisa iz te oblasti u nacionalna zakonodavstva, kao i da podrži efikasno sprovođenje i postavljanje ciljeva za 2030. članica EZ.

 

Na sastanku su bili ministri članica EZ (šest zemalja Zapadnog Balkana plus Moldavija i Ukrajina) i posmatrača zaduženi za energetiku i ekologiju, predstavnici Evropske komisije, međunarodnih finansijskih organizacija i civilnog društva, saopštio je Sekretarijat EZ.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Energetska zajednica

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA