Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Uskoro Zakon o emisijama CO2 u Srbiji      

Objavljeno : 01.12.2015. Štampa El. pošta bookmark
 

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine

 

Srbija je spremna da na klimatskoj konferenciji u Parizu prihvati obavezujući sporazum, koji podrazumeva i reviziju ciljeva za smanjenje emisija. Češće revizije ciljeva, za koje se zalaže EU, ne znače nužno stalno povećanje ciljeva, već proveru mogućnosti i praćenje smanjenja emisija. Uostalom, i članice EU imaju raznolike ciljeve, a prilikom njihovog utvrđivanja uzimaju se u obzir i ekonomske mogućnosti i drugi kriterijumi. Nakon konferencije u Srbiji će se na javnoj raspravi naći Predlog zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, kojim će se predvideti precizno i efikasno prikupljanje podataka o emisijama gasova sa efektom staklene bašte u industrijskim i energetskim postrojenjima, i drugih podataka od značaja za klimu.

 

Intervju radila: Smiljana Vukojičić Obradović

 

Koji je osnovni stav Srbije na klimatskoj konferenciji u Parizu? Da li među rešenjima o kojima se razgovara ima nekih koja za Srbiju nisu prihvatljiva?

 

Za Srbiju je od osnovnog značaja postojanje dovoljnog i transparentnog sistema finansiranja, kako za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, tako i za prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, i to za sve države koje pod Konvencijom imaju status zemlje u razvoju, među kojima je i Srbija.

 

U ovom trenutku za Srbiju je prihvatljiv pravno obavezujući sporazum, koji će uključiti sve države i obaveze za njih utvrđene Nameravanim nacionalno određenim doprinosom smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte (INDC). Tek nakon izrade Strategije borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom Srbija bi mogla prihvatiti neke druge obaveze smanjenja emisija, i to onakve kakve bi eventualno utvrdila Strategija.

 

Prihvatanje obaveza smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, a da one nisu za sve države članice Konvencije, a posebno za druge države u statusu zemalja u razvoju, kao i obaveza drugačijih od onih utvrđenih INDCs, za Srbiju nije prihvatljivo.

Da li ćemo podržati EU u naporima da se postigne sporazum sa obavezujućim ciljevima, sistemom revizije ciljeva na pet godina i mehanizmom kontrole sprovođenja planiranih aktivnosti?

 

S obzirom na status kandidata za članstvo i strateško opredeljenje Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Srbija u potpunosti podržava stavove EU i očekivanja od Konferencije u Parizu, te tako i ono koje se odnosi na usvajanje obavezujućeg sporazuma koji će, pored ostalog, sadržati i zahtev za redovnom i petogodišnjom revizijom i globalnim sistemom monitoringa, izveštavanja i verifikacije postizanja dogovorom propisanih ciljeva.

Značajno je napomenuti i da se Srbija pridružuje podnescima EU za Konferencije i sastanke pod Konvencijom, te se do određene mere, u ovom kontekstu, može smatrati da Srbija nastupa u saradnji sa EU.

Da li bi češća revizija ciljeva predstavljala opterećenje za srpsku privredu i budžet?

 

Reviziju ciljeva za koju se zalaže EU ne vidimo nužno kao kotinuirano povećanje ciljeva smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, već kao kontinuiranu proveru mogućnosti i praćenje smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. EU u svojim ciljevima i ciljevima pojedinačnih država članica EU uvažava širok spektar kriterijuma (koji uključuju i nivo industrijskog i ekonomskog razvoja, bruto domaći proizvod, nacionalne specifičnosti i mogućnosti) i nema razloga da i Srbija nema isti pristup u definisanju i argumentaciji svojih mogućnosti.

 

Svakako, podizanje standarda u srpskoj privredi i usklađivanje sa standardima EU zahteva ulaganja, ali s druge strane obezbeđuje konkurentnost našoj privredi i osigurava distribuciju naših proizvoda na EU i globalnom tržištu. Suština je da ova ulaganja i periodi usklađivanja sa standardima EU budu realizovani argumentovano i održivo i da se osigura ekonomski rast, praćen smanjenjem emisija gasova sa efektom staklene bašte.

 

Kakve rezultate očekujete od predstojeće konferencije o klimi u Parizu? Da li je realnije očekivati kompromisni dogovor sa manjim obavezama ili ambiciozniji sporazum koji bi obavezao zemlje na dostizanje ciljeva za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte?

 

Očekujemo da će sporazum biti obavezujući, što istovremeno znači prihvatljiv za sve države članice Konvencije. Da će se zasnivati na mogućnostima smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, izraženim kroz Nameravane nacionalno određene doprinose smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte država, čija će se dovoljnost i ambicioznost revidirati u predstojećim godinama.

 

Ovo se može posmatrati kao "kompromisno rešenje", međutim imajući u vidu dosadašnje pregovore pod Konvencijom, postizanje ovakvog dogovora može se smatrati i ambicioznim, a zasigurno dobrom osnovom za dalje ambiciozne akcije i aktivnosti na globalnom nivou.

Ko predstavlja Srbiju u pregovorima tokom konferencije?

 

Tim čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i Ministarstva rudarstva i energetike. Značajno je i da za učešće na ovoj Konferenciji država Srbija neće imati troškove iz budžeta, jer je učešće delegacije u potpunosti obezbeđeno iz donatorskih sredstava.

Da li Srbija planira da uskoro revidira svoj cilj za smanjenje emisija CO2, s ozbirom da će joj se prilika ukazati već sledeće godine prilikom izrade Strategije borbe protiv klimatskih promena ?

 

Cilj izrade Strategije borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, između ostalog, je i revizija INDCs s obzirom da je osnovni cilj Strategije definisanje ciljeva smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte za period do 2020, 2030 i 2050. godine i konkretnih mera i troškova za postizanje istih.

Koji su sledeći koraci u razvoju sistema borbe protiv klimatskih promena u Srbiji na zakonodavnom planu i u praksi?

 

Ključni predstojeći koraci odnose se na uspostavljanje preciznog i sistematskog prikupljanje podataka o emisijama gasova sa efektom staklene bašte, ali i drugih informacija od značaja za klimatske promene. To je osnovni preduslov održivog planiranja i efikasnog sprovođenja aktivnosti u oblasti. Ovakav sistem (monitoringa, izveštavanja i verifikacije) biće prvo uspostavljen u delu koji se odnosi na podatke o emisijama gasova sa efektom staklene bašte iz industrijskih i energetskih postrojenja i to kroz predlog Zakona o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji će biti u javnoj raspravi nakon Konferencije u Parizu.

 

U cilju postizanja konkretnih smanjenja emisija i efikasnijeg uključenja lokalnih zajednica u borbu protiv klimatskih promena, Ministarstvo planira, od sredine sledeće godine, aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije, unapređenju saobraćaja, pošumljavanja i slično, a kroz projekat koji će biti finansiran iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu. Pored toga inicirane su i aktivnosti na uspostavljanju potrebnih mehanizama za korišćenje sredstava iz globalnog Zelenog klimatskog fonda, koje će u kasnijoj fazi obezbediti sredstva za veće infrastrukturne projekte koji će voditi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

 

Foto: Medija centar

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA