Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Balfur: Teško do EU bez nerešenog statusa Kosova      

Objavljeno : 18.09.2010. | Ažurirano : 19.09.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Roza Balfur, glavna analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku

 

Nikad nije izričito rečeno da je za ulazak Srbije u članstvo EU uslov priznavanje Kosova. Ali činjenički tako ispada. Sa legalnog stanovišta i postupka za ulazak nove članice u EU izgleda krajnje teško da Srbija, kao i jednom Kosovo, mogu ući u redove Unije, ako ostane nerešeno pitanje statusa Kosova. Međutim, kratkoročno je nerealno očekivati rešenje statusnog problema i zbog toga što je sama EU podeljena oko ovog pitanja, pa taj problem neće biti rešen u doglednoj budućnosti, rekla je u intervjuu za EurActiv Srbija Roza Balfur (Rosa Balfour), glavna analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku (European Policy Centre).


Razgovarao: Dragan Blagojević


Da li Evropska komisija može brzo da krene u izradu “mišljenja” o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, pošto već radi na istoj stvari sa još nekim zemljama regiona?

 

Evropska komisija uopšte ne bi bila “nesrećna” ako bi i Srbija uskoro dobila status kandidata za članstvo u EU. Tako bi se moglo desiti da Komisija krene u pregovore o članstvu ne samo sa Crnom Gorom, već i sa Srbijom, a možda i Albanijom i Makedonijom. To bi imalo uticaja i na evropske reforme u drugim zemljama koje zaostaju na tom putu, a posebno na Bosnu i Hercegovinu. Crna Gora je sad najviše u vidu za pregovore o članstvu, ali Evropska komisija bi svakako više volela da se pregovori pokrenu s više zemalja.

 

Kakav je uticaj na proces integracije, po vašem mišljenju, imala odluka Beograda da sa EU uskladi rezoluciju o Kosovu koja je potom usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija?

 

Odluka Beograda da prihvati da s evropskom dvadesetsedmoricom usaglasi rezoluciju o kosovskom pitanju u UN predstavlja zaokret u odnosima EU i Srbije. To je verovatno najbolji, pragmatičan pristup Beograda, jer bi inače nemogućnost da se reši samo pitanje statusa i dalje izazivalo zastoj u regionu.

 

Promene u stavu Beograda se duguju i tome što se takođe ispostavilo da ima niz drugih problema, kao što su delom ekonomska kriza, a i činjenica da se u javnosti otupila oštrica prvobitnog upliva proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i da ljudi od vlasti vidno očekuju rešavanje problema nezaposlenosti, ekonomskog rasta. Sve ovo je jasan znak da političko vođstvo u Srbiji smatra da mora biti pragmatičnije prema budućnosti zemlje i svojih građana.

 

Takođe je jako dobro što je sad ponovo prevashodno EU na kormilu zbivanja u regionu i što je uspela da privoli Srbiju da prizna EU kao ključnog igrača u svemu tome. To, naravno, ne daje rešenje za problem, ali otvara fazu različitog pristupa. Srbija i Kosovo moraju naći praktične načine da se pozabave pitanjima prometa preko granica, trgovine. A ključno je da ovakav razvoj doprinese osetno boljoj perspektivi približavanja EU.

 

Šta bi potom mogla biti veća prepreka?

 

Kao polazište se mora imati na umu da će EU dugoročno biti veoma uzdržana da primi novu članicu koja nije rešila statusni problem. Slučaj Kipra je imao veoma nepovoljne posledice, jer iako je Kipar postao član Unije to nije pomoglo da se prebrodi problem podeljenosti te ostrvske države. Zato bi EU veoma oklevala da se upusti u sličan poduhvat. Dugoročno, prema tome, Kosovo i Srbija moraju naći rešenje za problem statusa. U Evropi niko ne zna kakvo bi bilo takvo rešenje, ali u međuvremenu se mora uspostaviti praktičan pristup tekućim bitnim pitanjima. To otvara i put da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

 

Ima li na to sve upliva i zahtev EU da se ojača saradnja u regionu, kao "predpriprema" za postupak ulaska u strukture Unije?

 

Istovremeno se mora imati na umu da je u saradnji u regionu došlo do bitnih promena. Tako je novi hrvatski predsednik Ivo Josipović učinio niz zanimljivih poteza, privukavši uz sebe i neke druge zemlje. Ali, činjenica da Srbija nije htela da pristane na regionalnu saradnju i s Kosovom, osim pod uslovom da Kosovo nastupa pod okriljem UN i rezolucije 1244 SBUN, a da Kosovo odbija da bude tako zastupljeno, za ishod su imali da nije bilo regionalne saradnje, niti dijaloga dve strane. To je kočilo razvoj veza u regionu i usporavalo približavanje Srbije evropskoj dvadesetsedmorici. Sadašnji obrt da Srbija i Kosovo pristaju da sednu za pregovarački je bez sumnje važan i za ceo region i saradnju.

 

Može li se zamisliti da Beograd i Priština krenu u pregovore o "pitanjima od praktičnog značaja", a da to onda dovede i do temeljnih i ozbiljnih razmatranja konačnog sređivanja odnosa po primeru dve Nemačke ili sličnih rešenja u zemljama EU, što se stalno nezvanično pominje u krugovima EU? Kakav podstrek, "nagradu" za to može ponuditi EU?

 

Nikad nije izričito rečeno da je za ulazak Srbije u članstvo EU uslov priznavanje Kosova. Ali činjenički tako ispada. Sa legalnog stanovišta i postupka za ulazak nove članice u EU izgleda krajnje teško da Srbija, kao i jednom Kosovo, mogu ući u redove Unije, ako ostane nerešeno pitanje statusa Kosova. Međutim, kratkoročno je nerealno očekivati rešenje statusnog problema i zbog toga što je sama EU podeljena oko ovog pitanja, pa taj problem neće biti rešen u doglednoj budućnosti.

 

Ali, ako Kosovo i Srbija počnu da normalizuju svoje odnose, ako se na Kosovu i u Srbiji raspline politička zategnutost oko statusnog problema, ako izgledi za ulazak u članstvo postanu opipljiviji, onda će i okolnosti za nalaženje rešenja za status biti mnogo povoljnije. Mislim da to i jeste strategija - da se stvore uslovi kako bi za obe strane postalo moguće da dođu do neke nagodbe, sporazuma, kakav god da bude vid, oblik takvog sporazuma. Uostalom, čak i sama međunarodna krizna grupa je predlagala razmenu teritorija. Ima već drugih predloga na stolu, ali smatram da je sad sve usredsređeno na to da se stvore znatno bolje okolnosti za dogovor.

 

Mislite li da tu svaka strana mora računati i na duže etape?

 

Svakako se ne sme smetnuti s uma da će postupak ulaska u članstvo Unije biti dug, a Evropskoj uniji je potrebno da zemlje na putu ka članstvu zadrži ukotvljenim u taj proces - i da bi to postigla mora davati i neke nagrade tokom tog poduhvata. Ukidanje viza EU za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju je bio dobar potez u tom cilju. Ali, ako je u regionu cela situacija, proces zamrznut, teško je dati nove opipljive podstreke. A to bi uklonilo prepreke. Ukoliko Srbija dođe na prag statusa kandidata za članstvo do kraja godine, to bi bio važan boljitak koji može iznedriti EU, jer bi ceo region bio priključen, budući da i Crna Gora i Albanija očekuju dalje korake ka članstvu.

 

Kako vidite mogućnost da vođstvo kosovskih Albanaca prihvati stav EU da je dijalog nužan?

 

Mora se imati na umu činjenica da su među kosovskim Albancima važan akter bili Amerikanci. Sjedinjene Američke Države imaju i glavnu ulicu u Prištini, bulevar Klinton, predsednik Buš je u Tirani podržao nezavisnost Kosova. Deo stanovništva Balkana, dakle, gleda više prema SAD, nego u Evropsku uniju, mada budućnost Zapadnog Balkana i njihovih života leži u EU - iz geografskih razloga, ekonomske međuzavisnosti, istorije. Otud EU mora obezbediti da ostane glavni činilac u tom području. Na Kosovu, gde imaju Euleks misiju, uz podeljenost unutar svojih članica oko nezavisnosti, Evropljani imaju problem ubedljivosti svog delovanja. S druge strane, i Kosovo i Srbija su zaglavljeni u svojim stavovima: Kosovo želi da bude predstavljeno kao Republika Kosovo, a Srbija želi da Kosovo bude predstavljano u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Te njihove pozicije nisu konstruktivne. Proboj na tom polju će omogućiti početak dijaloga.

 

Šta je izlaz iz takve slepe ulice?

 

Nužan je pragmatičan stav obe strane da se učini napredak i kad je u pitanju dosadašnji tvrd stav oko nezavisnosti. Ni mišljenje Međunarodnog suda pravde oko legalnosti nezavisnosti Kosova nije ništa rešilo. Ni to nije donelo neku promenu i u Generalnoj skupštini UN. Samo 69 zemalja je do sada priznalo nezavisnot Kosova. Na Kosovu su veoma ponosni na to, ali to je samo 69 zemalja, a ne većina u Generalnoj skupštini UN. Zato obe strane treba da uzmaknu od dosadašnjeg nepopustljivog stava i sad imaju zaista dobru priliku da se usredsrede na pragmatična pitanja. A Evropska unija ima veliku priliku da ona jeste taj glavni činilac u regionu, a ne više Sjedinjene Američke Države.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA