Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Bolsonaro razljutio svet zbog požara u Amazoniji      

Objavljeno : 26.08.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je vređao protivnike i saveznike, napadao žene, crnce i homoseksualce, i čak je hvalio vojnu huntu koja je od 1964. do 1985. vladala Brazilom, ali ništa nije izazvalo toliki bes u zemlji i kritike u inostranstvu kao njegov odgovor na požare koji besne u delovima Amazonije. U međuvremenu su glavna meta njegovih uvreda, kao i uvreda od strane brazilskih zvančnika, postali francuski predsednik i njegova supruga.

 

Ekstremno desničarski predsednik je u početku odbacivao navode o stotinama požara a zatim se upitao da požare nisu izazvale aktivističke grupe u cilju nanošenja štete kredibilitetu njegove vlade koja poziva na slabljenje propisa koji se tiču zaštite životne sredine u najvećoj svetskoj prašumi da bi se podstakao razvoj.

 

Odgovor evropskih lidera je pretnja otkazivanjem trgovinskog sporazuma EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, čiji je Brazil član. Hiljade ljudi su demonstrirale u gradovima širom Brazila i ispred brazilskih ambasada širom sveta. Nizu izraza zabrinutosti se pridružio i papa Franja koji je upozorio da su "šumska pluća vitalna za planetu".

 

Bolsonaro je 23. avgusta najzad ublažio stav i objavio da će poslati 44.000 vojnika da pomognu u gašenju vatre. Kako se čini, požari za sada najvećim delom gutaju zemlju na kojoj je drveće već posečeno, moguće i nelegalno, a ne toliko i živu šumu.

 

Međutim, mnogi tvrde da je to premalo i prekasno.

 

"Nijedna demokratska vlada nije trpela međunarodne kritike kao Bolsonarova. Kršeći međunarodne dogovore o životnoj sredini, Brazil je diskreditovan i onemogućen da iznese bilo kakvu vodeću ulogu na međunarodnoj sceni", rekao je profesor međunarodnih odnosa Maurisio Santoro, preneo je AP.

 

Brazilski vojni avioni su tokom vikenda počeli da gase vatre u amazonskoj saveznoj državi Rondoniji, a nekoliko stotina vojnika je poslato u zonu požara. Ipak, mnogi Brazilci su 25. avgusta izašli na ulice Rio de Žaneira i drugih gradova da bi od vlasti tražili da učini više. Neki su nosili transparente s porukom "Bolsonaro spaljuje našu budućnost".

 

Bolsonaro je ranije opisao propise o zaštiti prašume kao prepreku ekonomskom razvoju Brazila. Kritičari tvrde da je ovogodišnji rekordan broj požara uzrokovan njegovim ohrabrivanjem farmera, drvoseča i rančera da ubrzaju rad na seči šume. Iako je brazilski lider obećao da će zaštititi Amazoniju, oni navode da je to isključivo rezultat straha od diplomatske krize i ekonomskih gubitaka.

 

"Međunarodni pritisak danas ima veći uticaj nego demonstracije Brazilaca", navodi profesor Santoro.

 

Lideri G7 su 25. avgusta saopštili da pripremaju plan pomoći Brazilu u borbi s požarima i popravljanju štete.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će pomoć uključivati i tehničke i finansijske mehanizme "da bi pomoć bila najefikasnija moguća".

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je navela da će njena i druge zemlje razgovarati s Brazilom o sadnji drveća u Amazoniji kada se vatre ugase.

 

"Naravno da je to brazilska teritorija, ali ovde imamo pitanje prašuma koje je zapravo globalno pitanje. Pluća čitave Zemlje trpe i zato moramo naći zajednička rešenja", rekla je Merkel.

 

Požari su uobičajeni tokom sušne sezone u Brazilu, međutim ove godine ih je izbio reordan broj. Brazilski Institut za svemirska istraživanja, koji prati deforestaciju, ove godine je zabeležio više od 77.000 šumskih požara, što je za 85% više nego 2018, a oko polovina tih požara je izbila u Amazoniji.

 

Ekološki aktivista Romulo Batista kaže da tokom osam meseci nije bilo nikakve konkretne akcije vlasti da se zaštiti Amazonija i da su požari odraz Bolsonarove politike u oblasti životne sredine.

 

"Vlada je stvorila osećaj nekažnjivosti kod farmera koji su bili spremni da čine ilegalne akte zarad seče šume", naveo je Batista i dodao da su hiljade biljnih i životinjskih vrsta nestale a da stanovništvo obližnjih gradova trpi veliku štetu od zagađenog vazduha.

 

Bolsonaro se raspravljao s onima koji tvrde da Amazonija proizvodi ogromne količine kiseonika i da je ključna u borbi za obuzdavanje klimatskih promena. Batista smatra da će ovogodišnji požari biti prekretnica koja će, uz pritisak lidera G7, naterati predsednika Brazila da promeni stav u odnosu na životnu sredinu, preneo je AP.

 

Brazilska federalna policija je saopštila da će istražiti navode da su farmeri u saveznoj državi Para, jednoj od najpogođenijih požarima, pozivali na "dan vatre", podmetanje požara 10. avgusta. Lokalni mediji su preneli da je ta grupa akciju organizovala preko VocApa (WhatsApp) da bi iskazala podršku Bolsonarovoj politici deregulacije u oblasti životne sredine.

 

Ministar pravde Brazila Serđo Moro, koji kontroliše rad policije, na Tviteru je naveo da je Bolsonaro "tražio rigoroznu istragu" i dodao da će "kriminalni požari biti najstrože kažnjeni".

 

Kancelarka Merkel je navela da Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu za spas prašume.

 

Predsednik Brazila, ipak, ima napete odnose sa stranim vladama, među kojima je i nemačka, i nevladinim organizacijama koje optužuje za mešanje u rukovođenje Amazonijom.

 

Jelisejska palata je 23. avgusta saopštila da je Bolsonaro "lagao" francuskog lidera o posvećenosti životnoj sredini.

 

"Ako me pozove, javiću se. Veoma sam pristojan prema njemu iako me je nazvao lažovom", rekao je Bolsonaro 24. avgusta, upitan da li bi razgovarao s Makronom.

 

Bolsonaro uvredio Brižit Makron, brazilski ministar francuskog lidera nazvao kretenom

 

U međuvremenu na društvenim mrežama pršte uvrede.

 

Bolsonaro je na Fejsbuku objavio uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron dok je jedan od ministara u brazilskoj vladi francuskog šefa države nazvao "oportunističkim kretenom".

 

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji.

 

Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst "Jel sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore", prenela je AFP.

 

"Ne ponižavajte čoveka - umirem od smeha", glasi komentar s naloga brazilskog predsednika.

 

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

 

Takođe, 25. avgusta je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na Makronov račun.

 

"Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija", naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći verovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

 

Vajntraub je upotrebio portugalsku reč, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant" ali i neke psovke.

 

"Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala ali i dobrovoljce Š divizije 'Karlo Veliki", napisao je brazilski ministar.

 

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsednika bez karaktera", kao i da "treba napadati kretena Makrona".

 

Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, 23. avgusta je podelio snimak nasilnih demonstracija francuskih "žutih prsluka" uz poruku "Makron je idiot".

 

Situacija u Amazoniji je dolila ulje na vatru francusko-brazilskih odnosa, napetih otkako je Bolsonaro, ekstremni desničar, došao na vlast u Brazilu, piše AFP.

 

On je krajem jula izazvao diplomatski sukob kada je otkazao sastanak sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, koji se nalazio u poseti Braziliji.

 

Bolsonaro je tada na Fejsbuku objavio prenos uživo svoje posete frizeru u vreme planiranog sastanka s francuskim ministrom. Sastanak je otkazan "zbog pitanja dnevnog reda".

 

Le Drijan, čija greška je po svoj prilici bio susret s brazilskim nevladinim organizacijama neprijateljskim prema Bolsonaru, ironično se izrazio o "vanrednoj situaciji s kosom".

 

Brazilski predsednik je prethodnih dana u vezi Amazonije optužio Makrona da ima "kolonijalistički mentalitet", dok je francuski lider svog brazilskog kolegu optužio da je "lagao" o svojim obavezama po pitanju životne sredine i klime.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA