Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Nasilje nad LGBT osobama problem u Srbiji i EU    

Objavljeno : 17.05.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Bezbednost i sigurnost LGBT osoba i nasilje nad njima i dalje je gorući problem u Srbiji, a u društvu su izraženi homofobija i transfobija, iako postoje određeni pomaci u radu institucija i odnosu političkih činilaca, navodi se u godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse (GSA) predstavljenom 17. maja. Istovremeno, istraživanje Agencije za osnovna prava u EU pokazalo je da se dve trećine pripadnika LGBT zajednice u EU plaši da se sa svojim partnerom u javnosti drži za ruke, a četvrtina je izjavila da su bili izloženi nasilju u proteklih pet godina. U proseku gotovo polovina pripadnika LGBT populacije koja je učestvovala u istraživanju evropske agencije rekla je da je u proteklih 12 meseci bila izložena diskriminaciji ili uznemiravanju zbog seksualne orijentacije.

 

"U poređenju sa 2011. godinom, u 2012. godini nije zabeležen primetan porast slučajeva nasilja i diskriminacije prijavljenih GSA, ali je njihova odlika i dalje značajan broj slučajeva fizičkog nasilja i pokušaja napada na osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u izveštaju GSA za 2012. godinu, koji je predstavljen u Medija centru.

 

Predsednik GSA Lazar Pavlović rekao je da su 2012. godine izrečene tri osuđujuće pravosnažne presude za diskriminaciju gej populacije, kojim su osuđeni dnevni list Pres za govor mržnje, a funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec za tešku diskriminaciju LGBT populacije.

 

"Apelacioni sud u Novom Sadu izrekao je najznačajniju presudu, kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije M.A. (25) iz Vršca, koga je njegov kolega Dario K. mesecima u kontinuitetu diskriminisao na radnom mestu u privatnoj firmi", rekao je Pavlović.

 

Zamenica šefa Misije OEBS-a Pola Tide istakla je da status LGBT osoba u Srbiji i dalje ugrožen, a u medijima dominiraju negativne predstave i stereotipi o gej populaciji i to bi trebalo promeniti.

 

"Ključni element u borbi protiv diskriminacije je da građani budu objektivno informisani, a ne obmanuti, jer to vodi diskriminatornom ponašanju i govoru. Građani moraju znati da Parada ponosa nije samo šetnja, nego je reč o suštinskom pravu na izražavanje svojih uverenja i stavova i prihvatanja različitosti, etničkih, religioznih i seksualnih", rekla je Pola Tide.

 

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da su se u poslednjih šest godina "stvari bitno promenile", ali da to ni najmanje ne znači da je posao završen. "U poslednih šest godina dogodila se istorija prava LGBT populacije. Kada sam izabran 2007. godine, nije bilo zakona o zabrani diskriminacije, nije bilo poverenice za zaštitu ravnopravnosti, policija je batinala LGBT populaciju, a nije bilo ni sudske zaštite i presuda. Danas možemo da čestitamo jedni drugima na postignutim rezultatima", rekao je Janković.

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izrazila je nadu da će ove godine biti održana Parada ponosa i istakla da se mora objasniti da to nije promocija stila života, nego znak da je društvo zrelo da prihvati pravo na okupljanje i raspravlja o problemima LGBT populacije.

 

U godišnjem izveštaju GSA navodi se da pravo na slobodu okupljanja gej populacije u 2012. godini nije bilo potpuno uskraćeno, nego je sprovođeno selektivno, a policija je nastavila da štiti mesta okupljanja, poput gej klubova i kafea, kao i događaja koje organizuju LGBT organizacije.

 

Ističe se i da, iako postoji pozitivan trend prijavljivanja slučajeva nasilja i diskriminacije policiji, i dalje najveći broj slučajeva ostaje neprijavljen. Neophodno je da policija i državni organi počnu sistematski rad na povećanju broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama", navodi se u izveštaju.

Background

U svetu se 17. maja obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije koji je ustanovljen u znak sećanja na 17. maj 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacije skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

 

Strah i izolacija

 

Prema izveštaju Agencije za osnovna prava EU, u Uniji dve od tri osobe istopolne sekusualne orijentacije ili 66% ne usuđuje se da u javnosti pokaže svoju orijentaciju, a to se ne usuđuje i tri četvrtine homoseksulaca.

 

Četvrtina ispitanika ili 26% su u poslednjih pet godina bili žrtve nasilja, a ta stopa raste na 35% kod transrodnih osoba. U toj grupi 28% je reklo da je bilo više od tri puta za poslednjh godinu dana fizički napadnuto i da su im upućivane pretnje.

 

"Strah, izolacija i diskriminacija su i dalje prisutni u LGBT zajednicama u Evropi", rekao je Morten Kjerum, autor izveštaja objavljenog povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

 

Deo izveštaja čine i rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 93.000 osoba iz svih zemlja EU i iz Hrvatske, koja će pristupiti Uniji 1. jula.

 

Prisutna diskriminacija

 

Čak i u zemljama EU koje se smatraju tolerantnima, pripadnici LGBT populacije tvrde da su izloženi diskriminaciji, a vrlo često i otvorenim verbalnim napadima. "Najčešće nas verbalno napadaju mladi", kaže jedan homoseksualac iz Belgije čije se iskustvo navodi u istraživanju. On je naglasio da je u poslednje četiri godine drastično povećan broj napada na pripadnike LGBT zajednice.

 

Među članicama EU postoje velike razlike kada je reč o položaju pripadnika seksualnih manjina. Diskriminacija LGBT osoba manje je zastupljena u zemljama Beneluksa i u skandinavskim zemljama, ali i u Španiji i Češkoj.

 

Prema istraživanju, LGBT osobe su bile najviše izložene diskriminaciji ili uznemiravane u proteklih 12 mesecu u Litvaniji i Hrvatskoj (61% i 60%), a najmanje u Holandiji u kojoj se 30% ispitanika tako izjasnilo. U proseku u EU je 47% ispitnika bilo izloženo diskriminaciji ili uznemiravanju.

 

U okviru LGBT populacije, prema ličnom svedočenju, najviše su bile diskriminisane ili su ugrožene lezbejke (55%), a najamnje biseksualci (36%). Pored lezbejki, mladi starosne dobi od 18 do 24 godine (57%) i osobe sa malim primanjima (52%) su čeće diskriminisane ili uznemiravane.

 

Holandija je prva zemlja u svetu koja je legalizovala brakove istopolnih parova i to 2011. Ipak, gotovo 20% ispitanika iz te zemlje kažr da su bili izloženi diskriminaciji u bankama, sportskim klubovima, tokom večernjih izlazaka ili kada su tražili lekarsku pomoć.

 

Na diskriminaciju u takvim situacijama su se žalili najviši pripadnici gej populacije u Litvaniji i Hrvatskoj (42% i 41%), dok se na nivou EU tako izjasnilo u proseku 32% ispitanika.

 

U potrazi za poslom na diskriminaciju je nailazilo u proseku 20% ispitanika u EU i to najmanje u Holandiji (11%) i najviše na Kipru (30%) iza koga slede ponovo Hrvatska i Litvanija sa po 27%.

 

Najvećoj diskriminaciji su izložene transrodne osove, koji tvrde da nisu prihvaćene čak ni u zajednicama koje su tolerantne prema homoseksualcima, kao i da neprijatnosti posebno doživljavaju kada potrže lekarsku pomoć.

 

Sve počinje još u školi

 

Kako navodi Agencija za osnovna prava EU, diskriminatorski odnos prema LGBT osobama počinje još u školi, gde je dve trećine pripadnika seksualnih manjina moralo da krije svoju seksualnu orijentaciju, a ukoliko bi se to otkrilo, ostala deca su pokazivala netrpeljivost prema njima.

 

"U školi su mi konstantno upućivane uvrede i iako je to u jednom trenutku postalo nepodnošljivo, profesori nisu mnogo učinili kako bi to sprečili", kaže jedan 25-godišnji homeseksualac sa Malte.

 

Prema istraživanju, 49% ispitanika je reklo da je tokom svog školovanja do 18 godine često čulo negativan komentar ili je bilo svedok lošeg posutpanje prema učeniku različite seksualne orijentacije, dok je 19% reklo da se to dešavalo svakodnevno a 24% retko.

 

Na nivou cele EU čak 91% ispitanika je reklo da je bilo svedok takvih situacija - najviše na Kipru 97% a najmanje u Litvaniji 83%.

 

Zato Agencija naglašava da zemlje članice EU moraju da učine sve kako bi se pripadnici LGBT zajednica osećali bezbedno u školama, pošto njihova negativna iskustva počinju upravo u školskim ustanovama.

 

Nepoverenje u institucije

 

Čak i ako neka zemlja ima dobre zakone a žrtve su upoznate sa svojim pravima, one retko prijavljuju verbalne i fizičke napade i diskriminaciju, pokazalo je istraživanje.

 

Napadi se najčešće ne prijavljuju iz uverenja da to "neće ništa promeniti", kako se izjasnilo 59% ispitanika.

 

Nešto manje od polovine ispitanika, 44%, kao razlog je navelo da nije vredno prijavljivana jer se takve stvari stalno dešavaju, a 37% jer nisu želeli da obelodane svoju seksualnu orijentaciju.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

Foto: Beta

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA