Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Propisi ne vrede bez promene svesti o LGBT    

Objavljeno : 13.12.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

U Srbiji postoji "izražen stepen homofobije" što potvrđuje podatak da dve trećine građana ne želi da se druži sa LGBT osobama, rečeno je 13. decembra na seminaru organizovanom u okviru programa Saveta Evrope za unapređenje položaja LGBT osoba. Zakonski okvir je dobar, ali bez promene vrednosnog sistema u društvu i prihvatanja različitosti ne može doći do suštinskog poboljšanja položaja LGBT osoba, ocenjeno je na skupu. Na skupu je rečeno da različitost više ne predstavlja tabu temu u policiji, kao i da su mehanizmi kontrole na tom planu dobri, ali da još treba raditi na razvijanju svesti pripadnika policije, kao i LGBT osoba kada je reč o saradnji s policijom.

 Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dušan Ignjatović je na otvaranju seminara posvećenog borbi protiv diskriminacije gej osoba rekao da je pravni okvir u Srbiji koji se odnosi na ljudska prava dobar i da je u toku izrada strategije protiv diskriminacije u okviru koje će biti planirana primena sistemskih mera.

 

"Srbija je u januaru 2012. godine pristupila projektu Saveta Evrope za sprečavanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta", kazao je Ignjatović i dodao je pristupanje projektu bila "potreba ali i odgovoran potez".

 

Cilj projekta je da podrži napore na unapređenju položaja LGBT osoba navodeći da u projektu učestvuje šest zemalja - Albanija, Italija, Letonija, Crna Gora, Poljska i Srbija.

 

Ignjatović je naveo da izveštaji Beogradskog centra za ljudska prava i Gej strejt alijanse kontinuirano ukazuju na prisustvo homofobije u društvu i kao primer naveo da bi polovini populacije smetalo da im LGBT osobe stanuju u susedstvu. "Svedoci smo raznih stvari - od podsmešljivih komentara do govora mržnje, otvorenih pretnji i napada", rekao je Ignjatović.

 

Prema njegovim rečima, 60% građana se protivi tome da gej osoba ili lezbejka budu na rukovodećem mestu u državi, dve trećine građana se ne bi družilo sa nekom LGBT osobom a tri četvrtine je protiv toga da vaspitači dece budu osobe druge seksualne orijentacije.

 

On je dodao da se Srbija po tome ne razlikuje mnogo od zemalja u okruženju a da se takvo stanje često opravdava tradicionalnim i kulturnim vrednostima, nesklonošću da se prihvati nešto novo i konzervativinm stavovima.

 

Ignjatović je rekao da je potrebno smanjiti jaz između populacije i LGBT osoba što će, kako je ocenio, verovatno biti dugotrajan proces, ali da se mora težiti ravnopravnosti svih.

 

Ne slušaju se preporuke Poverenice

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da su pritužbe na diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije koje dobija njena kancelarija druge po broju, a da ih najviše podnose nevladine organizacije.

 

Petrušićeva je ukazala na problem primene njenih preporuka navodeći da preoporuka Ministarstvu prosvete iz jula 2011. da se udžbenici revidiraju kako bi se uvažila pitanja seksualne orijentacije, nije sprovedena.

 

Ona je rekla da je mnogo vremena proteklo od davanja preporuke i da treba naći način da se ponovo institucije podstaknu na promene. Podsetila je da Ministarstvo prosvete još nije donelo akt o tome kako da se postupa u slučaju diskriminacije u školama.

 

Na skupu je ocenjeno i da uz najbolju primenu zakona do bitnijih promena neće doći bez promene stava društva. Petrušićeva je istakla da treba uspostaviti vrednosni sistem u kome različitost neće biti shvaćena kao pretnja već kao potencijal. Prema njenim rečima, pomaka neće biti ako se ne "demontira matrica da će većini biti bolje ako manjini bude gore".

 

Preporuke Saveta Evrope

 

Direktorka Direktorata za ljudska prava i nediskiminaciju Saveta Evrope Marija Očoa-Lido (Maria Ochoa-Llido) podsetila je da Evropska konvencija za ljudska prava zabranjuje bilo koji oblik diskriminacije i da je borba protiv diskriminacije i netolerancije jedan od najvažnijih zadataka Saveta Evrope.

 

Ona je ocenila da je skup u Beogradu pozitivan signal za Srbiju i pozdravila njeno pristupanje programu Saveta Evrope za unapređenje položaja LGBT osoba.

 

Seminar o borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta predstavlja inicijalni skup u okviru tog projekta Saveta Evrope usmerenog na poboljšnje položaja LGBT osoba. Seminaru su u Palati federacije prisustvovali predstavnici državnih i nezavisnih institucija, kao i civilnog sektora.

 

Očoa-Lido je ukazala na preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope o merama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta iz 2010. godine kao ključni pravni instrument kojim su obuhvaćeni različiti apsekti prava LGBT osoba - od zdravstva do pitanja azila.

 

Ona je podsetila na presudu Evropskog suda za ljudska prava iz 2003. prema kojoj se otpor i netrpeljivost u društvu ne mogu koristiti kao argument za opravdanje uskraćivanja prava LGBT osobama.

 

Na skupu je predstavljen i izveštaj komesara Saveta Evrope za ljudska prava o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta iz 2011. Ukazano je da je reč o najvećoj studiji o homofobiji i diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije do sada, kao i da izveštaj sadrži podatke iz 2009. i 2010. godine.

 

Šefica Odseka za LGBT pitanja u Savetu Evrope Anakjara Čeri (Annaćiara Cerri) je ocenila da sve zemalje Saveta Evrope moraju na ovaj ili onaj način da se pozabave pitanjem položaja LGBT osoba, bez obzira na različite zakone i prakse i stavove stanovništva.

 

Predstavnica Saveta Evrope Karina Forsit-Lot (Forsyth-Lotz) je ukazala da se u Srbiji parade ponosa redovno otkazuju, a da je 73% građana protiv javnih demonstracija prava LGBT osoba.

 

Karina Forsit-Lot je rekla da će se u okviru projekta razmotriti šta je potrebno da se uradi na unapređenju položaja LGBT osoba sa različitim relevantnim akterima - od vlasti, do nevladinog sektora, i da će zatim biti pripremljen akcioni plan.

 

Savet Evrope će, prema njenim rečima, ponuditi stručno znanje, pomoć i obuku, kao i finansijsku podršku za aktivnosti poput kampanja za podizanje svesti. U okviru projekta biće organizovane obuke u različitim oblastima, od medija, obrazovanja i zdravstva, do policije.

 

Različitost više nije tabu u policiji

 

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Golub Gačević je rekao da različitost više nije tabu tema u policiji i dodao da MUP nastoji da jača svest službenika, pre svega kroz obuke, kako predrasude ne bi uticale na njihovo delovanje.

 

Prema njegovim rečima, MUP radi na zaštiti LGBT osoba kroz unapređenje "interventnog delovanja" kako bi se rasvetlili incidenti, ali i preventivno prisustovom na mestima na kojima se pripadnici seksualnih manjina okupljaju.

 

Na skupu je ocenjeno da su mehanizmi unutrašnje kontrole za sprečavanje disrkiminacije u postupanju policije dobri.

 

Gačević je rekao da se, prema njegovim saznanjima, vodi jedan slučaj na osnovu pritužbi za diskriminaciju u postupanju policije, ali da još nije utvrđeno da li je do toga došlo zbog nepotpunih izjava.

 

Predstavnica Gejstrejt alijanse je rekla da je komunikacija sa policijom dobra i da se razmenjuju informacija, kao i da, prema njenim saznanjima, ima 4 ili 5 slučajeva pritužbi na postupanje policije.

 

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) ukazao da se predloženim izmenama Krivičnog zakona u tom zakonu definiše zločin iz mržnje, ali da je ta definicija samo delom dobra jer pominje seksualnu orijentaciju ali ne i druge manjine. Prema njegovim rečima, nevladine organizacije smatraju i da bi bilo dobro uvesti teže kazne za različita krivična dela počinjena iz mržnje.

 

Seminar "Borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta" organizovala je Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Savetom Evrope.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA