Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


U Srbiji se ne poštuju verske slobode    

Objavljeno : 31.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija je u izveštaju američkog Stejt departmenta označena kao jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj vlasti generalno gledano ne poštuju verske slobode. Neke od osnovnih zamerki su pravljenje razlike između "tradicionalnih" i "netradicionalnih" verskih zajednica, finansijska podrška koju dobija Srpska pravoslavna crkva i prepreke za neke zajednice, poput crnogorske, makedonske i rumunske pravoslavne crkve, da se registruju. Za sve zemlje bivše Jugoslavije je, međutim, ocenjeno da postoje slučajevi diskriminacije i maltretiranja u društvu na religijskoj osnovi. Američko ministarstvo je u izveštaju za 2011, objavljenom 30. jula, kritikovalo i evropske zemlje zbog zakona o burkama, kojima se zabranjuje nošenje vela preko lica.


Verske slobode u Srbiji ograničavaju Ustav i zakoni, ocenjeno je u izveštaju. Ograničenja ne postoje po pitanju verskih uverenja, već se ispoljavaju u oblasti praktikovanja religije. Ističe se takođe da će predstavnici američke ambasade u Srbiji nastaviti da zagovaraju promene zakona o verskim slobodama radi suzbijanja slučajeva diskriminacije, navodi se u izveštaju.

Državna religija u Srbiji ne postoji, ali Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima povlašćen položaj. Primeri koji su navedeni u izveštaju odnose se na budžetska izdvajanja za tu crkvu. "Vlada (Srbije) nastavlja da subvencioniše plate sveštenika Srpske pravoslavne crkve u stranim zemljama. Druge beneficije, poput zdravstvenog i penzionog osiguranja vlada sveštenicima drugih crkava daje samo na osnovu njihovog sporazuma sa državom i one nisu univerzalne", ukazao je Stejt department.

Zajednice su podeljene na tradicionalne i netradicionalne. Na ministarstvu vera postoje linkovi samo za tradicionalne. Tradicionalne zajednice su takođe uključene u veronauku koja se uči u školama, dok netradicionalne imaju pravo da se uključe, ali nijedna to nije učinila.

Američko ministarstvo spoljnih poslova smatra da je potrebno da se ukine razlika između tradicionalnih i netradicionalnih crkava, a posebno da se izmeni propis o uslovima za registrovanje netradicionalnih crkava.

Netradicionalne crkve se, naime, ne mogu registrovati ukoliko deo naziva sadrži neka već registrovana zajednica. Zbog toga Rumunskoj pravoslavnoj crkvi nije bilo dozvoljeno da se registruje izvan priznate dijaceze u Vojvodini budući da sadrži reč "pravoslavna". Obrazloženje je da bi SPC imala osnov za tužbu ukoliko bi ministarstvo registrovalo Rumunsku pravoslavnu crkvu.

Sa druge strane, registrovano je više netradicionalnih zajednica koje u nazivu sadrže "protestantski" ili "evangelistički". Zvaničnici ministarstva vera objasnili su to "kreativnim tumačenjem" zakona, koje omogućava da se registruju grupe koje niko ne osporava i koje ne mogu da dovedu do nedoumica u javnosti ili tužbi.

Problemi sa registrovanjem se tu ne završavaju. Makedonskoj i crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nije dozvoljeno da se registruju. Obrazloženje Ministarstva je da su njihovi pokušaji da se registruju posledica crkvenog raskola u koji država ne želi da se meša.

U isto vreme, grčka i ruska pravoslavna crkva nisu registrovane, ali im vlada omogućava da slobodno rade.

Još neke zajednice suočavaju se sa odbijanjem zahteva za registraciju - Liga baptista, Pokret Hare Krišna, Pentekostna crkva i Protestanska evangelistička crkva u Subotici.

Iako verske zajednice nemaju obavezu da se registruju kod države, one koje to ne učine susreću sa velikim problemima prilikom otvaranja računa u bankama, kupovine ili prodaje imovine ili objavljivanja knjiga. Pored toga, poreski zakoni u Srbiji omogućavaju povraćaj poreza na dodatu vrednost samo registrovanim verskim zajednicama.

Kako se navodi u izveštaju, u Srbiji zakon zabranjuje govor mržnje, ali je kod pojedinih konzervativnih izdavačkih kuća i ultranacionalističkih grupa moguće naći antisemitsku literaturu.

Kao i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, zabeleženi su slučajevi diskriminacije ili napada na verskoj osnovi. Najčešće je reč o grafitima, gađanju kamenjem, ciglama ili flašama i oštećivanju nadgrobnih spomenika. Broj napada se smanjuje, ali nevladine organizacije kritikuju vlasti zbog nedovoljno brze reakcije.

Prelazna ocena za Kosovo

Kosovo, koje je u izveštaju zasebno dato, ocenjeno je bolje od Srbije. Navedeno je da vlasti u praksi generalno poštuju verske slobode, a zaštitu pružaju i Ustav i zakoni Kosova.

I na Kosovu su, međutim, kako je navedeno, zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih ubeđenja. Kao primer je navedeno da su u novembru nepoznate osobe oskrnavile spomenike na jevrejskom groblju u Prištini.

"Postoje i slučajevi krađa i vandalizma uperenog protiv objekata Srpske pravoslavne crkve i izolovani slučajevi kamenovanja autobusa u kojima Srbi dolaze na verska mesta (na Kosovu)", navedeno je u izveštaju.

Ističe se takođe da nekad nije lako razlučiti etnički od verski motivisanih napada.

U izveštaju Stejt dipartmenta se podseća i da predstavnici američke ambasade učestvuju u razgovorima kosovske vlade i Srpske pravoslavne crkve o nastavku obnove srpskih crkava i manastira uništenih u neredima 2004. godine. "Američka ambasada nastavlja da podržava napore za rešenje zemljišnog spora između manastira Visoki Dečani i lokalnih grupa", kaže se u izveštaju.

 

Srbija loš đak SFRJ

 

Za područje bivše Jugoslavije, osim Srbije, konstatovano je da se verske slobode poštuju, a da zaštitu pružaju i zakoni i ustav.

U izveštaju o verskim slobodama u svetu u 2011. godini, ministarstvo spoljnih poslova SAD navodi da vlade u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji generalno poštuju verske slobode i da je to pravo obezbeđeno i zakonima tih država.

Za sve zemlje bivše Jugoslavije kaže se, međutim, da su zabeleženi slučajevi "društvenog maltretiranja i diskriminacije" zbog verskih uverenja.

U delu izveštaja o Crnoj Gori, kaže se da i dalje postoje napetosti u odnosima srpske i crnogorske pravoslavne crkve i da se između sledbednika i sveštenstva te dve crkve nastavljaju nesuglasice.

Kao jedan od problema Bosne i Hercegovine navodi se da su ustavom zaštićene tri najveće etničke grupe - Bošnjaci, Srbi i Hrvati - čime su pokrivene i tri najveće verske zajednice. To, kako se ističe, često vodi ka diskriminaciji ostalih grupa.

Navodi se i da lokalne vlasti i vlasti entiteta nisu garantovale zaštiru verskih sloboda. Između ostalog se navode primeri sa kojima se suočavaju manjinske verske zajednice za funkcionisanje i dobijanje dozvola za nove crkve i džamije. Pored toga, dešava se da policija umanjuje težinu verski motivisanog vandalizma i to svodi na napade "mladih, drogiranih ili mentalno nestabilnih".

Netolerancija u Evropi

Antisemitizam, ksenofobija, antimuslimansko raspoloženje i netolerancija često prate demografske promene u evropskim zemljama koje postaju etnički, rasno i verski sve raznovrsnije. navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Kao primer je navedeno da "sve veći broj evropskih zemalja, među kojima su Belgija i Francuska, donose zakone o kodeksu oblačenja koji imaju nepovoljne posledice za muslimane u odnosu na ostale".

Time se aludira na zakone o zabrani nošenja vela preko lica. U Francuskoj je parlament usvojio taj zakonu septembru 2010, a primenjuje se od 11. aprila 2011. godine. Ne treba očekivati da će doalzak socijalista na vlast u toj zemlji promeniti stvari, budući da je sadašnji predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande) pre dolaska na vlast rekao da će zadržati taj "zakon o burkama".

Belgija je sličan zakon donela u julu 2011. godine.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope nedavno je pozvao evropske vlade da "odustanu od zakona i mera usmerenih ka muslimanima".

Jačanje ksenofobije u svetu

Stejt department je u izveštaju ukazao na primere jačanja antisemitizma i ksenofobije, kao i na negativni uticaj političkih promena i sukoba na prava manjinskih grupa.

U izveštaju se navodi da je u Mađarskoj primetan porast popularnosti otvoreno antisemitske partije Jobik. Slučajevi skrnavljenja jevrejskih sinagoga i grobalja zabeleženi su u Francuskoj i Ukrajini, a na fudbalskim mečevima u Ukrajini i Holandiji skandirani su antisemitski slogani.

Pored tih zemalja, antisemitska retorika ili skrnavljenja jevrejskih objekata zabeleženi su i u Venecueli, Egiptu i Iranu.

U izveštaju se navodi da se rast antisemitizma ogleda u poricanju i glorifikaciji holokausta, jačanju nacionalističkih pokreta koji su opereni protiv "drugih", kao i tradicionalnim formama antisemitizma.

Nasilni ekstremizam u ruskom regionu Severni Kavkaz izazvao je negativne stavove stanovnika mnogih drugih oblasti prema muslimanskoj zajednici, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Vlada nastavlja da koristi Zakon o borbi protiv aktivnosti ekstremista kao opravdanje za racije čija su meta verske organizacije, za pritvaranje i gonjenje njihovih članova i za ograničavanje slobode manjinskih grupa na veroispovest. Na njihovoj meti najčešće su muslimanski sledbenici turskog teologa Saida Nirsija, Falun Gong, Jehovini svedoci i sajentolozi.

U izveštaju se dodaje da je Rusija 19 muslimanskih grupa označila kao terorističke organizacije i zabranila ih, što vlastima olakšava arbitrarno hapšenje pojedinih muslimana zbog navodne povezanosti s tim grupama.

"Vlasti su u 2011. odgovorile na sukobe i grupe koje smatraju 'nasilnim ekstremistima' na način koji ograničava verske slobode i doprinosi društvenoj netoleranciji u zemljama kao što su Bahrein, Rusija, Irak i Nigerija. Vlasti često ne prave razliku između miroljubive verske prakse i kriminalnih ili terorističkih aktivnosti", navedeno je u izveštaju.

Sukobi između sunita i šiita u Iraku uticali su na mogućnost svih građana da praktikuju svoju veru i izazvali masovna iseljavanja nemuslimana. Napadi ekstremističke grupe Boko Haram u Nigeriji odneli su veliki broj žrtava i među hrišćanima i među muslimanima, a vlada nije bila efikasna u sprečavanju nasilja niti u kažnjavanju odgovornih.

Političke promene u afričkim i bliskoistočnim zemljama, takođe su se odrazile na prava i slobode verskih zajednica, navodi se u izveštaju.

Nove vlasti u Egiptu i Libiji, kao i u Mjanmaru, preduzele su mere u cilju veće tolerancije i inkluzivnosti, ali u izveštaju se ocenjuje da ti koraci nisu dovoljni.

Vlasti u Pakistanu, Saudijskoj Arabiji, Indoneziji su svoje tumačenje muslimanskih zakona o bogohuljenju, kleveti i otpadništvu zloupotrebljavale za ograničavanje verskih sloboda i prava verskih manjina.

Hronično i sistemsko kršenje verskih sloboda i dalje postoji u Kini, Severnoj Koreji, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Eritreji i nekim drugim autoritarnim državama, ocenjuje se u izveštaju Stejt departmenta.


Izvor: EurActiv.rs. i Beta

Foto: Wikimedia

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA