Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Manjine nisu na listi prijatelja među srednjoškolcima    

Objavljeno : 28.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Većina srednjoškolaca u Srbiji birala bi prijatelje po nacionalnoj pripadnosti ili nekom sličnom kriterijumu, a najmanje poželjni za druženje su Albanci, muslimani i seksualne manjine, proističe iz istraživanja koje je sprovedeno u više gradova Srbije u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu. Pokazalo se i da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da ne vladaju jasnom definicijom diskriminacije, pa je neretko mešaju sa drugim pojavama. Međutim, kako je rečeno na predstavljanju projekta u Vršcu 26. juna, srednjoškolci samo u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente. Na predstavljanju rezultata projekta bilo je reči i o zakonskoj regulativi u toj oblasti i nedostacima u sistemu obrazovanja, a ukazano je da nije dovoljna zabrana diskriminacije, već da je ključno uspostavljanje poštovanja različitosti u društvu.


Projekat čiji je cilj borba protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu sproveli su Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava od juna prošle godine do juna 2012. u više od 30 škola, a istraživanje o stavovima sređnoškolaca o manjinskim grupama, nasilju i diskriminaciji bila je samo jedna od aktivnosti. Organizovani su seminari za srednjoškolce u 10 gradova Srbije, kao i za prosvetne savetnike i inspektore, i savetovanje za roditelje, i izdata dva priručnika. Projekat je finansirala Delegacija EU u Srbiji.

 

Predstavljajući rezultate istraživanja Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM rekao je u Vršcu da veliki broj dece nije znao šta LGBT znači, a često su pitali šta su manjinske grupe. Romi su, kako je dodao, jedina manjinska grupa koju identifikuju u prvi mah.

 

Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskrimisana u Srbiji su Romi. Na drugom i trećem mestu srednjoškolci navode pripadnike LGBT populacije ili osobe sa invaliditetom. Zavisno od gradova u kojima žive, među driskimisanim manjinskim grupa navode i Albance i muslimane ili Mađare, a u Subotici i azilante. Pored ponuđenih odgovora, srednjoškolcima je ostavljeno i da upišu grupu za koju smatraju da je diskriminisana, pa su se tu našle i ružne osobe, metalci, profesori, đaci i štreberi.

 

Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36% srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno a 59% je izjavilo da nije bilo diskriminisano. Stavovi o tome su podeljeni po gradovima, pa je u Kragujevcu 50% dece tvrdilo da je bilo diskriminisano, dok je u Nišu to izjavilo 27%. U Vojvodini preovlađuje negativan odgovor, osim u Pančevu gde je 45% izjavilo da je bilo diskriminisano.

 

Prema istraživanju, gotovo svi srednjoškolci su bili svedoci diskriminacije i u tome nema bitnijih razlika među regionima, odnosno juga Srbije, Šumadije i Vojvodine. Ukupno 84% je izjavilo da su primetili da je neko u okruženju bio diskriminisan, dok je 14% reklo da to nije primetilo.

 

Istraživanje je pokazalo bi se na nivou Srbije 30% srednjoškolaca sa svima družilo, ako im kao ljudi odgovaraju, a procenat onih koji bi se družili sa svima ide i do 78% u Somboru.

 

Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili Albance, muslimane i pripadnike LGBT populacije. Sa LGBT osobama se ne bi družilo 21%, sa Albancima 19%, a sa muslimanima 10% učenika.

 

Velika većina srednjoškolaca, ukupno 96%, smatra da su diskriminacija i nasilje povezani i među regionima ne postoje bitnije razlike. U Nišu tako misli 95%, slično razmišljaju i njihovi vršnjaci u Šumadiji i Vojvodini, a u Subotici i 100% srednjoškolaca.

 

Istraživanje je pokazalo da deo srednjoškolaca ne može da prepozna diskriminaciju, odnosno da je ne razlikuju u odnosu na drugu nepovljnu situaciju. Tako je 20% ispitanika navelo da je diskriminacija kada osoba nema para za lek. Većina je prepoznala diskriminaciju na nacionalnoj osnovi a nešto manje i invaliditet kao osnov za diskriminaciju. Istraživanje je rađeno posle drugog dana seminara koje su pohađali i kada su stekli izvestan uvid.

 

Među srednjoškolcima preovlađuje negativan odnos prema homoseksualnosti: 27% smatra da je homoseksualnost nešto što treba da ostane između četiri zida, a 23% smatra da homoseksualnost ugrožava decu. Na nivou Srbije 16% smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju sva prava kao i većina stanovništva, 12% da treba da imaju sva prava osim prava na usvajanje.

 

Najtolerantniji su srednjoškolci u Vojvodini u kojoj 30% smatra da homoseksualci treba da imaju sva prava, a istraživanje je pokazalo da su devojke tolerantnije.

 

Srednjoškolci ipak otvoreni za raspravu

 

Saradnik na projektu Marko Karadžić, koji je vodio seminare sa srednjoškolcima, sumirao je utiske sa seminara, koji dodatno razjašnjavaju rezultate istraživanja. Kako je naveo, mladima u Srbiji su zahvaljujući savremenim tehnologijama dostupne informacije ali su njihovi stavovi često obojeni onim što izveštavaju mediji i odnosom porodice prema gorućim problemima.

 

Karadžić je istakao da često u prvom trenutku kreću u odbranu svojih stavova, ali da pokazuju više razumevanja kada im se iznesu konkretni primeri i bolje objasne neke pojave.

 

Prema njegovim rečima, srednjoškolci u Srbiji imaju uglavnom neku predstavu o tome šta je diskriminacija, ali ne i jasnu definiciju. Pošto im se pojasni njena zvanična definicija, većina shvata da je diskriminacija nemoralna i neprihvatljiva., naveo je on. Takođe, deca često ne umeju da prepoznaju diskriminaciju i navode drugo krivično delo, dodao je Karadžić.

 

Veliki broj dece smatra da ne može ništa da uradi da bi sprečila dirksiminaciju, ali na primeru diskriminatorskih šala, poput onih o Romima, shvata zašto ih treba izbaciti.

 

Karadžić je ukazao na opasnost od uticaja ličnih predrasuda na rad zaposlenih u institucijama. On je naveo da obično ima po jedan ili dva profesora koji ne shvataju koja je njihova uloga u suzbijanju diskriminacije, a da neki od njih nameću i političke stavove deci. "Deca su prepuštena pojedincima i njihovim kapacitetima. Nemamo standardizovane procedure i načine kojih svaki profesor mora biti svestan", rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, deca čuju različite stavove o LGBT populaciji od nastavnika. Prva reakcija im je često osuda, ali na konkretne primere različito reaguju. Neka deca, kako je dodao, nisu se plašila da iskažu nasilnički stav prema pitanju LGBT osoba. Karakterisično je bilo i to da se većina nije složila sa uglavnom negativnim stavovima odraslih o osobama koje imaju sidu.

 

Karadžić je dodao da većina dece zna za pozitivnu diskriminaciju i da najčešće navode primer upisa Roma u škole i fakultete, ali da ne znaju da navedu primere u slučaju žena.

 

U različitim regionima na seminarima su se suočavali se sa različitom problematikom, a bilo je slučajeva gde bi deca u većini pristala na iseljavanje Albanaca iz Srbije, rekao je Karadžić.

 

Karadžić je rekao da je u školama prisutna diskriminacija po nacionalnoj i socijalnoj pripadnosti i političkoj opredeljenosti, a da su deca navodila i fizički izgled kao osnov diskriminacije, kao i da smatraju da su stare osobe diskriminisane.

 

U očekivanju pravilnika

 

Na predstavljanju rezultata projekta je bilo reči i o donošenju pravilnika o prepoznavanju oblika diskriminacije, podzakonskog akta koji će upotpuniti regulativu u toj oblasti, a čija priprema, kako je ukazano, traje veoma dugo.

 

Samostalna saradnica u Ministarstvu prosvete i nauke Angelina Skarep rekla je da je tekst pravilnika, nakon konsultacija sa nevladinim sektorom i OEBS-om, "pročišćen" i da se očekuje da uskoro uđe u zakonodavstvo. Ona je rekla za EurAktiv da očekuje da se to desi pre početka školske godine. Prema njenim rečima, to je važan dokument koji treba da pokrije sve oblike diskriminacije i njihovu zabranu, odnosno kažnjavanje onih koji primenjuju diskriminaciju u procesu obrazovanja.

 

Angelina Skarep je rekla da su pravilnikom definisani posredni i neposredni oblici diskriminacije, a da je poseban izazov predstavljalo utvrđivanje posredne diskriminacije, odnosno toga šta je to u samom procesu obrazovanja što je uzrok diskriminacije - od planiranja nastave do vannastavnih aktivnosti. "Posredna diskriminacija nam je zadavala najviše muke. To je prikriveno diskriminatorsko postupanje zasnovano na prividnoj jednakosti zbog koje se neko stavlja u nepovoljan položaj", rekla je ona.

 

Ona je istakla da deca iz osetljivih grupa moraju dobiti podršku na osnovu procene njihovih potreba i planiranja. Navela je i da se upis dece iz osetljivih grupa, posebno romske, u predškolske programe i osnovnu školu godišnje povećava za 10%, što je vrlo visok nivo, ali da se postavlja pitanje odustajanja od školovanja i da li dete koje je ranije izašlo iz predškolskog programa sa istim iskustvima ulazi u prvi razred kao druga deca. Ona je navela da prema podacima iz 2010. na nivou opšte populacije stopa onih koji odustaju od školovanja iznosi 2%.

 

Profesorka Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu Zorica Mršević ocenila je da formalno davanje jednakih mogućnosti bez uvažavanja različitosti bez pravog efekta. "Zabrana diskriminacije je prvi korak, a poštovanje različitosti drugi. Nije dovljno samo zabranitti. Bez toga (poštovanja različitosti) imamo samo održavanje diskriminacije", rekla je ona.

 

Mršević, koja je uključena u izradu nacionalne strategije za borbu protiv diskrimincije, navela je da je prva loša poruka "ko je normalan i ok", ako u nastavnom kadru nema nastavnika koji pripadaju nekoj manjinskoj grupi, već prihvatljiv model ponašanja učenicima pruža samo predstavnik većinskog stanovništva.

 

Dodala je i da su dvorišta u školama širom Srbije puna poruka mržnje, poput "Srbija Srbima" ili "stop ciganskom teroru". Ocenila je da je srpsko društvo duboko strukturalno diskriminatorno i da se zna kome pripada koje mesto u društvu.

 

Na skupu je ukazano na probleme i propuste u sistemu obrazovanja koji dovode do toga da deca mađarske nacionalnosti u nekim sredinama ne nauče srpski jezik, što otežava uključivanje u društvo i smanjuje im mogućnosti za zapošljavanje.

 

Autor: M.P.

Foto: sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA