Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


U Srbiji i dalje tema osnovna zaštita LGBT osoba    

Objavljeno : 27.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

U Srbiji se, kao i širom sveta, 27. juna obeležava Međunarodni dan homoseksualnih, biseksualnih i transseksualnih osoba (LBGT). U Srbiji je netolerancija na nedopustivom nivou i to niko ne spori, a 2011. godine broj napada na LGBT osobe bio je u porastu. Dobra ilustracija je nasilje na gej paradama i njihovo otkazivanje iz bezbednosnih razloga. Na skupovima održanim povodom Međunarodnog dana LBGT istaknuto je da su osobe različite seksualne orijentacije i dalje izložene diskriminaciji, nasilju, čak i izopštavanju iz sopstvenih porodica. Predstavnici udruženja LGBT ukazali su, ipak, da je izvestan napredak postignut i da je, između ostalog, ove godine izdvojen novac za skupove na kojima se promovišu njihova prava. Dok se u Srbiji i dalje govori o najosnovnijoj zaštiti LGBT populaciji, pet članica EU je legalizovalo istopolne brakove, dok 11 odobrava registrovanje istopolnih zajednica, što partnerima daje određena prava pred zakonom, poput nasleđa i poreskih olakšica.

 


Predstavnik Gejstrejt alijanse Lazar Pavlović je na panelu "Zajedno za jednakost LGBT osoba" u Beogradu ocenio da je ostvaren pomak u odnosu državnih institucija prema toj populaciji, ali da je potreban dalji napredak. Organizacije civilnog društva su prvi put ove godine dobile sredstva za skupove i akcije za promociju prava LGBT osoba, naveo je Pavlović. "Akcije smo održali u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, ali u Kragujevcu nismo dobili dozvolu za korišćenje javne površine za naš skup", dodao je on.

Prema Pavlovićevim rečima, položaj LGBT osoba potrebno je unapređivati kroz poboljšanja obrazovnog sistema i obuku državnih organa, pre svega policije i pravosuđa.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Jasna Plavšić kazala je da je u pripremi izrada Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije.

Tokom drugog panela "Zločin iz mržnje u krivičnom zakonodavstvu" predstavnici civilnog sektora su rekli da su podneli inicijativu za izmenu tog zakona tako da policija i pravosuđe u zločinima učinjenim iz mržnje ne utvrđuju samo šta je učinjeno, već da akcenat bude na tome zašto je to učinjeno.

Povodom ovog dana saopštenjem se oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštenjem u kojem je istakla da su LGBT osobe jedina kategorija stanovništva kojoj se negira jedno od osnovnih ljudskih prava - na slobodno okupljanje. Kao najnoviji primer navela je zabranu akcije "Zajedno za jednakost LBGT osoba" koja je trebalo da se održi prošle sedmice u Kragujevcu.

Petrušićeva je dodala da će najavljena ovogodišnja višednevna Povorka ponosa biti prilika da se pokaže da li je Srbija kao društvo spremna da stvarno, a ne deklarativno, poštuje ljudska prava i obezbedi da svako slobodno izrazi svoju seksualnu orijentaciju, bez straha da će zbog toga biti diskriminisan u javnom životu.

 

Duga istorija nasilja na Paradama

 

Parada ponosa je zapravo jedan od jasnih pokazatelja netolerancije. Srbija ima dugu istoriju nasilja na pokušajima organizovanja Parada ponosa, što može ukazivati i na nepsremnost državnih organa da se ozbiljno uhbate u koštac sa tim problemom.

Prvi pokušaj Parade ponosa održan je 2001. godine i ostao je upamćen po scenama brutalnog prebijanja pripadnika gej populacije na Trgu Republike i podivljalim mladićima sa majicama Obraza, koji je okarakterisan kao klerofašistička organizacija, a nedavno i zabranjen.

Background

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba ustanovljen je kao sećanje na događaj poznat kao Stounvolska pobuna, koji se dogodio u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku, kada su se gej osobe suprotstavile policijskoj raciji.

Stounvolska pobuna, na čiju su godišnjicu u junu 1970. godine održane prve parade ponosa u Njujorku i Los Anđelesu, označava se i kao početak savremenog LGBT pokreta.

 

 

Sledeći pokušaj dogodio se 2004. godine, kada se odustalo od organizacije posle izbijanja martovskog nasilja na Kosovu.

Naredni pokušaj bio je 2009. godine, kada je policija zbog bezbednosnih razloga donela rešenje o izmeštanju skupa i ponudila dve alternativne lokacije, Ušće i Palata Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tuzili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Na paradi iz 2010. povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta, dok je 2011. zabranjena "iz bezbednosnih razloga", što je naišlo na osudu i u Srbiji i u EU.

Godišnji izveštaj Gej strejt alijanse za 2011. pokazao je da je nasilje nad LGBT populacijom u Srbiji u porastu, sa 30% slučajeva više nego 2010. SLučajevi prikupljeni u izveštaju odnose se i na fizičko nasilje i na diskriminaciju na poslu.

 

"Izbacili su me iz kuće"

 

Na probleme sa kojima se suočavaju seksualne manjine ukazano je i na skupovima u Beogradu i Novom Sadu.

Četrdersetak pripadnika LGBT populacije okupilo se u centru Beograda povodom Međunarodnog dana ponosa, a svoje stavove izrazili su transparentima i zastavama duginih boja.

Transparenti - "Ne smem da poljubim svoju devojku", "Izbacili su me iz kuće", "Živim u laži" ukazuju na samo neke probleme sa kojima se suočavamo, kazao je Stanković i izrazio žaljenje jer se o LGBT ljudima govori samo kada je reč o nasilju.

Predstavnik Belgrejd prajda Boban Stanković rekao je novinarima na Trgu Republike da moto manifestacije "Ćutanje nas neće zaustaviti" ukazuje na svakodnevnicu u kojoj žive članovi LGBT populacije.

U Novom Sadu su Aktivistkinje Novosadske lezbijske organizacije (NLO) sprovele uličnu akciju "Lezbijke vam žele dobar dan", kojom su želele da skrenu pažnju javnosti da su aktivne građanke ovog društva. Kako se navodi u saopštenju pres službe NLO-a, aktivistkinje te organizacije su poruku "Lezbijke vam žele dobar dan" ostavile ispred ulaza u Gradsku kuću, Kulturni centar Novog Sada, Uspensku crkvu, kod Ureda matičara i još nekih institucija. Novosadska lezbijska organizacija postoji od 2004. godine i okrenuta je osnaživanju LGBT zajednice i promovisanju lezbijske kulture.

Povodom Međunarodnog dana ponosa, na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu razvijena je zastava duginih boja, simbol gej populacije širom sveta.

Vojvođanski ombudsman je ovom prilikom ukazao da su istraživanja njegove kancelarija pokazala da mladi najviše predrasuda imaju prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.  On je takođe podsetio da Srbija u oblasti diskriminacije osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta spada u srednje tolerantne zemlje, što je pokazalo istraživanje evropske organizacije ILGA koja se bavi zaštitom prava ovih osoba.

 

Naprednije teme u Evropi

 

Iako traži poštovanje prava svih manjina, pa i seksualnih, EU nema jedinstvenu politiku prema homoseksualcima i heteroseksualcima, pa ni zahteve od zemalja koj žele da pristupe EU.

 

Međutim, dok se u Srbiji razmatraju bazične teme, poput zaštite od fizičkog nasilja na Paradi ponosa, u evropskim zemljama se uveliko raspravlja o nivou prava koji istopolnim parovima treba dati. Nivo prava zavisi od zemlje do zemlje.

 

Osobe istog pola mogu sklapati brakove u pet zemalja članica EU - Holandiji od 2001, Belgiji od 2003, Španiji od 2005, Švedskoj od 2009. i Portugaliji od prošle godine.

 

Registrovana partnerstva su mogućnost prijavljivanja parova bez tradicionalnog braka, koja postoji u 14 zemalja članica - Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Registrovana partnerstva su u svih 14 zemalja otvorena za istopolne parove, dok se u Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji mogu registrovati i heteroseksualni parovi. Registrovana partnerstva pružaju prava nasleđa, poreskih olakšica i socijalnog osiguranja, nalik na prava koja se stiču u braku.

 

Kada je reč o usvajanju dece u homoseksualnim parovima, neki oblik usvajanja (poput usvajanja deteta supružnika), prema podacima portala Toute l'Europe, odobreno je u devet zemalja - Nemačka, Belgija, Danska, Španija, Island, Norveška, Holandija, Velika Britanija i Švedska.

 

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA