Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Ambiciozna ponuda i zahtevi Turske u pogledu migracija      

Objavljeno : 08.03.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska unija očekuje da će u narednih 10 dana sa Turskom postići konačan sporazum koji će dovesti do prekida nepropisnih migracija u Evropi i smanjenja priliva migranata. Glavna tačka sporazuma je pristanak Turske da prihvati migrante koji ilegalno sa njene teritorije pređu u Grčku. Pored ove ponude, Ankara je svoje evropske partnere iznenadila i velikim zahtevima koji uključuju viznu liberalizaciju do juna i otvaranje pet poglavlja u pristupnim pregovorima. Utvrđivanje detalja turske ponude počelo je bez odlaganja, 8. marta u Izmiru sastankom lidera Grčke i Turske. Pojedine članice EU odmah su stavile do znanja da dodatne obaveze po pitanju izbeglica neće prihvatati, dok UN i Amnesti internešenal kritikuju sporazum, smatrajući da su njime ugrožena prava izbeglica.

 

Zvaničan ishod sastanka lidera 28 zemalja članica EU i Turske je obećanje da se obave konačni razgovori i da se sporazum postigne na narednom samitu najavljenom za 17. i 18. mart u Briselu.

"Prošlo je vreme nepropisnih migracija u Evropi", optimistično je rekao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, uprkos tome što konačan dogovor nije postignut na 12-časovnom sastanku.

Vlada u Ankari iznenadila je svoje partnere time što je na pregovarački sto stavila nove predloge, koje su predlagali Nemačka i Evropska komisija, ali i velike zahteve pred Evropu koja očajnički traži rešenje za izbegličku krizu.

Naime, zatražila je još tri miljaarde evra dodatne pomoći, pored već obećane tri milijarde, za bolji prihvat sirijskih izbeglica kojih je u ovom trenutku 2,7 miliona. Pored toga, "želimo da otvorimo pet poglavlja u pristupnim pregovorima što pre", rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Najosetljiviji zahtev je ubrzanje pregovora o ukidanju viza za Turke koji putuju u šengenski prostor "do juna". Francuski predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande) je po završetku samita istakao da će uprkos značajnom predlogu u pogledu rešavanja migrantske krize Turska morati da ispuni predviđeni plan za viznu liberalizaciju koji sadrži 72 tačke.

"Dogovoreno je načelo da bi se liberalizacija viza mogla očekivati u junu ukiliko se kriterijumi budu poštovali, a ima 72 kriterjiuma", među kojim asu i upravljanje migracijama i uvođenje biometrijskih ličnih karata.

"Ukoliko se kriterijumi ne primene, neće ni junski rok", istakao je Oland. Rekao je i da taj dogovor nije bio rezultat pritiska Turske, već zajedničkih interesa.

Sporazum koji menja sve

Konkretno, razlog za optimizam u Briselu je "hrabra odluka" Turske, kako je to opisao njen premijer Davutoglu, da iz Grčke prihvati povratak migranata koji su nepropisno prešli u tu članicu EU. Zauzvrat, EU će primiti po jednog izbeglicu iz Turske u EU.

Turska je prihvatila i da ubrza sprovođenje sporazuma o readmisiji, koji je predviđao da od juna prihvata povratak ekonomskih migranata kako bi ih dalje vraćala u temlju porekla.

"Ovo je dobar sporazum koji će promeniti stanje stvari", rekao je optimistično predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), ocenivši će se predviđenim merama uzdrmati "poslovni model"  švercera ljudi, očuvati životi i delimično smanjiti pritisak na Grčku koja je na rubu humanitarne krize.

Cilj je da se svima koji razmišljaju o putu ka Evropi pošalje jasna poruka: ekonomski migranti će biti vračeni, a tražiocima azila se isplati da zahteve podnesu u Turskoj, odakle bi mogli bez opasnosti biti prebačeni u EU.

Jedan diplomatski izvor ocenio je da je potrebno još razjasniti mnoge stvari, i doveo u pitanje legalnost ovakvog mehanizma, posebno u pogledu vraćanja Sirijaca u Tursku. Predsednik Evropske komisije međutim tvrdi da je odluka legalna i da se ne treba bojati odluke evropskog pravosuđa u eventualnom procesu.

Turska i EU već su krajem novembra sklopile akcioni plan za zautstaljanje migranata, pre svega jačom kontrolom ševercera, ali i dalje svake sedmice između 15.000 i 20.000 migraanata prelazi u Grčku. Iako je prilvi smanjen, to je i dalje mnogo ljudi, a evropski lideri pribojavaju se i novog talasa od proleća.

U Briselu tvrde da, uprkos tome što je Turska Evropskoj uniji u ovom momentu ključna za rešavanje migrantske krize, Brisel ne zaboravlja na strepnje za poštovanje sloode govora u Turskoj. Naime, uoči samita su vlasti preuzele opozicioni dnevnik Zaman, a predsednik Evropskog saveta Tusk rekao je da Brisel "ne može ostati ravnodušan pred strepnjom koju je to izazvalo".

Konkretizacija i sumnje

Strepnja se pojavljuje i uoči prvih pokušaja konkretizacije predloga. Naime, 8. marta u Izmiru se sastaju lideri Turske i Grčke, Ahmet Davutoglu i Aleksis Cipras.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi (Filippo) otvoreno je izrazio zabrinutost.

"Veoma sam zabrinut zbog aranžmana koji bi značio neselektivno vraćanje ljudi iz zemlje u druguu, koji ne bi sadržao garancije zaštite izbeglica u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Grandi u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Slično je reagovao i Amnesti internešenal (Amnesty International) je zamerio evropskim i turskim liderima da su "još niže pali".

"Zamisao da se razmenjuju jedne izbeglice za druge ne samo da nehumanizuje već ne pruža dugoročno rešenje", ocenila je Iverna Mek Gauan (McGowan), zvaničnica Amnestija za EU.

Glasovi protivljenja i rezerve

 

Britanski premijer Dejvid Kameron odmah je želeo da razuveri javnost u svojoj zemlji da neće osetiti poseldice dogovora.

"Velika Britanija se neće pridružiti nikakvom zajedničkom procesu za azil u Evropi – naše izuzeće je čvrsto poput stene", oglasio je Kameron na Tviteru.

On je istakao da Velika Britanija nije pristupila Šengenskom prostoru, i a to znači da može da očuva kontrolu nad granicama. Pridruživanje evropskim merama za azil bilo bi problematično sa političke tačke gledišta, posebno s obzirom na referendum o ostanku Britanije u EU koji bi trebalo da se održi 23. juna. Većina istraživanja javnog mnjenja pokauju da je većina za ostanak u EU, ali se jaz smanjuje, a kontrola granica je goruće pitanje.

Sa druge strane, Višegradska četvorka je podržala nove predloge Turske i EU, ali i upozorila da bi nove obaveze u pogledu prihvata migranata bile neprihvatljive i da ne planiraju da u okviru preseljavanja migranata prihvate više osoba nego što im je pripalo planom EU o preraspodeli 160.000 migranata, koji se ionako sporo sprovodi.

"Zato sve odluke članica EU o migrantima u Turskoj mogu da se realizuju samo u okviru postojećih mehanizama za relokaciju", kazao je nakon samita slovački premijer Robert Fico, a preneli slovački mediji.

Slovački premijer rekao je da je u zaključcima sa samita navedeno da Slovačka i dalje insistira na tužbi sudu zato što je EU nametnula Slovačkoj kvote za prijem izbeglica, a atmosferu na samitu opisao kao "tursku pijacu", gde "miljarde lete kao patke na pijaci" i gde su se neki predlozi pojavili prvi put.

Lideri ostalih zemalja Višegradske grupe bili su manje kritični, ali takođe čvrsti u odluci da ne prihvate dodatne obaveze. Predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka ocenio je da bi Češka trebalo da stane na tih maksimalno 4.800 izbeglica iz Sirije iz prethodno usvojenog mehanizma realokacije, a u ime svoje zemlje se založio i da se Sirijci koji su se već registrovali na grčkim ostrvima, a nakon toga su vraćeni u Tursku, nemaju pravo da više traže preseljenje u Evropu.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski naveo je i  dva dodatna uslova  na kojima insistira Poljska a to je da odbija da prima izbeglice koji bi prinudno a ne izričito svojom voljom tražili azil baš u Poljskoj i da Varšava insistira da bezbednosnu proveru u izbegličkim centrima i logorima obave direktno poljske službe.

Spor o Balkanu

Spor je izazvala i sudbina balkanske rute, kojom je prošle godine prošlo 850.000 migranata. Iako U nacrtu završne izjave bilo je navedeno da je „ova ruta zatvorena”, ali se neke zemlje poput Nemačke nisu slagale, zbog čega je uklonjena.

Briga Berlina bila je da će se time zapravo potvrditi jednostrane odluke nekih zemalja na toj ruti, poput Austrije, koje su uvele kvote za tražioce azila i za tranzit migranata.

U zaključcima se navodi da je prekinut nepropisan prolazak balkanskom rutom, pošto su lideri odlučili da prekinu sa pristupm propuštanja izbeglica koje ne žele da ostanu na teritoriji njihove zemlje.

Evropski lideri su se lakše dogovorili da daju podršku predlogu Komisije za do sada nezabeležen iznos humanitarne pomoći od 700 miliona evra na tri godine za zemlje koje su najviše pod pritiskom, pre svega Grčku.

Grčka će takođe imati podršku za opsežnu humanitarnu pomoć, ali i za kontrolu spoljne granice, uključujući i one sa Makedonijom i Albanijom.

"Ovo je kolektivna odgovornost EU i Grčka neće biti ostavljena na cedilu", navodi se u zaključcima sa samita.

Lideri su podržali i predlog Komisije koja se zalaže za povratak na normalno slobodno kretanje u šengenskom prostoru do kraja godine, sa ukidanjem kontrola na ugutrađnjim granicama koje su neke zemlje uvele zbog priliva migranata.

 

Izvor: AFP i S.V.

Foto: Beta-AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA