Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Održivi gradovi      

Objavljeno : 17.09.2010. | Ažurirano : 18.09.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Imperativ rešavanja problema klimatskih promena usmerio je pažnju na evropske gradove, u kojima živi 80% Evropljana. Udeo žitelja tih gradova u potrošnji prirodnih resursa je u disproporciji sa prostorom koji zauzimaju. EU nema usaglašen stav o politici upravljanja otpadom, kao ni o politici koja se odnosi na potrošnju vode. Nedostatak jasne i čvrste zakonske odredbe o potrošnji vode je takođe sve veća briga mnogih gradova, prvenstveno onih u evropskom delu Mediterana, gde stanovnici gradova moraju da se utrkuju sa poljoprivrednicima za pristup slatkoj vodi. Postoji i potreba za preduzimanjem mera za smanjenje gubitka energije, a traži se i nov način proizvodnje i distribucije električne energije.

Rezime

Evropska komisija smatra da su gradovi u središtu napora EU za održivim razvojem (EurActiv 13/06/07). U tom smislu, u januaru 2006. godine Evropska komisija je pokrenula "Tematsku strategiju za urbanu životnu sredinu", koja je deo Šestog akcionog programa Komisije za životnu sredinu. Strategija, međutim, ima ograničeno područje delovanja, jer EU nema neposrednu nadležnost za urbanistička pitanja u državama članicama.

 

Ministri EU zaduženi za urbanistički i prostorni razvoj takođe su pokušali da postave temelje za urbanističku politiku EU, potpisivanjem Lajpciške povelje o održivim evropskim gradovima 24. maja 2007. godine (EurActiv 24/05/07). U januaru 2008. godine, skoro 100 gradonačelnika širom Evrope pristupili su Savezu gradonačelnika i obavezali se da urade i više od zadatog cilja EU, koji teži smanjenju emisije ugljen-dioksida za 20% do 2020. godine.

 

Pregled

Mešovita slika

 

Postoje veliki dispariteti između evropskih gradova u pogledu održivosti životne sredine. London se, na primer, izdvaja svojim ambicioznim programom o klimatskim promenama, koji je nezavisan od napora vlade Ujedinjenog Kraljevstva po tom pitanju. Ostale evropske prestonice i urbani gradovi, međutim, mnogo zaostaju.

 

Osim toga, održivost se ne meri samo pokazateljima životne sredine, nego i socijalnim i ekonomskim merilima.

 

U drugoj polovini septembra 2008. godine, Evropska komisija je objavila rezultate "analize urbanosti" evropskih gradova. U obzir je uzeto sve – od stambene izgradnje, zdravlja, stope kriminala do pitanja koja se tiču životne sredine i klime. Analiza je pokazala velike razlike u kvalitetu urbanog života u Evropi (EurActiv 24/09/08).

 

Snabdevanje gradova strujom

 

Sa izuzetkom Varšave i drugih gradova u najmlađim članicama EU, koji se snabdevaju električnom energijom iz lokalnih stanica, većina urbanih područja u Evropi dobija struju od velikih elektroprivreda koja se distribuira na "jedan način" – putem velikih elektro-mreža sa udaljenih mesta do domova potrošača.

 

Takav sistem je sve više na udaru kritike jer se smatra rasipničkim zbog značajnog gubitka efikasnosti u transportu električne energije, kao i činjenice da je velikom broju građevinskih objekata i domaćinstava hitno potrebno efikasnije snabdevanje.

 

Pored potrebe za boljom izolacijom i drugim merama za smanjenje gubitka energije u građevinskim objektima (pogledati EurActiv LinksDossier o zelenim zgradama), sve više se traži novi način proizvodnje i distribucije električne energije, koji bi omogućio da objekti budu kako potrošači tako i proizvođači električne energije.

 

Ta vizija "mikro proizvodnje" ili decentralizovane proizvodnje pojavila se u prvom izveštaju Evropskog parlamenta kojim je parlament odgovorio na predlog Evropske komisije o usvajanju ambicioznog zakonodavstva za obnovljive izvore energije, podnetom 23. januara (pogledati EurActiv LinksDossier).

 

Ako se ne rasipa, neće biti nestašica

 

Upotreba otpada, koji proizvedu stanovnici gradova za proizvodnju električne energije i grejanje, jedan je od načina da se jednim potezom reši potražnja za električnom energijom i problem upravljanja otpadom, kazao je bivši zamenik gradonačelnika Londona Niki Gavron. (EurActiv 10/07/07).

 

Ta ideja je još daleko od realnosti u Londonu, ali i u drugim gradovima. Nivoi reciklaže se dosta razlikuju od grada do grada. Gradovi poput Drezdena i Frankfurta na Majni prerađuju skoro 80% svog otpada, dok Brisel spali više od 90%, a oko trećina gradova u EU koristi otvorene deponije za odlaganje više od 80% svog otpada, kaže se u analizi o urbanosti Evropske komisije.

 

Po mišljenju poslaničkih grupa Zelenih, problem su i različiti nacionalni zakonski okviri za upravljanje otpadom. Napori da se za zemlje članice EU uvedu obavezujući ciljevi u vezi sa prevencijom otpada nisu dobili podršku većine poslanika u Evropskom parlamentu, koji je glasao o predlogu u junu 2008. godine (EurActiv 18/06/08).

 

Štednja ili suša?

 

Nedostatak jasne i čvrste zakonske odredbe o potrošnji vode je takođe sve veća briga mnogih gradova, prvenstveno onih u evropskom delu Mediterana, gde stanovnici gradova moraju da se utrkuju sa poljoprivrednicima za pristup slatkoj vodi.

 

Kao i po pitanju upravljanja otpadom, EU nema usaglašen stav o politici za (potrošnju) vode. Pojedine zemlje članice, poput Nemačke, uvele su striktna pravila o ceni i merenju potrošnje vode, dok druge zemlje članice uopšte ne koriste nikakva pravila o cenama (pogledati EurActiv LinksDossier o pravilima za slatku vodu EU).

 

Evropska komisija je predložila širu primenu pravila o cenama vode kako bi se smanjilo  rasipanje. Zeleni, međutim, smatraju da čak i ako bi se stanovnici gradova ohrabrili da štede vodu, malo je podsticaja koji bi naterali poljoprivrednike da efikasnije troše vodu (EurActiv 18/07/07).

 

Prevoz

 

Mnogi evropski gradovi su opterećeni saobraćajnim gužvama i drugim neprijatnostima, kao što su visoki stepen zagađenosti vazduha, buka i saobraćajne nezgode, što je prvenstveno posledica prekomerne upotrebe privatnih vozila.

 

Prema podacima Evropske komisije, automobili se koriste u 75% odlazaka u centar grada. Očekuje se da će se ukupna pređena kilometraža u urbanim područjima EU povećati za 40% od  1995. do 2030. godine, što će imati značajne posledice na zdravlje, kvalitet života stanovnika gradova, kao i na ekonomsku efikasnost samih gradova.

 

U septembru 2007. godine, Evropska komisija je izradila novu strategiju koja nudi razna moguća rešenja i navodi oblasti u kojima bi EU mogla da preduzme mere za smanjenje sve većih gužvi u saobraćaju, zagađenosti vazduha i problema bezbednosti u evropskim gradovima (pogledati EurActiv LinksDossier o prevozu u urbanim područjima).

 

Stavovi

 

"Ono što nam je potrebno je Evropa koja gleda ka svetu i ka budućnosti, koja je otvorena, nesebična i ujedinjena. Zbog nesigurne ekonomske situacije danas, ovakva Evropa je neophodnija nego ikada pre. Regioni i gradovi u Evropi imaju ključnu ulogu za postizanje naših ciljeva", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso tokom održavanja Evropske nedelje regiona i gradova u oktobru 2008. godine.

 

"Borba za održiv razvoj će skoro sigurno biti odlučena u gradovima […] Nama su potrebni gradovi koji su u dobrom stanju, koji pametno koriste svoje resurse na inovativan i održiv način, gradovi za sve, za nas danas i za budućnost", smatra komesarka EU za regionalnu politiku Danuta Hibner.

 

Mađarski poslanik Socijalista u Evropskom parlamentu Đula Heđi, autor izveštaja Evropskog parlamenta o Tematskoj strategiji za urbanu životnu sredinu, žali što stanovnici u gradovima ne dobijaju odgovarajuću podršku iz fondova EU. On je izrazio zabrinutost zbog prekomernih budžetskih izdvajanja EU za poljoprivredu i regionalne infrastrukturne projekte.

 

Heđi smatra saobraćajno zagađenje jednim od najvažnijih izazova za održivost u gradovima (pogledati intervju poslanika u Evropskom parlamentu za EurActiv 18/05/08).

 

U izveštaju o zakonodavstvu EU o obnovljivim energijama, poslanik u Evropskom parlamentu iz luksemburške grupe Zelenih Klod Turms pozvao je EU da obezbedi fondove koji bi podržali uspostavljanje "strateškog saveza sa naprednim gradovima i regionima za razvoj raznoraznih tzv. 'od sitnog ka krupnom' tehnologija, koje su potrebne za promenu uloge građevina u energetskom sistemu Evrope".

 

"Dok se nacionalne vlade još bore da usaglase korake po pitanju globalnog zagrevanja, gradovi, koji su odgovorni za oko tri četvrtine emisije gasova iz staklenih bašta u svetu, danas se postavljaju kao lideri i sprovode odlučne korake kako bi se sprečile katastrofalne klimatske promene", kazao je bivši gradonačelnik Londona Ken Livingston, koji je za vreme svog mandata uveo naplatu za vozila u najprometnijim delovima Londona.

 

Mreža važnih evropskih gradova "Eurocities", objavljuje izveštaje i mišljenja o raznim aspektima koji se tiču urbanističkih pitanja u kontekstu EU. U deklaraciji o klimatskim promenama, objavljenoj juna 2008. godine, ta organizacija je istakla da će "lokalni nivo imati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena i s toga su gradovi presudni partneri, u koordinaciji sa institucijama i zemljama članicama EU".

 

Važni datumi

  • Januar 2006: Evropska komisija je pokrenula "Tematsku strategiju za urbanu životnu sredinu";
  • 24. maj 2007: Usvojena je Lajpciška povelja o Održivim evropskim gradovima;
  • Decembar 2008: Evropski parlament je održao plenarno glasanje o nacrtu smernica za obnovljive izvore energije;
  • 2009: Izneta je srednjoročna ocena o smernicama EU o Energetskoj efikasnosti građevinske industrije;
  • Septembar 2009: Evropska komisija je objavila izveštaj o stanju u evropskim gradovima.

Linkovi

Zvanična dokumenta EU
Evropska komisija (za štampu): Regions and Cities in a Challenging World (6. Octobar 2008. Barroso)
Evropska komisija (za štampu): Sustainable Energy Cities take the lead on climate ćange: the European Commišion launćes the Covenant of Mayors (29 January 2008)
Evropska komisija: Thematic Strategy on the Urban Environment (11. Januar 2006.)
Evropska komisija (za štampu): Commission proposes strategy to improve the environment in Europe’s cities (13 January 2006)

 

EU institucije
Evropska komisija: Urban Environment
Evropska komisija: Thematic Strategy on the Urban Environment
Evropska komisija: Structural actions in support of urban issues
Evropska komisija: European Green Capital Award
Evropska agencija za životnu okolinu (EEA): Consumption patterns need to change to cope with growing cities (20. Septembar 2008.)

 

Parlament EU
MEP Gisela Kallenbach: Report on the Follow-up of the Territorial Agenda and the Leipzig Charter : Towards a European Action Programme for Spatial Development and Territorial Cohesion (31. Januar 2008.)
MEP Hegyi Gyula: Non-legislative resolution on the Commission's thematic strategy on the urban environment (26. Septembar 2006.)

 

Stavovi EU aktera
EUROCITIES: Website
EUROCITIES: Declaration on Climate Change (Jun 2008.)

 

Industrija i biznis
Veolia: Building the sustainable city
Arup: Dongtan Eco-City
McKinsey & Company: Sustainable Urban Infrastructure: London edition - a view to 2025 (8. Octobar 2008.)
Siemens: Megacity Challenges (Octobar 2008.)

 

Think tanks & Academia
Međunarodni institut za životnu sredinu i razvoj (IIED): Don’t blame cities for climate change, see them as solutions (25. Septembar 2008.)

 

Ostalo
Masdar Initiative: WWF and Abu Dhabi’s Masdar Initiative unveil plan for world’s first carbon-neutral, waste-free, car-free city (13. Januar 2008.)

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA