Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Poljska preuzima predsedavanje EU      

Objavljeno : 01.07.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Premijer Mađarske Viktor Orban predao je 1. jula u Varšavi poljskom premijeru Donaldu Tusku plavu štafetu sa zvezdicama i zastavu Evropske unije i time, simbolično, za narednih šest meseci i predsedavanje Evropskom unijom. Prethodno je predsedničku palatu u Varšavi u ponoć obasjao amblem predsedavanja Poljske EU, šest strelica, optimistički uperenih ka nebu, zbijenih jedna do druge kao čovečuljci koji se solidarno drže za ruke - znak da Poljska od 1. jula staje na čelo EU. Poljska tokom predsedavanja, koje počinje tačno na 20. godišnjicu od raspuštanja Varšavskog pakta, želi da ulije novu energiju i optimizam u EU.

 

Premijer Tusk izrazio je posebno zadovoljstvo što su zajednički napori Mađarske kao predsedavajuće zemlje i Poljske kao budućeg predsedavajućeg u poslednjim mesecima u zajedničkom mađarskom i poljskom interesu rezultirali proširenjem Evropske unije. "Čast da se sporazum EU sa Hrvatskom potpiše pripašće Poljskoj, ali pamtićemo koliko je za to učinila i Mađarska", kazao je Tusk novinarima.

 

Poljski premijer podsetio je da je još pre nekoliko nedelja izgledalo da će se odložiti zaključenje pregovora sa Hrvatskom, ali da je maksimalni rad Mađarske kao predsedavajućeg u poslednjem trenutku to promenio.

 

Orban je predajući Poljskoj predsedavanje Unijom kazao da su glavni uspesi predsedavanja na koje je Mađarska ponosna kao prvo zaključivanje pregovora sa Hrvatskom, izrada Evropske romske strategije i, kako je kazao, da naglasi da EU ne znači samo interes nego da Evropa ima i srce, kao i privredna politika u teškim uslovima finansijske krize i problema Grčke. "Posle fiskalnog alkoholizma probaćemo da se u privredi prebacimo na put koji nam je pokazala Poljska", rekao je Orban i naglasio da će kao i pre krize motor celog rasta u EU ponovo biti srednja Evropa.

 

Donald Tusk kao jedan od glavnih izazova poljskog predsedavanja naveo je kreiranje novog budžeta Unije za period od 2014. godine. "Zadovoljni smo što je budžet predstavila Evropska komisija a ne da je neka velika zemlja unapred izmislila surove restrikcije ne gledajući na interese zajednice. Održali smo princip da budžet treba da odražava interese zajednice a ne da bude plod oštrih pregovora nacionalnih interesa", kazao je Tusk. Po oceni poljskog premijera, taj uspeh je plod napora Mađarske kao predsedavajuće zemlje ali i marljivih poljskih nastojanja koja će se nastaviti i tokom predsedavanja.

 

Kao adut svoje zemlje u narednih šest meseci na čelu Unije, Tusk je naveo to što Poljska nije najjača privreda u Uniji ali sasvim sigurno jeste najveća zemlja po evroentuzijazmu i optimizmu svojih stanovnika i vlade.

 

U skladu sa starom šaljivom izrekom još iz davnih vremena borbe protiv Turaka Osmanlija da su Mađar i Poljak braća i po sablji i po čaši, Orban je Tusku na poklon doneo bure tokajskog vina a Tusk mu je poklonio pred novinarima sablju. "To je uvek tako, Mađari nama poklanjaju vino, a mi njima sablje", našalio se Tusk.

 

Poslanici i senatori poljskog parlamenta okupili su se uz ceo državni vrh na svečanoj sednici oba doma da pozdrave početak predsedavanja Poljske Evropskom unijom.

 

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski rekao je na svečanoj sednici da je predsedavanje Unijom ostvarenje sna mnogih pokoljenja Poljaka. "Pre 20 godina najvažniji cilj Poljske politike bio je povratak u Evropu. Poljsko predsedavanje je simboličan momenat u istoriji naše zemlje. Tačno pre 20 godina, 1. jula 1991. godine, raspušten je Varšavski pakt. Od ukidanja Varšavskog pakta do predsedavanja EU, to je naš, poljski put, to su naša, poljska dostignuća", kazao je Komorovski.

 

Komorovski je među poljskim prioritetima koji bi njega posebno obradovali, naveo ubrzanje ervopskih integracija Ukrajine.

 

"Od danas su oči EU uprte u Poljsku. Ona je u Uniji sinonim za energiju, entuzijazam i veru u budućnost. Prioriteti Poljske su dobro odabrani, posebno što Poljska preuzima kormilo u teška vremena", kazao je na sednici predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek.

 

"Vi ćete uneti novi entuzijazam i energiju u delanje EU. Raduje me proevropsko raspoloženje vlade i Poljaka. Pokazali ste da umete da branite svoje nacionalne interese, a da ne odustanete od proevropskog duha", kazao j predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poljskoj televiziji uoči inauguracije predsedavanja.

Background

Do 1. jula Mađarska je predsedavala EU. Lisabonskim sporazumom predviđeno je predsedavanje Savetom, osim Savetom ministara inostranih poslova, predsedavaju po tri članice na period od 18 meseci. Svaka od njih ima svojih šest meseci predsedavanja, ali jedne drugoj pomažu i predsedavanje zasnivaju na zajedničkom programu.

 

Poljska vlada je 31. maja usvojila program predsedavanja. Među prioritetima su naredni višegodišnji finansijski okvir EU, koji je ključan i za pripremu narednog ciklusa pomoći zemljama u procesu pridruživanju, nastavak proširenja, energetska bezbednost i efikasnija kontrola spoljne granice.

 

Premijer Poljske Donald Tusk kazao je za Gazetu viborču da Poljska neće odustati od svojih ciljeva. "Preuzimamo upravljanje EU u teškim vremenima. I dalje je kriza u zoni evra, koja je najvidljivija u Grčkoj. Zbivanja na severu Afrike i Bliskom istoku izazvala su jak talas izbeglica u Evropu, što stvara probleme, posebno na jugu kontinenta. Stiče se utisak da ta zbivanja slabe veru Evropljana u zajedničku Evropu. Ali EU je stvorena ne samo za dobra, već i za teška vremena", poručio je Tusk.

 

Premijer je takođe najavio da bez obzira na teška vremena Poljska ne odustaje ni od jednog od tri prioriteta svog predsedavanja.

 

To su "Evropa u rastu", gde Varšava želi da se uz gašenje grčke krize ponovo obrati pažnja na mere koje će Evropi doneti privredni rast. Za to je ključna rasprava o budućem budžetu EU, odnosno da ne budu smanjena sredstva kohezionog fonda i fondova koje najviše koriste siromašniji regioni kako bi nadoknadili zaostajanje za bogatom Evropom.

 

Zatim "bezbedna Evropa", gde je za Varšavu ključna energetska bezbednost, kao i bezbednost namirnica koje dolaze na trpeze Evropljana.

 

I treći, "otvorena Evropa", gde najveću pažnju Varšava pridaje Istočnom partnerstvu i nada se da će dati novi impuls potpisivanju bilateralnih ugovora sa bivšim sovjetskim republikama koje žele saradnju sa EU i proširenje oblasti evropskih standarda, pre svega sa Ukrajinom. U taj glavni spoljno-politički prioritet spada i odbrana prava na slobodu kretanja koju je dao šengenski prostor, a koji su pojedine stare članice spremne da ograniče.

 

Uz Istočno partnerstvo kao glavno polje na kojem bi Poljska želela da zabeleži uspeh, za zvaničnu Varšavu je jednako važno proširenje EU na Zapadni Balkan.

 

Mađarska je u poslednjem trenutku sebi pripisala uspeh kojem se nadala Poljska - zaključivanje pristupnih pregovora sa Hrvatskom, pa Varšavi ostaje priprema i potpisivanje pristupnog sporazuma Zagreba i Brisela i napredak, pre svega Srbije, na putu ka EU.

 

"Balkan zahteva posebnu pažnju. Iako je sasvim siguran sporazum sa Hrvatskom u jesen, Srbija iziskuje veliku pomoć da do kraja godine dobije status kandidata", upozorila je u svom komentaru Gazeta viborča.


Izvor: Beta

 

Linkovi

Evropska unija

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske: Poland takes over Presidency in the EU Council

 

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA