Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Poljska predstavila program predsedavanja EU      

Objavljeno : 01.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Naredni višegodišnji finansijski okvir EU, koji je ključan i za pripremu narednog ciklusa pomoći zemljama u procesu pridruživanju, nastavak proširenja, energetska bezbednost i efikasnija kontrola spoljne granice, neki su od prioriteta poljskog predsedavanja. Poljska vlada je 31. maja usvojila program predsedavanja EU u drugoj polovini 2011. Reč je o konačnoj verziji, ali su moguće izmene zavisno od prilika u EU, rezultata mađarskog pedsedavanja EU i zaključaka Evropskog saveta u junu, navodi se u programu poljskog predsedavanja.

 


Poljski premijer Donald Tusk je 31. maja novinarima u Varšavi sažeo program predsedavanja u tri glavna prioriteta - evropska integracija kao izvor rasta, bezbedna Evropa i Evropa koja koristi svoju otvorenost.

 

Evropska integracija kao izvor rasta obuhvata rad na narednom finansijskom okviru EU i razvoju jedinstvenog tržišta, uključujući elektronsko tržište, kako bi se osigurao rast i konkurentnost evropske privrede.

 

Moto bezbedne Evrope za Poljsku otvara polje aktivnosti u tri oblasti - pored odbrambene politike u klasičnom smislu i u energetskoj bezbednosti, ali i bezbednosti namirnica, što je posebno aktuelno posle najnovije epidemije zaraze entero-hemoragijskom bakterijom ešerihijom koli u Nemačkoj.

 

Evropa koja koristi svoju svoju otvorenost podrzumeva napore u proširenju EU na Zapadni Balkan, Tursku i Island, jačanje saradnje sa zemljama u južnom i istočnom susedstvu, unapređenje odnosa sa Rusijom i nastavak trgovinskih pregovora u okviru Svetske trgovinske organizacije.

 

Pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana u programu poljskog predsedavanja pominje se u kontekstu politike proširenja kojim su obuhvaćene i Turska i Island, a kao prioritet se navodi zaključivanje pregovora o pristupanju Hrvatske i potpisivanje sporazuma o pristupanju sa njom do kraja predsedavanja. "Kao predsedavajuća zemlja, Poljska želi da ostvari krupan korak napred u konceptu proširenja. Važan cilj poljskog predsedavanja Savetom EU biće dovršetak pregovora o pristupanju Hrvatske i potpisivanje Sporazuma o pristupanju sa njom", navodi se u programu poljskog predsedavanja.

 

U programu predsedavanja dodaje se da će "Poljska iskoristiti sve povoljne okolnosti za nastakav pregovora o pristupanju sa Turskom, osigurati znatan napredak u pregovoru o pristupanju sa Islandom i podržati evropske teženje Zapadnog Balkana". "Realne su šanse da će Poljska ubrzati, a možda i zaključiti nekoliko važnih etapa evropskog puta za zemlje kao što su Hrvatska, Srbija i Crna Gora", rekao je Tusk novinarima.

 

Poljska, takođe, želi da se nastavi proces potpisivanja sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa zemljama Istočnog partnerstva, koje obuhvata šest bivših sovjetskih republika. To uključuje i dovršetak ili napredak u pregovorima sa Ukrajinom i Moldavijom. Tokom poljskog predsedavanja nastaviće se i pregovori o viznoj liberalizaciji sa tim zemljama a Varšava se nada da će političke odluke o tome biti donete u septembru na samitu EU-Istočno partnetstvo.

Background

Poljska će 1. jula preuzeti predsedavanje EU od Mađarske. Lisabonskim sporazumom predviđeno je predsedavanje Savetom, osim Savetom ministara inostranih poslova, predsedavaju po tri članice na period od 18 meseci. Svaka od njih ima svojih šest meseci predsedavanja, ali jedne drugoj pomažu i predsedavanje zasnivaju na zajedničkom programu.

 

Prioriteti mađarskog predsedavanja u prvoj polovini 2011. bili su podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, očuvanje stabilnosti evro zone, čije su neke članice u finansijskoj krizi, evropske integracije Zapadnog Balkana, društvena integracija Roma, kao i prijem Bugarske i Rumunije u šengensku zonu.

 

Naredna predsedavajuća zemlja EU biće Danska koja će Unijom predsedavati u prvoj polovini 2012. godine.

 

 

Varšava se nada i da će tokom njenog predsedavanja biti uspostavljen novi okvir za saradnju između EU i Rusije, odnosno da će biti potpisan novi sporazuma o partnerstvu i saradnji sa Rusijom.

 

Posebna pažnja biće usmerena na podršku i pomoć demokratskoj tranziciji i ekonomskom razvoju zemalja u severnoj Africi.

 

U centru pažnje priprema višegodišnjeg budžeta EU

 

Dok je proteklih nekoliko godina težiste u EU uglavnom bilo na pomoći bankarskom sektoru i sprečavanju kolapsa javnih finansija, Poljska sada želi da se napori usmere na obnavljanje rasta. Varšava u finansijskom okviru i jedinstvenom tržištu vidi glavna sredstva da se Evropa vrati na put rasta. Zvanični razgovori o narednom finansijskom okviru EU počeće tokom poljskog predsedavanja.

 

Predlog Evropske komisije očekuje se 29. juna a iz tog nacrta bi mogle da se dobiju informacije o tome na kakav je prijem naišao predlog zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć iz pretpristupnih fondova EU (IPA). Konačan odgovor se očekuje krajem godine, pošto Komisija nakon konsultacija sa članicama pokrene postupak usvajanja predloga narednog finansijkog okvira. U okviru priprema za naredni finansijski okvir utvrđuju se i izdvajanja za fondove EU, uključujući pretpristupnu pomoć IPA.

 

Poljska vlada smatra da je vreme da se uvede novi model ekonomskog rasta koji će omogućiti Uniji da "obezbedi odgovarajući nivo ekonomskog razvoja u narednim decenijama i osigurati dobrobit građana EU". "Ako Evropa želi da bude konkurentna u svetu, ona mora da se usredsredi ne samo na javne finansije i ograničenje budžetskog deficita. Dodatne akcije su potrebne", navodi se u programu predsedavanja Poljske EU.

 

Za Poljsku to znači očuvanje izdašnih isplata EU siromašnijim regionima i garantovanje da će biti isplaćene pristojne sume poljoprivrednicima kako bi modernizovali svoju proizvodnju. "Novi budžet treba da potvrdi da je saradnja unutar EU najbolji odgovor na ekonomsku krizu i da koheziona politika treba da ostane ključna politika EU jer koristi i koristiće i dalje članicama", navodi se u programu predsedavanja.

 

Poljska namerava, po rečima svog premijera, da se bori za očuvanje dosadašnje kohezione politike kroz koju ide pomoć najmanje razvijenim regionima i zahvaljujući kojoj se smanjuju razlike u bogatstvu i razvijenosti evropskih regiona.

 

Ali Francuska, Nemačka i Britanija, koje najviše izdvajaju za EU, mogle bi da se usportive tome jer smatraju da planirana izdvajanja EU treba da održavaju mere štednje preduzete u članicama. Na tome posebno insistira britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron). Na samitu u oktobru prošle godine lideri EU su se složili da je pored jačanja fiskalne discipline u EU ključno i da budžet EU odražava napore za konsolidaciju koje preduzimaju članica.

 

Poljska će raditi i na reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) kako bi se osigurala modernizacija evropske poljoprivrede i njena konkurentnosti. CAP, kako smatra Varšava, treba reformisati tako da se evropski fondovi efikansije koriste. Ta politika treba da ostane orijentisana na tržište ali i da uvažava opšte javno dobro, uključujući razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. "Važan element reforme CAP-a biće, pre svega, rešavanje pitanja direktnih isplata i podrške ruralnim oblastima", navodi se u programu.

 

Cilj Poljske je i da dovrši stvaranje jedinstvenog tržišta, a posebna pažnja će biti posvećena razvoju elektronskih usluga, pošto se procenjuje da oko 60% transakcija putem Interneta nije moguće obaviti u EU zbog zakonskih prepreka.

 

Tokom poljskog predsedavanja posebna pažnja biće posvećenja podršci malim i srednjim preduzećima kako bi im se pre svega obezbedio pristup tržištu kapitala.

 

Različiti aspekti bezbednosti

 

Treći prioritet poljskog predsedavanja EU je bezbednost u različitim oblastima - od hrane, preko ekonomije i energetike, do kontrole granice i odbrane. Bezbednost namirnica trebalo bi, po zamislima poljskog premijera, tokom predsedavanja da obuhvati dogovore o kontroli kvaliteta i higijenske ispravnosti namirnica i pitanje njihovih sve viših cena.

 

Nakon političkih promena u severnoj Africi i priliva velikog broja imigranata iz tih zemalja pre svega Tunisa, pokrenuto je pitanje kontrole spoljne granice EU. Poljska će tokom predsedavanja na tom planu uložiti napore da se konačno izmene propisi o Evropskoj agenciji za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnoj granici članica EU, Fronteks (Frontex), kako bi članice imale efikasniju podršku u kriznim situacijama.

 

U oblasti odbrane za Varašavu će "važan element biti jačanje vojnih i civilnih kapaciteta EU" i ona će podržati napore na jačanju dijaloga EU-NATO.

 

Varšava želi i da se napravi osnova za spoljnu energetsku politiku EU. Poljska je uverena da položaj EU u odnosu na glavne proizvođače, potrošače i zemlje tranzita može da se time unapredi jer će bolje funkcionistati na međunarodnom energetskom tržištu i okruženju.

 

Izvor: EurActiv.rs, EurActiv.com i Beta

Linkovi

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA