Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Zabrinutost zbog kršenja slobode medija u Turskoj      

Objavljeno : 15.04.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropsku uniju da prestane da blokira prijem Turske u svoje redove, ukazavši da Turska može da bude od velike koristi EU na spoljnopolitičkom i ekonomskom planu. Pregovori o članstvu Turske teku sporo i od 2005. zatvoreno je samo jedno od 35 poglavlja. Jedno od pitanja koje posebno izaziva zabrinutost proteklih nedelja je kršenje slobode medija, na šta su ukazali i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savet Evrope.

 

Erdogan je 13. aprila u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope rekao da Turska može biti korisna EU kao zemlja koja "može da ima komunikaciju" sa svim zemljama Bliskog istoka i drugih regiona, poput Balkana. "Mi ne zauzimamo strane. Cilj naših spoljnopolitičkih aktivnosti je da omogućimo pronalaženje rešenja koja će doprineti uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu (Bliskog istoka)", rekao je Erdogan i naveo da je to posebno važno u Severnoj Africi i na Bliskom istoku.

 

On je istakao da je "Turskoj potrebna EU", ali i da je "EU, takođe, potrebna Turska", koja je, kako je naveo, 17. ekonomija sveta i 6. ekonomija Evrope. Glavne prepreke Turske u pristupanju EU su odnosi sa Kiprom i protivljenje nekih zemalja članica, ali i reforme koje zemlja mora da sprovede kako bi se uskladila sa evropskim standardima i vrednostima.

 

Poslanike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je, međutim, više interesovalo kršenje slobode medija i drugih demokratskih prava i sloboda u Turskoj, koja, kao zemlja koja želi da pristupi EU, mora da štiti i primenjuje.

 

Erdogan je rekao da se u Turskoj ne ograničava sloboda medija i ponudio Savetu Evrope pošalje specijalnog izaslanika u Tursku da bi proverio navode o kršenju medijskih sloboda u toj zemlji. O tome je prethodno razgovarao sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjorn Jagland (Thorbjorn).

 

"Priče o ograničenju medijskih sloboda u Turskoj nisu istinite. U turskim zatvorima se nalazi 26 novinara, ali niko od njih nije pritvoren zbog svog novinarskog rada, već zbog povezanosti sa onima koji su kovali zaveru protiv države i zbog saradnje sa organizovanim kriminalom. O tome postoje dokumenta", rekao je turski premijer.

 

Na primedbe nekih poslanika o primerima kršenja demokratije u Turskoj, Erdogan je odgovorio pitanjem: "Da li je demokratski to što je Francuska proterala Rome ili to što u toj zemlji nema poštovanja individualnog praktikovanja religije?". "Oni koji osuđuju Tursku, treba prvo da pogledaju u svoje dvorište", poručio je turski premijer dodavši da u Evropi bujaju rasizam, netolerancija i ekstremizam, i da se to "više tiče ljudi koji žive u susedstvu Evrope, nego samih Evropljana".

 

"U današnjem, globalizovanom svetu, moramo da shvatamo da je nemoguće stvaranje izolovanih ostrva stabilnosti i mira. Kapital ne poznaje granice, kao ni problemi", ukazao je Erdogan.

Background

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999. godine. Pristupni pregovori su počeli 2005. u oktobru godine, ali je do sada zaključeno samo jedno poglavlje - o nauci i istraživanju, a otvoreno je još 12 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

 

Glavne prepreke Turske u pristupanju EU su odnosi sa Kiprom i protivljenje nekih zemalja članica. Osam pregovaračkih poglavlja je blokirano od 2006. godine zbog toga što Turska nije otvorila luke i aerodrome za Kipar.

 

Problem je i stav lidera dela zemalja članica da Turska ne treba da uđe u EU. Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i neki drugi političari smatraju da Turskoj treba ponuditi sporazum o partnerstvu umesto punopravnog članstva. U osnovi protivljenja je strah zbog veličine zemlje, koja je pretežno muslimanska. Pristalice pristupanja Turske ukazuju da su među prednostima Turske i činjenica da bi Turska mogla da bude izvor mlade radne snage za EU, čije stanovništvo je sve starije. Među zemljama koje su za prijem Turske je Velika Britanija.

 

Ostali problemi na koje ukazuje EU su zabrinutost za slobodu govora i demokratiju, odnos prema verskim manjinama, pravima žena i dece i kontrol u vojske. Turska je od dobijanja statusa kandidata pokrenula brojne reforme. Između ostalog, ukinuta je smrtna kazna, usvojene su striktnije mere za sprečavanje torture, a izmenjen je i krivični zakonik. Preduzete su i mere u domenu ženskih prava i kurdske kulture, jezika, obrazovanja i medija.

 

Na pitanje francuske poslanice o ugroženosti verskih manjina u Turskoj, Erdogan je uzvratio da ta poslanica "očigledno ne poznaje prilike u Turskoj", navodeći da njegova zemlja poštuje verske manjine i da je iz državnog budžeta finansirala popravku jedne pravoslavne crkve.

 

Generalni sekretar Saveta Evrope je 13. marta, posle sastanka sa Erdoganom, rekao da će ta međunarodna organizacija uputiti specijalnog izaslanika u Tursku što je pre moguće kako bi razmotrio slučajeve novinara koji su optuženi u okviru istrage o navodnoj zaveri protiv režima koja se vodi od 2007. U okviru istrage u martu je uhapšeno sedam novinara. Jagland je rekao da je Erdogan pristao na tu posetu uz ocenu da je stručnost Saveta Evrope dobrodošla, rekli su izvori bliski generalnom sekretaru te međunarodne organizacije.

 

Jagland je polovinom marta zatražio od Erdogana da se optužbe protiv novinara što pre razjasne. "Opšti utisak u Evropi je da su novinari pritvoreni pošto su kritikovali vlasti", rekao je tada za AFP generalni sekretar Saveta Evrope.

 

OEBS: U turskim zatvorima 57 novinara

 

Na kršenje slobode medija u Turskoj je početkom aprila ukazala i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju čije je istraživanje pokazalo da se u zatvorima u Turskoj nalazi 57 novinara.

 

Tim povodom, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović zatražila je 4. aprila od turskih vlasti da medijske zakone usklade sa obavezama o slobodi medija koje proističu iz članstva u toj organizaciji, navodi se u saopštenju te organizacije.

 

"U Turskoj se u zatvoru trenutno nalazi 57 novinara a u toku je između 700 i 1.000 suđenja koja bi mogla da se završe zatvaranjem novinara", rekla je ona. U saopštenju se navodi da je istraživanje o stanju u oblasti medija u Turskoj pokrenuto pošto je stiglo više izveštaja o zatvaranju novinara.

 

U pismu turskom ministru spoljnih poslova Ahmetu Davutogluu predstavnica OEBS-a je navela da je cilj izveštaja da ukaže na potrebu reforme zakona o medijima u Turskoj i ponudila pomoć OEBS-a u tome. Ona je ukazala da broj pritvorenih novinara pokreće pitanje zakon koji uređuju oblast medija, kao i da postoji zabirnutost da bi taj broj mogao da se poveća.

 

U pismu se podesća da su članice OEBS-a, uključujući Tursku, u više navrata potvrdile značaj slobode izražavanja i potrebu da se ona zaštiti, kao i da prema obavezama koje proističu iz članstva u toj organizaciji svako ima pravo na slobodu izražavanja. Ta prava uključuju slobodu mišljenja i nepristrasno informisanje bez mešanja vlasti.

 

Ona je navela da vlasti moraju da se bore protiv pretnje koju predstavlja terorizam za nacionalnu bezbednost, ali da ne smeju koristiti takve bezbednosne izazove da bi ograničile slobodu medija.

 

Prema njenim rečima, govor se može formulisati kao krivično delo isključivo u slučaju namernog podstrekivanja na terorizam ili druge oblike nasilja.

 

"Vrlo je važno da vlasti štite objektivno izveštavanje čak i o osetljivim temama poput terorizma ili nacionalne bezbednosti", rekla je Dunja Mijatović i istakla da javnost ima pravo da bude informisana i o tim pitanjima.

 

Ona je navela i da neki detalji u izveštaju nisu mogli biti precizno utvrđeni, pošto obrazloženja presuda protiv novinara nisu uvek dostupna javnosti.

 

Izvor: Beta, AFP i EurActiv.rs

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA