Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Uspeh zelenih, tradicionalne partije i dalje najjače      

Objavljeno : 27.05.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

Uprkos prognozama da će izbori za Evropski parlament proteći u znaku evroskeptičnih stranaka i predstavljati potres za Brisel, najveće iznenađenje izbora je uspeh zelenih i ekoloških partija, koje su u mnogim zemljama uspele po broju glasova da preteknu tradicionalne partije. Evroskeptične stranke osvojile su više mandata nego na prošlim izborima, ali nisu ostvarile cilj da u budućem sazivu EP imaju više od trećine poslanika.

 

U Nemačkoj su najveći dobitnici izbora Zeleni, koji su sa osvojenih 20,50% glasova gotovo udvostručili broj mandata u EP i izbili na drugo mesto ispred socijaldemokrata.

 

Najviše glasova, 28,90% osvojila je konzervativna koalicija Hrisćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) kancelarke Angele Merkel.

 

I konzervativci su u odnosu na prošle izbore izgubili oko sedam odsto glasova, ali je najveći gubitnik Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), koja je sa 27,3% pre pet godina sada pala na 15,80%.

 

Stranka čiji je nagli uspon obeležio nemačku političku scenu u poslednjih godinu dana, ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila je sa 11% manje nego što se nadala.

 

U Francuskoj je izbore obeležila mrtva trka centrističke koalicije predvođene  Republikom u pokretu, predsednika Emanuela Makrona, koja je osvojila 22,41% i krajnje desnog, evrofobičnog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, sa osvojenih 23,31%.

 

I u Francuskoj su iznenađenje priredili Zeleni (EELV), koji su sa 13,47% izbili na treće mesto ispred konzervativnih Republikanaca (LR) bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, koji imaju 8,48% glasova.

 

Italijanski birači su na izborima dali 34,33% glasova desničarskoj i ksenofobnoj Ligi, potpredsednika vlade Matea Salvinija, a za njom sa 22,69% sledi Demokratska partija (PD) levog centra.

 

Deo vladajuće koalicije, populistički Pokret pet zvezdica osvojio je 17,07% glasova, a Stranka Forca Italija, bivšeg premijera Silvija Berluskonija 8,97% glasova.

 

U Velikoj Britaniji najviše glasova, 31,71%, osvojila je Bregzit partija Najdžela Faraža, koja se beskompromisno zalaže za izlazak zemlje iz EU, i ona bi mogla da računa sa 32 mandata u EP, pokazuju još nepotpuni rezultati.

 

Potvrđujući krajnju polarizovanost britanske političke scene, više glasova nego ranije osvojile su i partije koje zastupaju ostanak u EU - Liberalne demokrate (18,55%), Laburisti (14,05%) i Zeleni (11,09%).

 

Španske izbore obeležila je ubedljiva pobeda vladajućih socijalista (PSOE) sa 33% glasova, dok je liberalno-konzervativna Narodna partija (PP) osvojila 20,13%, a stranka desnog centra Građani 12,17%.

 

Partija krajnje desnice Voks (Vox), koja je beležila znatan rast popularnosti u Španiji, na evropskim izborima je osvojila 6,20% glasova.

 

Poljaci su, kao što se i očekivalo, sa 45,56% glasova, najviše poverenja poklonili vladajućoj, evroskeptičnoj i konzervativnoj partiji Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog, koja se u kampanjama predstavlja kao čuvar tradicionalnih katoličkih vrednosti Poljaka.

 

U Poljskoj su ponovo isplivale jasne podele pošto su razvijena zapadna vojvodstva i Varšava glasali za Evropsku koaliciju u koju su se za evropske izbore udružile liberalna Građanska platforma, demohrišćani iz Poljske narodne stranke, socijalisti iz Saveza demokratske levice i Zeleni. Ta koalicija osvojila je 38,30% glasova.

 

Proleće, novoosnovana stranka prvog javno gej poljskog poslanika, omiljenog gradonačelnika Slupska Roberta Bjedronja 6,04% glasova.

 

U Rumuniji je 26,79% glasova osvojila konzervativna Nacionalno-liberalna partija (PNL). Nešto manje, 23,39% osvojile su rumunske vladajuće socijaldemokrate (PSD), a odmah za njima sa 21,40% sledi koalicija Savez 2020. USR PLUS, proevropska koalicija centra koja je na platformi borbe protiv korupcije oformljena za evropske izbore.

 

U Holandiji 18,90% glasova osvojila je Laburistička partija (PvdA), a za njom sa 14,60% osvojenih glasova sledi liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea. Hrišćansko-demokratski apel (CDA) osvojio je 12,10%, a Zelena levica 10,90% glasova, kao i krajnje desni Forum za demokratiju.

 

Svojevrsno iznenađenje u Holandiji predstavlja slab rezultat ekstremno desne Partije za slobodu, Gerta Vildersa, koja sa osvojenih 3,50% više neće imati nijedan mandat u EP. Procenjuje se da se deo njenih birača okrenuo novoj evroskeptičnoj partiji, Forumu za demokratiju Tijerija Bodea.

 

U Belgiji bi se pravim dobitnicima izbora mogli nazvati flamanski nacionalisti. Najviše glasova, 13,5% osvojila je konzervativna, secesionistička partija Nova flamanska alijansa, koja je i inače pojedinačno najjača partija u belgijskom parlamentu.

 

Najveći uspeh postigla je, međutim, nacionalistička, separatistička partija Flamanski interes (Flams Belang), koja je sa 11,45% utrostručila broj glasova u odnosu na izbore 2014.

 

Na trećem mestu je sa 10,50% frankofonska Socijalistička partija (PS), a na četvrtom sa 9,58% konzervativno-liberalni Otvoreni flamanski liberali i demokrate (Open VLD).

 

U Mađarskoj je apsolutni pobednik izbora vladajuća desnčarska partija Fides, premijera Viktora Orbana. Orban je ishod izbora protumačio kao jasnu poruku Mađara protiv ulaska migranata u EU, na čemu se uglavnom temeljila i kampanja njegove stranke.

 

Drugo mesto sa 16,19% osvojila je socijalno-liberalna Demokratska koalicija bivšeg premijera Ferenca Đurčanja.

 

Uprkos demonstracijama desetina hiljada Čeha protiv vlade poslednjih mesec dana, na izborima za EP u Češkoj trijumfovala je vladajuća stranka ANO premijera Andreja Babiša dok su izbori doneli sumrak tradicionalnih stranaka, pošto partner u vladi, Češka socijaldemokratska stranka prvi put neće imati nijednog poslanika u EP.

 

Babišova ANO osvojila je 21,18 odsto glasova, što znači šest poslanika od 21 koliko Češka ima u EP. Od tradicionalnih stranaka koje se ne deklarišu kao antisistemske jedina je jasni uspeh zabeležila Građanska demokratska stranka, 14,5 odsto glasova, pa će ta stranka imati četiri evroposlanika.

 

Treći su antisistemski, ali proevropski Pirati sa 13,95% glasova i tri evroposlanika, koliko će na osnovu 11,65% imati i liberali iz TOP09 udruženi sa regionalnim partijama iz koalicije STAN.

 

U Portugalu je 33,38% glasova osvojila Socijalistička partija (PS),  a 21,94% njen tradicionalni rival, Socijaldemokratska partija (PSD) desnog centra. Levičarska partija Levi blok (BE) osvojila je 9,82% glasova. Na četvrtom mestu sa 6,88% je koalicija CDU, koju čine komunisti (PCP) i zeleni (PEV).

 

Grci su na izborima okrenuli leđa premijeru Aleksisu Ciprasu i njegovoj levičarskoj Sirizi, koja je osvojila 23,74% glasova i imaće po svoj prilici šest mandata. Bolje od nje prošla je konzervativna Nova demokratija Kirijakosa Micotakisa, koja je osvojila 33,25% glasova i sedam mandata.

 

Koalicija Pokret za promenu, okupljena oko socijalističkog Pasoka osvojila je 7,50% glasova, i dva poslanika, koliko će imati i grčki komunisti iz KKE (5,54%) i ultranacionalistička, po mnogima i neonacistička Zlatna zora (4,86%).

 

Cipras je posle poraza najavio vanredne izbore koji će biti održani u junu.

 

U Švedskoj su najviše glasova, 23,60%, osvojile socijaldemokrate premijera Stefana Levena, a za njima sledi liberalno-konzervativna Umerena partija sa 16,80%. Populistička, nacionalno konzervativna partija Švedske demokrate osvojila je  15,40%, a Zelena partija 11,40%.

 

Austrijanci su, verovatno donekle i pod utiskom skandala oko vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnca-Kristijana Štrahea, najviše glasova dali tradicionalnim partijama - konzervativnoj Austrijskoj narodnoj partiji kancelara Sebestijana Kurca (34,90%), i Socijaldemokratskoj partiji Austrije (23,40%). Slobodarska partija ovojila je 17,20%, a Zeleni 14%.

 

U Bugarskoj je uprkos brojnim skandalima u koje je bila umešana, slavila partija GERB premijera Bojka Borisova sa 30,94% glasova. Bugarska socijalistička partija (BSP) osvojila je 24,24%, a centristički Pokret za prava i slobode (DPS) 16,36%.

 

Slovaci su najviše glasova dali liberalnoj koaliciji Progresivne Slovačke i građanske demokratije SPOLU, koja je osvojila 20,11%, glasova. Partija Smer - socijaldemokratija bivšegpremijera Roberta Fice osvojila je 15,72%, a populistička, krajnje desna Kotleba - Narodna partija Naša Slovačka Marjana Kotlebe 12,07%.

 

U Finskoj je 20,8% glasova osvojila Partija nacionalne koalicije (KOK), desnog centra, a uspešna je sa 16% glasova bila i Zelena liga. Socijaldemokratska partija (SDP) dobila je 14,60% glasova, a populistička, evroskeptična Partija Finaca (PS) 13,8%.

 

U Hrvatskoj su vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) osvojile po četiri mandata.

 

Još četiri stranke i koalicije uspele su da pređu izborni census od pet odsto i osvoje po jedan mandat u budućem Evropskom parlamentu.

 

Među njima najviše glasova je osvojila koalicija stranaka desnice, koji se nazivaju Suverenisti, s podrškom 8,52% izašlih. Odmah iza njih po broju osvojenih mandata nalazi se lista doskorašnjeg sudije Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića s glasovima 7,89% birača.

 

Po jedan mandat su osvojili još i populistički Živi zid sa 5,66% glasova i koalicija stranaka centra, Amsterdamska koalicija, sa 5,19%.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA