Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Članice EU mahom za kraći produžetak Bregzita      

Objavljeno : 20.03.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej 20. marta je pisala predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i tražila produžetak Bregzita posle 29. marta, do 30. juna. Njeno pismo u Brisel će stići pred samit 21-22. marta. Bregzit može da bude produžen samo ako na to pristane svih 27 članica. U pozicijama o tom pitanju nacionalnih vlada, koje su prikupili novinari mreže EURACTIV, vidi se da je jedino Francuska najavila da bi mogla da stavi veto na produženje Bregzita, ako to bude štetno po interese EU.

 

Jedan saradnik francuskog predsednika Emanuela Makrona istakao je da britanski zahtev za produženje perioda ostanka u EU posle 29. marta ne treba da bude "bezuslovno prihvaćen".

 

"Kao prvo, mora da postoji plan, strategija koja će opravdati produženje, a kao drugo, moramo da sagledamo uticaj na EU", rekao je taj zvaničnik dodajući da produženje može da znači da će Britanija učestvovati na izborima i u odlučivanju u EU.

 

"Ako je pretpostavka novi referendum, možemo da razmotrimo odlaganje za nekoliko meseci", kazao je taj zvaničnik.

 

S druge strane, Pariz ne odbacuje blokiranje britanskog zahteva za produženje Bregzita u Evropskom savetu. Pošto odluka mora da bude jednoglasna, to znači da svaka članica može da stavi veto.

 

Francuska će, kako se navodi, o eventualnoj podršci za produženje Bregzita odlučiti na bazi verovatnoće da britanski parlament završi ratifikaciju sporazuma sa EU, ali i procene efekata produženja na EU.

 

"Interes EU mora da bude na prvom mestu. Ako Britanija ostane, pod sadašnjim uslovima će učestvovati na evropskim izborima, u izboru budućeg predsednika i Komisije, ali će glasati i o višegodišnjem budžetu", upozorava Pariz koji strahuje da će Britanija nastavti da blokira evropski proces odlučivanja.

 

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo (Nathalie Loiseau), za koju se očekuje da vodi Makronovu Republiku u pokretu na izborima u EU, rekla je da odlaganje treba da prati kredibilna inicijativa. "Naravno, kratko odlaganje da se ratifikuje sporazum o Bregzitu treba odobriti", kazala je Loazo.

 

Za Makronovo okruženje, rešenje može da bude u garancijama koje bi dala Britanija, npr. da neće učestvovati u odlučivanju o nekim pitanjima.

 

Berlin

 

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) 18. marta je rekao da je za produženje Bregzita. "Još jedan pokušaj iskazivanja poštovanja ima smisla pre nego što dođe do 'tvrdog' Bregzita", kazao je Mas i dodao da haotičan izlazak ima "mnogo mana" za obe strane.

 

Međutim, kako je rekao nemački ministar, "duže odlaganje Bregzita bi samo otežalo stvar".

 

Kancelarka Angela Merkel rekla je da će "svom snagom" nastojati da se izbegne haotičan Bregzit. "Boriću se za uređeni Bregzit do poslednjeg sata 29. marta... još je ostalo nekoliko dana", kazala je nemačka kancelarka.

 

Beneluks

 

Holandski premijer Mark Rute (Rutte) rekao je da, ako Britanija traži produženje pregovora, on želi da zna koliko se odlaganje traži i šta London želi da postigne.

 

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders (Didier Reynders) kazao je da njegova zemlja nije protiv produženja ako London razjasni naredne korake. On je nagovestio i da će lideri EU možda biti spremni za vanredni samit kasnije u martu ako se ovaj 21-22. marta završi bez rezultata.

 

"Naravno, ako je to potrebno za rešenje", rekao je Rejnders o mogućnosti da se lideri EU u martu još jednom okupe.

 

Pozicija Luksemburga je da ne treba da bude produženja posle evropskih izbora u maju.

 

Višegradska četvorka

 

Višegradska grupa (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) iznenađujuće nema zajednički stav o Bregzitu.

 

Dipomatski izvori su rekli za EURACTIV.com da "Mađarska deli mišljenje Berlina po tom pitaju". Iako i to deluje iznenađujuće, treba podsetiti da Evropska narodna partija (EPP) 20. marta treba da glasa o isključenju patije Fides Viktora Orbana iz grupe i da Budimpešta stavom o Bregzitu želi da doprinese smirivanju tenzija pred glasanje.

 

U Češkoj su i premijer Andrej Babiš i ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček otvoreni za zahtev Britanije da joj se odloži izlazak iz EU. Babiš je rekao da bi, uprkos činjenici da to sada deluje nemoguće, za Britaniju bilo najbolje da sazove drugi referendum i odluči da ostane u EU.

 

Istovremeno je u Slovačkoj državni sekretar u ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Lukaš Parizek izrazio bojazni zbog vesti iz Londona o mogućem odlaganju Bregzita i istakao da bi to Evropi donelo komplikacije i neizvesnost.

 

On je istakao da za Slovačku, ukoliko Britanija ne odluči da ostane u EU, Bregzit sa sporazumom o izlasku ostaje poželjna opcija.

 

Poljska je, kako se čini, spremna da pristane na odlaganje. Ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič  (Czaputowicz) kaže: "Možda je Britaniji potrebno više vremena da sagleda celu situaciju, možda je potrebno produžiti to vreme".

 

Njegov zamenik za evropske poslove Konrad Šimanski (Szymanski) kazao je da bi produženje pregovora "moglo da pomogne i da će Poljska pažljivo razmotriti britanski zahtev".

 

Pšemislav Biskup (Przemyslaw) iz poljskog Instituta za međunarodne poslove, vladinog tink-tenka, kazao je da će Varšava podržati produženje. "Za Poljsku je od vitalnog značaja da obezbedi stabilizaciju EU budžeta i prava poljskih građana u Britaniji".

 

Mediteranski klub

 

Jedan diplomata rekao je za EURACTIV da dve italijanske vladajuće partije još razmatraju poziciju zemlje o produženju Bregzita, međutim, ministar spoljnih poslova Enco Moavero rekao je više puta da je "tvrd" Bregzit nepoželjan. Generalni stav Italije je da podrži produženje po članu 50 iako nije sasvim jasno koliko dugo.

 

Nedavno se spekulisalo da oni u Britaniji koji snažno podržavaju Bregzit lobiraju kod zamenika premijera Matea Salvinija da stavi veto na produženje. Međutim, Moavero je rekao da se o tome nikada nije razgovaralo, niti da postoji formalni zahtev sa britanske strane.

 

U Madridu je španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel (Josep Borrell) ocenio da bi "idealan" scenario bio da  poslanici britanskog parlamenta podrže sporazum i stoga dobiju tehničko produženje da ga ratifikuju.

 

"Možda bi iz trećeg puta odlučili da prihvate sporazum o povlačenju iz EU. To bi bilo najbolje rešenje za sve", rekao je Borel.

 

Španija, kako je rekao, još nema stav o dužem produženju Bregzita ali upozorava da bi u tom slučaju Britanija učestvovala na evropskim izborima. "Da sam britanski građanin, tražio bih svoje pravo da biram predstavnike Britanije u Evropskom parlamentu", kazao je španski ministar.

 

Borel smatra da duže produženje Bregzita može da znači da Britanci žele da ponovo pregovaraju o sporazumu o izlasku ali, ako je to slučaj, upozorio je da će "morati da izmene neke od njihovih 'crvenih linija".

 

Balkan

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je da je Zagreb otvoren za produženje Bregzita. "Mi smo za to da bude kraće ali smo spremni i za duže iako to nameće niz pitanja, poput prisustva u novom Evopskom parlamentu", rekao je Plenković.

 

U Grčkoj izvori kažu da nema jasne pozicije o dužem odlaganju Bregzita ali "da nema načina da se blokira zajednički prihvaćena odluka o dužem produžetku".

 

Istovremeno vlada u Sofiji veruje da je za Britaniju najbolje da ode iz EU bez sporazuma.

 

"Treba imati u vidu da britanska strana još nije tražila produženje pregovora", rečeno je iz pres službe bugarskog ministarstva spoljnih poslova. "Imamo pozitivan stav prema prihvatanju takvog zahteva. U obzir se moraju uzeti stavovi EU o ciljevima za koje bi produžetak bio uptrebljen", navodi se dalje.

 

U Bukureštu je rumunski ministar spoljnih poslova rekao da se tim pitanjem bavi predsednik Klaus Joanis koji se nedavno usprotivio neuređenom Bregzitu. "Predsednik će istaći potrebu da se očuva jedinstvo 27 članica u tom procesu", navodi se u saopštenju predsedništva.

 

Pored toga, ministar za evropske poslove Đorđe Čamba (George Ciamba) insistira da je potrebno da sve bude jasno. "Neke stvari ne treba da uradimo, kao što je da ponovo pregovaramo o sporazumu o povlačenju", istakao je rumunski ministar.

 

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA