Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Ima li kraja Bregzitu?      

Objavljeno : 18.03.2019. Štampa El. pošta bookmark
 

UK je 29. marta 2017. godine aktiviralo član 50 kojim je započet dvogodišnji period za postizanje dogovora o napuštanju Unije. Gotovo dve godine kasnije, šanse da UK napusti EU sa dogovorom i u predviđeno vreme su značajno umanjene. Do ove komplikacije je došlo nakon što je premijerka Tereza Mej doživela dva teška poraza na domaćem terenu, odnosno nakon što su poslanici parlamenta UK čak dva puta odbacili njen dogovor sa EU.

 

Strahinja Subotić, mlađi istraživač u Centru za evropske politike (CEP)

 

Iako je ostalo još samo dve nedelje do trenutka kada bi UK zvanično trebalo da napusti Uniju, Tereza Mej i dalje nastavlja da insistira kako je njen plan i dalje opcija broj jedan i kako bi svaka alternativa dovela u pitanje Bregzit. EU27 su već dali jednoglasnu podršku postignutom dogovoru, naglasivši u više navrata da su pregovori time zaključeni. Imajući u vidu da je parlament UK, u svojstvu neobavezujućeg glasanja 13. marta, u potpunosti odbacio mogućnost napuštanja Unije bez dogovora, a samo dan kasnije zatražio produžetak pregovora, ostaje pitanje na koliko se pregovori mogu produžiti i koja bi bila njihova svrha?

 

Ukoliko se tokom narednih dana zakonski ozvaniči zahtev za ekstenzijom u UK parlamentu (a velike su šanse da hoće), biće od presudne važnosti koliko duga će ova ekstenzija trajati. S obzirom da je ekstenziju moguće zatražiti samo jednom, ostaje jako važno proceniti šta kratka, a šta duga ekstenzija nosi sa sobom, odnosno šta svaka od njih može značiti za Bregzit.

 

Opcija A: Kratkoročna ekstenzija

 

Kada se govori o ekstenziji, do sada je najčešće bilo reči o onoj koja bi trajala do izbora za Evropski parlament koji treba da se održe 23-26. maja, ili najkasnije do kraja juna, odnosno pre početka rada narednog saziva Evropskog parlamenta. Ukoliko do ovoga dođe, jasno je da će to prestavljati puko odugovlačenje, pogotovo imajući u vidu da su pregovori o konačnom dogovoru već zatvoreni. Čemu onda ovaj vid ekstenzije? Naime, dodatni period od tri meseca može omogućiti UK da se opredeli za jednu od tri stvari: usvajanje plana premijerke Mej, izlazak bez dogovora i povlačenje namere o napuštanju Unije.

 

Prvo, tokom tog perioda poslanici UK možda shvate da je iluzorno očekivati od EU da promeni svoj stav kada je u pitanju popuštanje i da zapravo plan premijerke Mej predstavlja najbolju moguću opciju. U tom slučaju, kratkoročna ekstenzija bi poslužila pre svega zarad otpočinjanja procesa ratifikacije pregovora i na taj način bi bila tehničke prirode. Ovo je opcija koju bi EU svakako pozdravila, jer bi se njome obezbedio "meki" izlazak UK iz Unije. U tom slučaju, UK bi ispunilo svoje finansijske obaveze prema EU, prava građana EU koji žive, rade i studiraju u UK bi se zagarantovala i očuvao bi se mir u Severnoj Irskoj, kao i nesmetan protok robe i ljudi na granici sa Republikom Irskom.

 

Drugo, u slučaju da poslanici nastave da odbijaju plan premijerke Mej, onda će ipak opcija za izlazak bez dogovora biti jedna od mogućnosti. To bi značilo da bi kratkoročna ekstenzija poslužila kao period tokom kojeg bi UK pokušalo da umanji posledice koje bi nastupile u slučaju napuštanja bez dogovora. Vlada UK je već najavila da bi, u tom slučaju, kratkoročno ukinula takse na 87% proizvoda, dok ne bi vršila carinsku kontrolu na granici sa Republikom Irskom. Ako se ova opcija ostvari, tromesečni period svakako neće biti dovoljan da se UK pripremi za sve nedaće. Uz to, ova opcija bi najmanje odgovarala i EU.

 

Konačno, Bregzita na kraju možda i ne bude. Kao što je Evropski sud pravde procenio u januaru 2019. godine, UK zadržava pravo da unilateralno povuče svoju nameru o napuštanju Unije. Ovo znači da bi na kraju ekstenzije, u minut do 12, Vlada UK, uz podršku parlamenta UK, mogla da se predomisli i prekine celokupan proces. Sve u svemu, kratkoročna ekstenzija predstavlja nešto što bi EU27 dali svoj pristanak bez ikakvih problema, imajući u vidu da ih ništa ne košta, a ipak ostavlja mogućnost da se Bregzit otkaže. Naravno, ovo je opcija koju EU najviše priželjkuje.

 

Opcija B: Dugoročna ekstenzija

 

Opcija koja bi podrazumevala produžetak Bregzita nakon izbora za Evropski parlament je već nešto što izaziva brojne kontroverze. Dva su ključna razloga za to: neophodnost učešća UK na izborima za Evropski parlament i nepostojanje konsenzusa do kada bi trajala ta dugoročna ekstenzija.

 

Prvo, implementacija dugoročne ekstenzije bi značilo da bi UK bilo zakonski dužno da uzme učešće na izborima za Evropski parlament. Kao alternativa tome, već postoje analize koje ističu da bi UK moglo da uputi svoje poslanike iz trenutnog saziva Evropskog parlamenta i da se donesu odluke koje bi im omogućile da zadrže svoja poslanička mesta. Još jedna opcija koja se pojavila jeste da UK pošalje svoje delegate, koji bi onda uzeli učešće u radu Evropskog parlamenta, a što bi se svelo na njihovo proceduralno delovanje, odnosno bez aktivnog učešća tokom glasanja o pitanjima koji se tiču EU. Ipak, ni jedna od ovih alternativa nije dobila zamaha u javnoj i ekspertskoj sferi, pa je malo verovatno da bi UK uspelo da izbegne raspisivanje izbora za Evropski parlament.

 

Drugo, čak i da UK uzme učešće na izborima za Evropski parlament, u ovom trenutku ne postoji konsenzus do kada bi trajala ta dugoročna ekstenzija. Brojni datumi su se već spominjali. Jedni su predlagali kraj 2019. kao poslednji rok, dok su drugi govorili čak o kraju 2021. godine kao zadnje instance. Ukoliko do toga dođe, brojni su glasovi koji ukazuju da bi celokupan proces bio obesmišljen, posebno imajući u vidu da je već sada prošlo gotovo tri godine od referenduma o Bregzitu.

 

Sve u svemu, dugoročna ekstenzija dodatno komplikuje stvari, a da bi do nje došlo UK će morati da pruži valjan razlog, ukoliko želi da je EU27 jednoglasno odobre. U tom kontekstu, dva razloga bi mogla biti dovoljna: izbijanje vanrednih izbora ili raspisivanje drugog referenduma.

 

Prvi razlog može biti izbijanje vanrednih izbora za parlament UK. Poslednji put kada je do toga došlo, u junu 2017. godine, čime je pregovaračka pozicija premijerke Mej dodatno oslabljena, jer je bila prinuđena da sklopi koaliciju sa unionističkom partijom iz Severne Irske (DUP), koja se kasnije pokazala kao veoma nekooperativna. Iz toga se može izvući lekcija da svaki naredni izbori u UK imaju veliku mogućnost da dodatno zakomplikuju situaciju na političkom planu u UK, što nikako ne bi išlo na ruku daljem rešavanju postojećeg procesa. Ipak, vanredne izbore ne bi trebalo u potpunosti isključiti, posebno jer poslednje ankete pokazuju da većina građana UK više ne želi Terezu Mej na premijerskoj poziciji, što je slučaj i kod značajnog broja članova njene Konzervativne partije.

 

Drugi razlog se svodi na raspisivanje drugog referenduma na kojem bi građani UK imali priliku da se opet izjasne o ovom pitanju. Imajući u vidu da je za izborna komisija UK naglasila da bi za organizovanje i sprovođenje referenduma bilo neophodno najmanje 6 meseci, dugoročna ekstenzija bi bilo nužno rešenje. Ponovno proveravanje volje građana je nešto što je veliki deo Laburističke partije već podržao, a ankete pokazuju da bi većina građana glasala za ostanak u EU u slučaju novog referenduma. Ipak, deluje da pitanje drugog referenduma na dugom štapu, jer premijerka Mej i većinska Konzervativna partija za sada ne pokazuju spremnost da podrže njegovu realizaciju. Ipak, ni ta opcija nije skroz isključena u narednom periodu.

 

Koja opcija će prevagnuti?

 

Imajući u vidu nepredvidivost Bregzita, odgovor na ovo pitanje niko u ovom trenutku nema. Loptica je na terenu UK i samo od nje zavisi njena sudbina. Ukoliko narednih dana i nedelja ne dođe do značajnog preokreta u načinu na koji UK rukovodi celokupnim procesom, šanse za napuštanje Unije bez dogovora će se u značajnoj meri povećati. Iako je to opcija koju ni UK ni EU ne želi, ona će se možda pokazati neizbežnom.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA