Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Diplomatska kriza u odnosima Turske i Holandije      

Objavljeno : 13.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Kriza u odnosima Turske i Holandije produbila se 12. marta, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio Holandiji da će platiti cenu za pogoršanje odnosa jer nije dozvolila turskim ministrima da učestvuju na političkim skupovima u toj zemlji. Hag je saopštio da izvinjenje ne dolazi u obzir. Diplomatski sukob dve zemlje izbio je nekoliko dana pre holandskih parlamentarnih izbora 15. marta, na kojima se očekuje uspon ultradesničarske i  anti-islamske stranke Gerta Vildersa. EU je 13. marta pozvala Tursku na uzdržanost.


Erdogan je optužio Holandiju za "nacizam i fašizam" jer, kako je naveo, samo takvi režimi zabranjuju stranim ministrima posetee. "Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali pogrešio sam. Nacizam je živ na Zapadu", rekao je predsednik Turske.

 

On je tako reagovao pošto je Holandija vratila 11. marta nazad u Tursku tursku ministarku za porodicu Fatmu Betil Sajan Kaja i povukla dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua zbog "rizika po javni red i bezbednost". Čavušoglu je trebalo da u Holandiji prisustvuje mitingu u okviru kampanje uoči referenduma u Turskoj 16. marta na kome građani treba da se izjasne o davanju većih ovlašćenja predsedniku.

 

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je bio prinuđen da spreči turske ministre da stignu u Holandiju u nameri da učestvuju u kampanji među državljanima Turske jer je, kako je naveo, Ankara njegovoj vladi zapretila sankcijama.

 

Rute je prvo rekao da je za smirivanje tenzija, ali je Erdogan to odlučno odbio.

 

"Niste još platili cenu da bismo mogli da razgovaramo o obnavljanju odnosa", rekao je Erdogan na skupu u Kocaeliju na severozapadu Turske. "Tek treba da položite račun za svoju drskost", rekao je on i nazvao Holandiju "banana republikom".

 

Erdogan je kritikovao, kako je ocenio, preteranu silu koju su holandski policjaci primenili da bi rasterali oko hiljadu demonstranata koji su se u noći između 11. i 12. marta okupili u blizini konzulata u Roterdamu kako bi izrazili podršku dolasku turskih ministara.

 

"Ako puštate konje, pse na moje sunarodnike, onda morate da položite račun", upozorio je Erdogan osvrnuvši se na to što je holandska policija koristila jedinice sa psima i konjima i vodene topove.

 

Holandski premijer je zatim pooštiro ton. "Izvinjenje ne dolazi u obzir, oni treba da se izvine za ono što su juče uradili", rekao je Rute za AFP 12. marta. "Taj zahtev je potpuno neprihvatljiv", rekao je on.

 

Demonstranti u Istanbulu su nakratko 12. marta zamenili holandsku zastavu na konzulatu Holandije turskom. Holandske vlasti su protestovale kod turskih vlasti koje su obećale da će to istražiti.

 

Otpravniku poslova ambasade Holandije u Ankari uručene su 13. marta dve zvanične protestne note jer su turski ministri sprečeni da govore na mitinzima u Holandiji, kao i zbog prekomerne upotrebe sile nad demonstrantima tokom protesta koji je usledio.

 

U žiži predizobrne kampanje u Holandiji

 

Diplomatski sukob sa Turskom je obeležio tokom vikenda i predizobrnu kampanju u Holandiji pred izbore 15. marta, kojom ionako dominiaraju pitanje imigacije i jačanja ekstremne desnice.

 

"Decenije otvorenih granica, masovnog doseljavanja, bez integracije, dvojno državljansto, i eto rezultata", napisao je 11. marta na Tviteru Vilders uz fotografiju žene sa maramom kako, u moru turskih zastava ispred konzulata u Roterdamu, pravi selfi.

 

Pitanje kulturne integracije postala je nezaobilazna predizborna tema, a sadašnji premijer Ruite koji se kandiduje za treći mandat, pokušao je da nadjača Vildersa.

 

"I dalje postoji stvarna mogućnost da Vilders bude na čelu najjačke partije kada se probudimo 16. marta", odnosno dan posle izbora, rekao je Rute za holandsku javnu TV NOS i dodao da niko nije verovao u Bregzit i izbor Donalda Trampa za američkog predsednika, pa se to desilo.

 

Prema istraživanju javnog mnjenja od 12. marta, Ruteova Partija slobode i demokratije je prva po snazi, pošto bi mogla da računa na 16% glasova, odnosno 23 doi 27 mesta od 150 u parlamentu, što je ipak mnogo manje od neophodne većine.

 

Podrška Ruteu je porasla pošto je preduzeo odlučne korake posle incidenta u odnosima s Turskom.

 

Podrška Vilderosvoj Partiji slobode je pala i ta stranka bi mogla da računa na 13% glasova ili 19 do 23 mesta u parlamentu, odnosno da bude druga po snazi.

 

Vilders je obećao da će, ako bude izabran za premijera, zabraniti dolazak muslimanskih imigranata, prodaju Kurana i da će zatvoriti džamije.

 

EU poziva Tursku na uzdržanost

 

Evropska unija je 13. marta apelovala na Tursku "da se uzdrži od oštrih izjava" u diplomatskoj krizi sa Holandijom.

 

EU poziva Tursku da se "uzdrži od oštrih izjava i postupaka koji bi mogli dodatno da pogoršaju situaciju", navodi se u saopštenju koje potpisuju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han, zadužen za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

 

Mogerini i Han su naveli i da je Venecijanska komisija izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog predloženih promena Ustava u Turskoj, jer smatra da će previše moći biti skoncentrisano na jednom mestu uz ozbiljan uticaj na neophodnu kontrolu i nezavisnost sudstva.

 

Zabrinjava i činjenica da se proces izmene ustava odigrava u trenutku dok u državi vlada vanredno stanje, navodi se u saopštenju i dodaje da će predloženi amandmani, ukoliko budu prihvaćeni na referendumu 16. aprila, i posebno njihova praktična primena, biti procenjivani sa stanovišta obaveza Turske kao kandidata za članstvo u EU i kao članice Saveta Evrope.

 

Mogerini i Han su rekli da je neophodno izbeći dalju eskalaciju i naći načine da se situacija stavi pod kontrolu, podsećajući da odluke vezane za održavanje mitinga i skupova u nekoj od država članica EU, donosi ta država članica u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonima

 

Turski ministri uglavnom nepoželjni, osim u Francuskoj

 

Pitanje učešća turskih ministara na skupovima čiji je cilj da se mobiliše podrška turske dijaspore Erdogu izazvalo je tenzije u odnosima Ankare i više evropskih zemalja. U drugim članicama EU su otkazivani skupovi, ali nijedna od njih nije zabranila dolazak turskim ministrima. Turska, koja je jedna od ključnih članica NATO, važan je partner EU u borbi protiv ilegalne imigracije.

 

Premijer Danske Lars Leke Rasmusen zamolio je turskog premijera Binalija Jildirima da odloži planiranu posetu zbog "tenzija" između Turske i Holandije. Danski javni servis DR javio je da Jildirim planira da dođe u Holandiju 20. marta, ali je Rasmusen saopštio da ta poseta ne može da bude organizovana u svetlu "trenutnog turskog napada na Holandiju".

 

"U normalnim okolnostima, bilo bi nam zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu turskom premijeru", rekao je Rasmusen, dodajući da je danska vlada "veoma zabrinuta" zbog političkih događaja u Turskoj.

 

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je rekao da je protiv dolaska turskih ministara na mitinge. "Turska (predizobrna) kampanja nema šta da traži ovde, u Nemačkoj", rekao je on. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je rekao da se nada da će se Turska urazumiti.

 

U Nemačkoj živi najbrojnija turska zajednica van Turske, koja broji 1,4 miliona ljudi. Vlasti više nemačkih gradova su nedavno zbog rizika po javni red otkazale mitinge na kojima je trebalo da učestvuju turski mitinzi, što je izazvalo bes Erdogana.

 

Čavušoglu je, međutim, učestvovao 12. marta na skupu u gradu Mec, na istoku Francuske, a Erdogan je zahvalio toj zemlji što je dozvolila šefu turske diplomatije da se obrati državljanima Turske u tom gradu. "Francuska nije upala u zamku", rekao je Erdogan.

 

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero pozvao je 12. marta na "ublažavanje" tenzija i apelovao na turske vlasti da "izbegavaju provokacije i ekscese".

 

U Francuskoj je takođe u toku kamapnja za predsedničke izbore čiji prvi krug treba da se održi kroz šest nedelja. Kandidat desnice Fransoa i Fijaon i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen ocenili su da Francuska nije trebalo da dozvoli taj skup u Mecu.

 

Čavušoglu je trebalo da učestuvje 12. marta i na skupu u Cirihu, ali je on otkazano na zahtev holeta u kome je skup trebalo da se održi, javila je Švajcarska radio-televizija.

 

U Austriji, vlasti jedne opštine su zabranile 10. marta održavanje mitinga turske dijaspore zbog opasnosti od narušavanja javnog reda.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP

 

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA