Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Varšava ljuta na EU i Nemačku zbog reizbora Tuska      

Objavljeno : 10.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Reizbor Poljaka Donalda Tuska na čelo Evropskog saveta dodatno je produbio jaz u odnosima EU i Poljske koja se odlučno protivila njegovom novom mandatu. Varšava je upozorila da ponovni izbor Tuska predstavlja opasan presedan i dokaz da Nemačka dominira Unijom i odbila da podrži zaključke samita. Na samitu EU, na inicijativu članica na istoku Unije, pokrenuto je pitanje lošijeg kvaliteta prehrambenih proizvoda koji se prodaju u tim članicama.


Za reizbor Tuska glasalo je 27 članica EU, bez Poljske koja je pokušala da sabotira njegov reizbor tako što je postavila svog kandidata. Poljsku premijerku Beatu Šidlo na cedilu je 9. marta ostavio i mađarski premijer Viktor Orban, od koga je zvanična Varšava očekivala da se makar uzdrži od glasanja.

 

Ishod glasanja potvrdio je snažnu podršku koje su lideri EU predvođeni Nemačkom i Francuskom, iskazivali Tusku.

 

Poljska vlada konzervativaca, koji smatraju Tuska političkim neprijateljem, ocenila je da njegov reizbor predstavlja opasan presedan pošto je ignorisana volja jedne članice iz koje pritom dolazi taj kandidat.

 

Poljska je zato odlučila da ne prihvati zaključke samita.

 

Evropski izvori su rekli da poljska blokada ne utiče na reizbor Tuska, pošto se radi o zasebnom pravnom aktu koji donosi kvalifikovana većina, odnosno dovoljno je da ga podrži 21 zemlja čiji je udeo u stanovništvu EU 65%.

 

Takođe, završna deklaracija samita može biti objavljena u ime predsedavajuće EU, što je sada Malta, rekao je malteški premijer Džozef Muskat.

 

Zaključci su objavljeni u formi zaključaka predsednika Evorpskog saveta i naglašeno je da ih je podržalo 27 članca ali da nije postignut konsenzus tako da se pominjanje Evorpskog saveta u dokumentu ne sme tumačiti kao zvanična podrška te institucije.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ocenila da reizbor Tuska predstavlja znak stabilnosti za celu Uniju, a francuski predsednik Fransoa Oland da "koherentnosti i kontinuiteta".

 

Tusk je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi EU postala bolja, zajedno sa članicama EU "bez izuzetka".

 

Upitan kako će komunicirati sa vlastima u Varšavi Tusk je rekao kratko: "Na poljskom".

 

Tusk je stupio na dužnost krajem 2014, a sadašnji mandat mu ističe u novembru 2019. Kao predsednik Evropskog saveta nastaviće da koordinira redovne samite Unije na kojima se utvrđuju politički priopriteti Unije.

 

Varšava : Odluka po diktatu Nemačke

 

"Znamo sada da je EU pod diktatom Berlina", rekao je šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski, a takvu ocenu je izneo i lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslav Kačinjski.

 

Kačinjski je zahtevao od EU da ne omogući reizbor Tuska, pravdajući to njegovim navodnim mešanjem u unutrašnje poslove Poljske, da se Tusk navodno ponaša kao lider antidržavne poljske opozicije, a pretio je i da će Poljska izdati poternicu za hapšenje Tuska.

 

"Jako loše je to što je izabran čovek koji gazi sva do sada obavezujuća pravila EU, pre svega pravilo neutralnosti. Prekršen je princip da se na visoke evropske funkcije biraju ljudi koji imaju podršku svoje države", kazao je Kačinjski 9. marta uveče novinarima u Varšavi.

 

Kačinjski gaji ličnu netrpeljivost prema Tusku, između ostalog jer tog svog glavnog uspešnijeg političkog rivala krivi za navodnu zaveru zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom za ubistvo njegovog brata blizanca, predsednika Poljske Leha Kačinjskog koji je poginuo u avionskoj nesreći kod Smolenska 2010. godine.

 

Lider poljskih konzervativaca optužio je EU da je pod dominacijom Nemačke i da više ni izdaleka ne liči na Uniju kakvu su zamislili njeni osnivači.

 

"To je organizacija kojom dominira jedna država. Nema šta da se krije da je ta država Nemačka. Ne krijem da nas je razočarao mađarski premijer Viktor Orban, ali svesni smo koliko je veliki bio pritisak na njega", kazao je Kačinjski.

 

On je ocenio da će EU, ako ne skrene s puta kojim je očigledno pošla, postati "samo deo istorije".

 

"Pravo i pravda je odlučni pristalica ostanka Poljske u EU. Ali to mora da bude Unija u kojoj nije moguće izabrati na funkciju nekoga uprkos protivljenju njegove rođene države", kazao je Kačinjski.

 

Hajka poljskih vlasti na Tuska na evropskoj areni, duboko je razočarala regionalne saveznike Poljske iz Višegradske grupe i baltičkih zemalja.

 

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je da je Tusk izabran za prvi mandat kao zajednički kandidat Višegradske grupe i da Poljska nije imala pravo da, uprkos volji ostale tri zemlje te grupe, minira njegov reizbor i rizikuje da "nova Evropa" izgubi visokog zvaničnika koji razume njene potrebe i radi u korist regiona.

 

Na naslovnim stranama velikih poljskih dnevnika osvanili su naslovi poput "Poljska usamljena u EU", "27 prema 1, pobeda Tuska", dok su listovi bliski vlastima pozdraivli su "hrabrost" i "nepopustljivost" poljske diplomatije izložene "strašnom pritisku" u Briselu.

 

Žečpospolita, dnevnik naklonjen stavovima umerene desnice, ocenio je da "neuspeh vlade PiS-a potpuni poraz, poraz kakav vladajuća stranka do sada nije doživela. To je primer loše diplomatije", dodaje list.

 

Gazeta viborča, dnevnik naklonjen levici, ocenio je da će otvoreni rat protiv EU imati loše posledice po Poljsku.

 

Sajt nacionalisitčke desnice wpolityce.pl ocenjuje da je Tusk ponovo izabran "u okviru nemačke zone uticaja".

 

Na dnevnom redu i kvalitet proizvoda u istočnim članicama

 

Posle izbora Tuska, lideri 28 članica EU su razmotrili trgovinsku politiku, u okolnostima u kojima raste otpor građana prema sporazumima o slobodnoj trgovini, pre svega sa Kanadom (CETA) i SAD (TTIP). Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je rekao da će Evropa objasniti svetu da je i dalje  "kontinent slobodne trgovine i trgovine uređene propisima".

 

Zemlje Višegradske grupe su na poslednji samit progurali problem uobičajene prakse nadnacionalnih kompanija da prave i prodaju isti proizvod pod istim imenom u jednom kvalitetu sa određenim sastojcima za Zapad, a sasvim drugi, osetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susede kao što je region Zapadnog Balkana.

 

U zaključcima samita navodi se da je 27 članica – bez Poljske pošto je odbila da podrži završni dokument, pozdravilo odluku Evropske komisije da radi na pitanju različitog kvaliteta prehrambenih proizvoda na jedinstvenom tržištu.

 

Na sastanku ministara poljoprivrede EU 6. marta evropska komesarka zadužena za prava potrošača Vera Jurova pozvala je sve članice da prikupe i dostave dokaze o tome kako bi Evropska komisija mogla da utvrdi razmere problema i predloži rešenje. Jurova je obećala i da će tražiti od tela koje prate lanac proizvodnje da se posvete tom pitanju.

 

Slovačka i Hrvatska su pisanim putem upozorile kolege na sve veći problem razlike u kvalitetu prehrambenih proizvoda koji se prodaju pod isitm imenom i etiketom.

 

Slovačka Državna veterinarska i prehrambena uprava obavila je nedavno test 22 proizvoda i uporedila njihov sastav u Slovačkoj i Austriji. Ta služba je otkrila da je u slučaju 10 proizvoda, uključujući mlečne proizvode, piće, proizvode na bazi ribe, začinske dodatke, slatkiše i čaj, postojale velike razlike u kvalitetu, dok su u slučaju tri proizvoda na bazi mesa otkrivene manje razlike u kvalitetu.

 

"Novim Evropljanima" trgovinske mreže i nadnacionalne kompanije prodaju pod istim imenom namirnice s manjim udelom mesa, više masti, veštačkim zaslađivačima, konzervansima, ustanovio je slovački test, a često po istim ili i višim cenama iako je kupovna moć manja nego na Zapadu.

 

Mađarska je u februaru upozorila na lošiji kvalitet nutele, koka-kole ili kakaa neskvik nego u Austirji.

 

Fico: Lošiji kvalitet hrane za nove Evropljane pre politički problem

 

Slovački premijer Robert Fico izrazio je 10. marta zadovoljstvo što se na samitu EU probila i tema lošijeg kvaliteta hrane i drugih proizvoda za "nove" Evropljane, iako zemlje Višegradske četvorke nisu uspele u potpunosti da tu praksu zabrani Evropska komisija.

 

"Naša misija je delimično ispunjena. EU mora da potvrdi da će preduzeti mere da se eliminiše negativna praksa sa kojom niko ne moža da se složi. Možda to izaziva nervozu kod nekih predstavnika Evropske komisije, da neće hteti da se bave kečapom, ali ja odgovaram da je to pre politički nego tehnički problem. Reč je o kredibilitetu EU kao institucije", rekao je posle samita Fico, javljaju slovački mediji.

 

Na samitu je od dva predloga šefa Evropske komisije Žan Klod Junkera - da Evropska agencija za zaštitu potrošača dobije nadležnosti da izdejstvuje isti kvalitet na celom evropskom tržištu ili da se prvo naprave nacionalne analize a da zatim same zemlje kažnjavaju tu nefer praksu, odabran drugi.

 

Slovački premijer Robert Fico ocenio je i to kao diplomatski uspeh, posebno što će se različitim aršinima za robe za stare i nove Evropljane razgovarati na evropskom nivou u julu do kada EK mora da pripremi niz konkretnih mera i preporuka.

 

Do sada su na sve upozorenja, pre svega iz Češke koja već nekoliko godina pravi analize, proizvođači i sama EK odgovarali da je za različiti sastav navodno kriv lokalni ukus potrošača a da EU dovoljno obavezuje da se navedu svi sastojci, te potrošač zna šta kupuje.

 

Izvor: AFP, Beta

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA