Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Regionalna saradnja i pomirenje ključ na putu ka EU      

Objavljeno : 06.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Suočavanje sa prošlošću i pomirenje među narodima na prostoru Zapadnog Balkana sastavni su deo procesa evropske integracije tog regiona, poručeno je 6. juna na otvaranju skupa "Regionalna saradnja i evropske integracije" u Beogradu. Regionalna saradnja ključna je za rešavanje pitanja nasleđenih iz prošlosti, ali i onih sa kojima se Zapadni Balkan sada suočava, poput organizovanog kriminala ili korupcije. Na skupu je ocenjeno da je region napredovao u razvijanju saradnje, posebno u konkretnim oblastima, dok na političkom nivou saradnja oscilira, ali "drži pravac" razvoja. Ocenjeno je da su izazovi veliki ne samo zbog težine zadataka već i specifičnih okolnosti, poput krize u zoni evra.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je da zemlje Zapadnog Balkana nemaju zajedničku budućnost ako se ne suoče sa prošlošću i da pomirenje među narodima na tom prostoru treba da donese pravdu žrtvama ratova. "Nema mogućnosti zajedničke budućnosti ako nema kapaciteta za suočavanje sa prošlošću zajedno. EU insistira na tome", kazao je Dežer na skupu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

 

Prema njegovim rečima, suočavanje s prošlošću podrauzmeva stvaranje atmosfere u kojoj se može sarađavati i rešavati pitanja poput sudbine nestalih osoba u ratovim i povratka izbelgica ili bilateralnih pitanja. Dežer je istakao da je u procesu pomirenja veoma važna uloga domaćih sudova koji kažnjavaju odgovorne za ratne zločine i ocenio da je na tom polju u regionu postignut napredak.

 

Dežer je ocenio da je u procesu regionalne saradnje Kosovo "problematična i kritična tema" za Srbiju i dodao da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine bilo "teško", ali da je važno da je dijalog dve strane počeo. On je dodao da se može čuti da neki žele da se zamrzne to pitanje ali je dodao da to nije nešto za šta su se opredelili EU i Srbija već da je to dijalog koji se odvija.

 

"Regionalna saradnja i pomirenje su težak zadatak za EU i Zapadni Balkan", ocenio je Dežer.

 

Dežer je rekao i da je regionalna saradnja sama suština EU i ocenio da je, uprkos mnogim zajedničkim elementima politike zemalja članica, nedostatak zajedničke fiskalne politike doveo do dužničke krize u Evropi. Dežer je izrazio nadu da će države članice EU novim sporazumima prevazići krizu i da će "očistiti svoju kuću".

 

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević istakla je da je na Zapadnom Balkanu postignut napredak u regionalnoj saradnji, ali i da je pred njima i dalje dosta izazova. Ona je dodala da EU očekuje da vidi da region sarađuje, ali i da je saradnja potreba regiona kako bi se rešili problemi iz prošlosti i iskoristile šanse za budućnost.

 

"Mi smo prešli dosta veliki put od 90-tih godina, kada je region bio poprište ratova, i sada smo ostvarili politički i sektorski napredak (u saradnji). Ostalo je dosta izazova, kao rešavanje pitanja iz prošlosti, ali i ono sa čime se danas sučavamo na putu evorpskih integracija, poput saradnje u borbi protiv kriminala i korupcije", kazala je Milica Delević. Ona je dodala da su izazovi veliki ali ne samo zato što je reč o teškim zadacima već i zbog specifičnih okolnosti, kao što je kriza u EU.

 

Pomoćnik srpskog ministra spoljnih poslova Duško Lopandić ocenio je da su odnosi i saradnja zemalja regiona bolji nego pre nekoliko godina i istakao angažovanje Srbije u procesu regionalne saradnje, posebno predsedavanje regionalnim organizacijama.

 

Lopandić je izrazio nadu da će dužnička kriza koja pogađa Evropsku uniju biti što pre rešena. "Za Srbiju je vitalno pitanje da EU bude stabilna organizacija", kazao je Lopandić i izrazio nadu da će se proces proširenja EU uskoro nastaviti i da će Srbija brzo početi pregovore o pristupanju EU.

 

Saradnja u sektorima napreduje, politička oscilira

 

Saradnja u regionu u različitim oblastima kontinuirano se razvija, dok na političkom nivou varira ali "drži pravac" razvoja potpomognuta sektorskim napretkom, ocenila je zamenica generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju Jelica Minić.

 

Ona je na skupu "Regionalna saradnja i evorpske integracije" u Beogradu rekla da se kao prioriteti u regionu izdvajaju ekonomska i socijalna saradnja, saradnja u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa, i energetike i infrasturkture. Navela je i da sve veći značaj dobija i razvoj "ljudskog kapitala", odnosno usavršavanja i obuke ljudi, što je, kako je ocenila, znak sazrevanja regiona.

 

To su, prema njenim rečima, i teme koje su se izdvojile prilikom utvrđivanja u aprilu prioriteta za naredni ciklus višekorisničkih pretristupnih fondova IPA posle 2013. kojima se finansiraju zajednički projekti u regionu.

 

Ona je dodala da se prirodno nameću i pitanje ljudskih prava, socijalne inkluzije i kulturne saradnje kod koje je godinama, kako je navela, postojao izvestan otpor.

 

Kao pomak je navela i to što "pritisak za saradnju dolazi odozdo", odnosno od samih zemalja regiona a ne samo iz EU, i ocenila da taj proces sve više postaje partnerski - između Evropske komisije, kao donatora, i zemalja regiona.

 

Kao jedan od uspeha je izdvojila unapređenje medijske saradnje u regionu.

 

Minićeva je navela da zemlje Zapadnog Balkana učestvuju u 39 od 42 regionalne inicijative koje obuhvataju samo zemlje jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Kada se govori o uključenosti nekih zemalja u saradnju, treba uvažiti i to što neke zemlje, poput Hrvatske, na političkom nivou ne zagovaraju toliko regionalnu saradnju, ali su u praksi vrlo aktivne na tom planu, rekla je ona.

 

Ona je rekla da se kao jedan od centara regionalne saradnje izdvojilo Sarajevo kao sedište četiri inicijative.

 

Mogući izazovi nakon ulaska Hrvatske u EU

 

Istraživač Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba Senada Šalo Šabić je kao izazove u regionu nakon ulaska Hrvatske u EU u julu 2013. navela pitanje istupanja te zemlje iz CEFTA, demarkaciju granice i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, koji će se, kako je navela, veorvatno desiti 2015. godine.

 

Ona je navela da Evropska komisija "kreće u pregovore sa članicama CEFTA" u vezi sa interesima Hrvatske koja želi da očuva prisustvo na tom tržištu. "Objašnjenje je da Hrvatska ulazi na tržište od 500 miliona ljudi ali da ti proizvodi nisu poznati", rekla je Senada Šalo Šabić.

 

Dodala je i da će Komisija verovatno insistirati na rešavnaju graničnih pitanja i da ne bi bilo dobro da se ponovi slučaj kao kada je Slovenija blokirala pregovore sa Hrvatskom zbog graničnog spora. "Nažolost, neki već predivđaju moguće probleme između suseda iz raznih razloga i koršćenje pozicije da bi se izdejstvovale bolje koncesije u drugim oblastima", rekla je ona i podsetila da je stav sadašnje hrvatske vlade da neće blokirati proces pridruživanja drugih zemalja i da želi da im pomogne svojim iskustovm.

 

Sa ulaskom Hrvatske u šengenski prostor, granice prema Srbiji i BiH će biti strože kontrolisane kao spoljna granica EU, podsetila je ona.

 

Prema njenim rečima, za deo javnosti u Hrvatskoj ulazak u EU predstavlja odlazak sa Balkana i u tom smislu može se javiti manja želja za saradnju za ostalim zemljama u regionu.

 

Zamenik predsedavajućeg Inicijative za evropsku stabilnost iz Beča Kristof Bender rekao je da je regionalna saradnja načina da se unaprede imidž i izgledi regiona za integraciji u EU, a da samo krupa pitanja poput makedonskog spora sa Grčkom ili odnosa Srbije sa Kosovom, mogu da blokiraju proces.

 

On je naveo da na Balkanu postoji mnogo inicijativa za regionalnu saradnju ali da nema platforme za zagovaranje interesa Zapadnog Balkana kao celine.

 

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ocenio je da je potrebno više uključiti nevladine organizacije u rad regionalnih inicijativa.

 

Na otvaranju skupa govorili su i direktor regionalne kancelarije Fondacije Fridrih Ebert, Mihael Erke i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić.

 

U okviru skupa su održane tri panel diskusije.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA