Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Korak ka uvođenju mehanizma suspenzije bezviznog režima      

Objavljeno : 14.12.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije su usvojili predlog za uvođenje mehanizma na osnovu koga će po hitnom postupku u vanrednim situacijama moći na određeno vreme da se vrati obaveza posedovanja viza za građane država Zapadnog Balkana. To je još jedan korak ka uvođenju takvog mehanizma koji treba da odobri i Evropski parlament. Za sada u Srbiji ne postoji sveobuhvatno rešenje za građane koji uglavnom zbog siromaštva traže azil u zemljama EU, a grupa nevladinih organizacija predlaže i mogućnost obnavljanja prakse sezonskog zapošljavanja u EU kako bi se poboljšao ekonomski položaj ugroženog stanovništva a migracije vratile u legalne tokove.

 

Predlog o uvođenju takvog mehanizma je pripremila Evropska komisija i predstavila u maju 2011, pošto su članice EU, suočene sa prilivom građana iz zemalja Zapadnog Balkana koji su tražili azil, tražile da se to pitanje rešava.

 

Suština predloga Komisije je uvođenje zaštitne odredbe koja će omogućiti da se ponovo privremeno uvedu vize za građane zemalja sa kojima postoji bezvizni režim u slučaju da naglo poraste broj njihovih državljanja koji neosnovano traže azil ili osoba koja prekorače dozvoljeni boravak od tri meseca prilikom putovanja bez viza u zemlje šengenskog prostora u svrhe turizma, poseta, poslova i slično.

 

To bi se, prema predlogu Komisije, moglo desiti kada bi priliv "lažnih azilanata" i ilegalnih imigranata u šengenski prostor porastao za šest meseci više od 50%. Suspenzija bezviznog režima bi se uvodila na šest do devet meseci.

 

U nacrtu saopštenja sa sastanka Saveta ministara pravde i unutrašnjih poslova EU koji je održan 13. i 14. decembra, navodi se da Savet pozdravlja uvođenje zaštitne odredbe, ali da je odlučio da unese izmene u član koji se odnosi na okolnosti u kojima članice obaveštavaju Komisije o vanrednoj situaciji na osnovu koje se može aktivirati zaštitna odredba. To se pre svega odnosi na prag od 50%. Prema nacrtu zaključaka, Savet ministara EU je navedeni procenat zamenio formulacijom "znatno i iznenadno povećanje", a procenat od 50% je ostavljen kao smernica za primenu odredbe.

 

Takođe, elementi koje će Komisija uzimati u obzir prilikom razmatranja zahteva neke članice su prošireni i na pitanja javne politike i unutrašnje bezbednosti, kao i na posledice eventualne suspenzije. Odrednica "zahtevi za azil" je takođe preciznije definisana dodavanjem objašnjenja da je reč o zahtevima za azil "koji su očigledno neosnovani ili ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu", navodi se u nacrtu saopštenja objavljenom na sajtu Saveta EU.

 

Dosad je najveći problem bio dolazak velikog broja "lažnih azilanata" iz Srbije i Makedonije u Švedsku, Nemačku, Belgiju i Luksemburg. U poslednje vreme su zvaničnici EU ukazivali i na nagli porast građana iz Albanije koja prekoračuju dozvoljeni rok i ilegalno ostaju u zemljama Zone Šengena u EU. Nakon izvesnog pada broja državljana Srbije koji su tražili azil u zemljama EU tokom ove godine, posebno leta, njihov broj se povećao na jesen.

 

Evropska komisija zatražila je u septembru od vlasti Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije da je obaveste praktičnim merama koje su primenili u vezi s povecanjem broja azilanata u zemljama clanicama EU".

Background

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra 2009. mogu bez viza da putuju u zemlje šengenske zone, a to pravo dobili su oko godinu dana kasnije i građani Bosne i Hercegovine i Albanije. Kosovo nije time obuhvaćeno. Prilikom liberalizacije viza za Bosni i Hercegovinu i Albaniju doneta je odluka da se uspostavi sistem nadzora kako bi se omogućila brza reakcija u slučaju zloupotreba bezviznog režima. Nakon ukidanja viznog režima zabeležen je porast podnosilaca zahteva za azil iz Srbije u zemljama EU. U najvećem broju slučajeva reč je o Romimа, Albаnаcimа i Bošnjаcima sа područjа Južne Srbije, Sаndžаkа, centrаlne Srbije i Beogrаda.

 

Srbija sa Kosovom je treći najveći izvor prijava za azil u 44 razvijene zemlje u prvih šest meseci ove godine, sa ukupno 10.300 zahteva, pokazuje izveštaj Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

 

Srpske vlasti su, nakon upozorenja koja su počela da stižu iz Brisela još polovinom 2010, uvele različite mere, uključujući i mogućnost zabrane izlaska građanima Srbije iz zemlje, ako ne mogu da opravdaju razlog svog putovanja.

 

Stav srpskih vlasti je i da ne mogu same da se izbore sa time i da je potrebno  da EU reaguje. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u novembru da Evropska unija treba da pooštri kontrolu na granicama i da zabrani ponovni ulazak "lažnih azilanata".

 

Bolji život u prihvatnom centru u EU

 

Istraživanje o migracijama sa juga Srbije koje su sproveli Grupa 484 iz Beograda i Neksus (Nexus) iz Vranja uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) pokazalo je da se građani odlučuju na ovakav korak isključivo zbog siromaštva i isključenosti iz društva.

 

"Uslove u kojima žive u prihvatnim centrima za tražioce azila doživeli su neuporedivo boljim od onih iz kojih su otišli, u mestima svog porekla", navodi se u istraživanju u okviru koga su ogranizovane fokus grupe sa osobama koje su tražile azil u Vranju, Bujanovcu i Preševu.

 

Za njih su, međutim, podnošenje zahteva za azil, boravak u prihvatnom centru i eventualne druge pogodnosti povezane sa time, uglavnom "kratkoročna strategija preživljavanja" i nešto na šta se odlučuju kada ne postoje druge mogućnosti.

 

Ove nevladine organizacije preporučuju vlastima Srbija da, pored administrativnih mera, pitanje velikog broja azilanata iz Srbije rešavaju merama predviđenim strategijama i programima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva, posebno namenjenih romskoj populaciji. U preporukama se navodi da aktivne mere zapošljavanja, mere socijalne zaštite i unapređenje uslova stanovanja mogu u znatnoj meri da utiču na smanjenje broja neosnovanih zahteva za azil.

 

Suprotno uvreženom mišljenju, istraživanje je pokazalo da su osobe koje pokušavaju da osiguraju boravak u EU ovim putem spremne da rade.

 

"Nalazi iz fokus grupa nedvosmisleno pokazuju da su ovi tražioci azila motivisani da rade i da često, kada za to postoje prilike, u mestima porekla ili drugde u Srbiji, rade na različitim sezonskim, često najjednostavnijim i loše plaćenim poslovima. Takođe je pokazano i to da ovi ljudi zaposlenje i stabilne i pristojne prihode od rada vide kao rešenje, i kao način da se živi dobro", navodi se u dokumentu.

 

Sezonski poslovi u EU kao moguće rešenje

 

Na osnovu istraživanja zaključeno je da treba ponovo razmotriti mogućnost sezonskih i privremenih poslova za niskokvalifikovanu radnu snagu iz Srbije u zemljama EU.

 

"Ovakve migracije obezbedile bi legalne kanale za zapošljavanje i smanjenje siromastva ranjivih populacija iz kojih dolaze potencijalni tražioci azila", navodi se u izveštaju.

 

To bi se pitanje uređivalo bilateralnim sporazumima izmedu Srbije i zemalja EU koji bi omogućili privremeno zapošljavanje građana Srbije na sezonskim poslovima, u skladu sa potrebama u EU.

 

Vladi Srbije se preporučuje da o tome otvori dijalog sa vladama evropskih zemalja, uključujući Švedsku, Nemačku i Belgiju.

 

U istraživanju se ocenjuje da na duži i srednji rok migraciona politika u zemljama EU treba da se više otvori prema mogućnosti zapošljavanja sezonskih niskokvalifikovanih radnika iz Srbije.

 

Izvor: Beta i EurActiv.rs

Foto: Wikimedia.org

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA