Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Sloboda medija u regionu ugrožena      

Objavljeno : 14.10.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Sloboda medija u zemljama regiona je ugrožena i EU treba kandidatima za članstvo da pošalje jasnu poruku kako bi se sprečio pritisak na novinare i omogućilo slobodno izveštavanje, ocenili su 13. oktobra u Sarajevu učesnici Prve medijske konferencije jugoistočne Evrope koju je organizovala Misija OEBS-a. Na skupu je ukazano da se stiče utisak da sloboda izražavanja nije dovoljno bitna da bi se postavila kao uslov za pridruživanje EU. Šef Delegacije EU u BiH Piter Sorensen je naglasio da bez slobode medija region neće moći da napreduje u evropskim integracijama.

 

Predstavnici medija zemalja regiona ukazali su da su novinari i mediji u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i na Kosovu izloženi različitim političkim i ekonomskim pritiscima, ali da se stiče utisak da međunarodnoj zajednici pitanje slobode izražavanja nije dovoljno bitno da bi se postavilo kao uslov za dalje pridruživanje EU.

 

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je 13. oktobra da EU treba više da insistira na slobodi medija, jer je situacija u medijima i novinarstvu zemalja regiona dospela na najniži nivo u poslednjih pet godina i daleko je od "ružičaste".

 

Šef Delegacije EU u BiH je izjavio da nijedna država regiona ne može napredovati u procesu evropskih integracija bez ostvarene slobode medija i izražavanja. Sorensen je rekao da EU od zemalja regiona očekuje konkretne korake i reviziju svih zakona koji se odnose na medije, kako bi se novinarima obezbedila bolja zaštita.

 

"EU smatra veoma značajnom slobodu izražavanja i medija, kao osnovnog ljudskog prava i ključnog stuba demokratskog upravljanja ljudskim društvom", rekao je Sorensen i poručio da sve buduće članice EU moraju poštovati standarde koje EU zahteva u toj oblasti.

 

Dunja Mijatović je navela da je u poslednjih godinu dana OEBS morao da interveniše zbog ugrožavanja medijskih sloboda češće nego što je to bio slučaj ikada ranije. "Poslednje godine pokazale su da ne prođe nijedna nedelja, a da OEBS ili neka druga regionalna organizacija koja zastupa prava medija, ne prijave narušavanje medijskih sloboda u regionu", rekla je Mijatović. Ona je navela da su novinari u regionu izloženi pretnjama i nasilju, mediji se zatvaraju, njihova imovina uništava, medijski zakoni usvajaju bez javne rasprave, a javni servisi nastavljaju borbu za političku i finansijsku nezavisnost.

 

"Danas, u većini slučajeva, čitaoci ne mogu biti sigurni da novine koje čitaju zastupaju javni, a ne politički interes", kazala je Mijatović i navela da su mediji u regionu dopustili da budu glasnogovornici političkih partija, stavljajući ekonomski inters iznad obaveze koju imaju prema javnosti.

 

Ona je na skupu 14. oktobra najavila da će kancelarija za medije Misije OEBS-a zatražiti od vlada zemalja regiona da osude svaki pokušaj napada na novinare i obezbede nezavisan rad medija, ističući da zabrinjava to što u svim zemljama regiona novinari koji se bave istraživanjem slučajeva kriminala i korupcije gube zaštitu, kao i mogućnost da se bez straha bave svojom profesijom.

Background

Prva medijska konferencija zemalja jugoistočne Evrope održana je 13. i 14. oktobra u Sarajevu, u organizaciji Misije OEBS-a. Na konferenciji je učestvovalo oko 100 predstavnika medija i regionalnih i međunarodnih medijskih eksperata.

 

Tokom dvodnevnog skupa razmatrani su stanje u javnim servisima, problem cenzure i autocenzure, izazovi medijskih zakona i ekonomski položaj novinara i medija.

 

Predstavnik Evropske komisije Andris Kesteris rekao je da je za zemlje regiona veoma važno da ne izgube zamah u reformama, što neće biti moguće bez slobodnih medija koji imaju ključni značaj u tom procesu. "Evropska komisija traži načine kako da se održi sloboda medija u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj", rekao je Kesteris i dodao da postoji negativan razvoj u oblasti slobode javnog izražavanja u tim zemljama i da će EK nastaviti da zahteva i da prati napredak u toj oblasti.

 

Kesteris je pozdravio usvajanje Medijske strategije u Srbiji i ocenio veoma važnim izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u medijima u Srbiji, u kome je konstatovano da su mediji izloženi velikim političkim i ekonomski pritiscima.

 

Teška situacija u medijima u regionu

 

Urednik emisije "Latinica" Hrvatske radio-televizije Denis Latin rekao je 13. oktobra na skupu da je situacija u hrvatskim medijima vrlo teška, ali da je u procesu pristupanja EU Hrvatskoj progledano kroz prste, jer se nije dovoljno insistiralo na ostvarivanju slobode medija i medijskog izražavanja.

 

"Sloboda medija ustuknula je pred strahom od otkaza, gubitka bilo kakvog posla, pa čak i mogućeg gubitka glave, kao što se videlo u slučaju (vlasnika lista Nacional) Ive Pukanića. Hrvatska je nikad bliže EU, a nikad nije imala manje medijskih sloboda i slobodnih novinara", rekao je Latin.

 

On je dodao da međunarodni faktori takvo stanje smatraju normalnim i da se uopšte ne oglašavaju povodom kršenja prava novinara i medija u Hrvatskoj "rušeći tako mit o EU kao zajednici medijskih sloboda i slobode izražavanja".

 

"Sve to generiše loše stanje medijskih sloboda u okruženju. Recepti Hrvatske rado se prepisuju i u zemljama regije. Cenzura i autocenzura ponovo su top tema među novinarima regiona. Region vapi za slobodnim novinarima i medijima, za saradnjom i razmenom istraživačkih tema", rekao je Latin. On je ocenio da banalizacija i sveopšta trivijalizacija u novinarstvu prete da potpuno unište novinarsku profesiju i da spas od takvog trenda može biti jedino povratak istinskih novinara i istraživačkog novinarstva na medijsku scenu.

 

Predsednik borda direktora RTV B92 Veran Matić ocenio je zabrinjavajućim to što su pritisci na novinare i medije sistemske prirode i dodao da su zemlje regiona "sistem spojenih sudova" zbog čega se svi loši trendovi iz jednog okruženja prelivaju u drugo.

 

Matić je ukazao da su novinari u Srbiji izloženi brojnim sudskim procesima i presudama kojima se krše evropske konvencije i međunarodna dokumenta koja garantuju slobodu medijskog izražavanja, a da su istovremeno suočeni i sa brojnim pritiscima i pretnjama bez odgovarajuće reakcije policije kako bi se otklonili uzroci tih pretnji.

 

Urednik prištinskog lista "Koha ditore" Halil Matoši kazao je da se stanje u medijima i novinarstvu na Kosovu ne razlikuje mnogo od regiona i naveo da problem kosovskih medija predstavlja neefikasno pravosuđe. "Umesto da informišemo ljude, moramo da se branimo od članova političkih partija i da štitimo svoje živote", rekao je Matoši i naveo da je Evropska komisija kosovskoj vlasti uputila ozbiljne kritike zbog presije kojoj su izloženi novinari.

 

Usvojena deklaracija o slobodi medija

 

Učesnici konferencije usvojili su 14. oktobra "Sarajevsku deklaraciju" u kojoj se ističe fundamentalni značaj slobode izražavanja medija i navodi da jedino mediji koji su potpuno nezavisni od političkih, ekonomskih i drugih uticaja mogu u potpunosti da ispune ključnu ulogu u demokratskom društvu u nadzoru vlasti i biznisa i u informisanju javnosti o važnim aspektima života.

 

U deklaraciji koja će biti upućena vladama svih zemalja regiona, konstatovana je činjenica da mediji u vlasništvu države ne mogu postojati u demokratskom društvu, a ukazano je i na zastoj u reformi zakonske regulative u oblasti medija i informisanja u zemljama jugoistočne Evrope, uz zaključak da je primena liberalnih zakona I dalje problematična.

 

Izražena je zabrinutost zbog značajnog broja slučajeva napada na novinare i njihovu imovinu i preporučena reforma zakona koja treba da omogući bolju zaštitu novinara od krivičnog gonjenja i u građanskim parnicama, pristup informacijama, objavljivanje vlasničke strukture u medijima, nezavisnost javnih servisa i zaštitu socijalnih prava novinara.

 

Deklaracijom je zahtevana nezavisnost medija i javnih radio-difuznih servisa, reforma medijskih zakona, istraživanje i kažnjavanje učesnika u napadima na novinare, promocija etičkog novinarstva i samoregulaciji u toj oblasti,kao i jačanje novinarskih udruženja i poboljšanje uslova rada novinara.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA