Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Srbiji preporuka za status kandidata, datum pregovora moguć uslovno      

Objavljeno : 11.10.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Zemlje Zapadnog Balkana 12. oktobra očekuju izveštaje o napretku ka EU i odluke o daljim koracima. Očekivanja u regionu su vrlo neujednačena. Dok Hrvatska, koja je okončala višegodišnje pregovore o pristupanju, čeka i zvanično pozitivno mišljenje Komisije o članstvu, neke zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne očekuju u skorije vreme nove korake u pristupanju, pre svega zbog političke situacije u zemlji. Srbija će, prema diplomatskim izvorima iz Brisela, dobiti preporuku za status kandidata. Datum pregovora moraće da se razmotri naknadno, a uz odgovarajući napredak u popravljanju odnosa Beograda i Prištine to bi moglo da se dogodi u narednim mesecima.

 

Budući da konačnu odluku o statusu kandidata donosi Savet EU u decembru, tada bi, uz vidan napredak po pitanju odnosa sa Kosovom, mogao biti i utvrđen datum pregovora. Taj napredak treba da dovede do "sređivanja odnosa" Srbije i Kosova, tako da to doprinese regionalnoj saradnji i stabilnosti - nužnoj za EU, i utre put konačnom rešenju pitanja Kosova kada se Srbija približi prijemu u EU.

 

Usaglašavanje izveštaja je i trajalo gotovo do poslednjeg časa zbog potrebe da se pažljivo prati razvoj situacije na Kosovu i naznake o obnavljanju dijaloga Beograd-Priština.

 

Neke zemlje, poput Nemačke i Velike Britanije, traže da se uspostavi stabilan proces sređivanja odnosa Beograda i Prištine i spremne su da time uslove ne samo odobravanje pregovora o članstvu, već, u izvesnoj meri, i sam status kandidata. Dodatni argument o značaju ove teme za EU predstavlja i nedavna izjava visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da je "zabrinuta zbog onoga što se dešava na Kosovu, čak možda i više nego zbog palestinsko-izraelskog spora".

 

Znajući da konačnu odluku o svim preporukama moraju jednoglasno da daju ministri EU 9. decembra, Evropska komisija je krajnje oprezna i želi da sve bude u potpunosti jasno kada se da konačna ocena.

 

Ipak, većina članica EU podržava odobravanje statusa kandidata.

 

Izvori u Briselu naveli su da postoje i "razmišljanja ne samo u Evropskoj komisiji" da se možda predloži i neko uslovno davanje datuma pregovora, s tim da Srbija kroz nekoliko meseci dokaže da je ostvaren bitan napredak u odnosima s Kosovom. Evropska komisija bi procenila napredak i izvestila Savet ministara, pa bi i datum pregovora mogao da se utvrdi ne čekajući redovan rok u decembru 2012.

 

Kad je Srbija u pitanju, priznavanje nezavisnosti Kosova nije zvaničan uslov i ne može ni biti zato što pet članica EU ne priznaje Kosovo. Među uslovima za dobijanje statusa kandidata je "sređivanje odnosa" s Prištinom i "dobra regionalna i susedska saradnja", objasnili su izvori u EU.

 

U ovom trenutku dobra strana je to da na severu Kosova nema nasilja, ali problem predstavlja prekid dijaloga, kao i činjenica da rešenje spora oko prelaza na severu Kosova nije na vidiku.

 

U EU žele da se postepeno otkloni opasnost od ponavljanja problema kakve je u Uniju doneo podeljeni Kipar. Posrednik Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda Robert Kuper 11. oktobra je za portal KosovaTime.com ocenio da dijalog ima budućnost i da ga treba nastaviti, ali nije precizirao kada se to može dogoditi.


U prilog Srbiji su veliki konkretni rezultati u reformama, uključujući reformu pravosuđa, sistemske zakone, borbu protiv organizovanog kriminala, napori u suzbijanju korupcije i potpunu saradnju s Haškim sudom.

 

File u Beogradu nakon objavljivanja mišljenja

 

Mišljenje o Srbiji biće objavljeno u okviru redovnog Paketa o proširenju.

 

Prema informacijama na portalima evropskih institucija, evropski komesar za proširenje će paket proširenja predstaviti odboru Evropskog parlamenta za inostrane poslove u 12.30, a nakon toga će u 14.00 održati konferenciju za novinare.

 

File će u danima nakon objavljivanja paketa proširenja doći i u Srbiju, gde će boraviti 13. i 14, sastati se sa srpskim vlastima i učestvovati na sastanku Igmanske inicijative, potvrđeno je EurAktivu u Filevoj službi za odnose sa javnošću.

 

Paket proširenja, osim mišljenja i analitičkog izveštaja o Srbiji, sadrži i strateški dokument o proširenju, zvanično povoljno mišljenje o članstvu Hrvatske i izveštaje o napretku o ostalim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima - Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, kao i Turskoj i Islandu.

 

Strateški dokument sadrži kkratak pregled napretka u prethodnih 12 meseci, kao i osnovne informacije o politici proširenja EU.Hrvatska najdalje odmakla, BiH na začelju

 

Prema oceni agencije AFP, balkanske zemlje bez velikih iluzija čekaju objavljivanje mišljenja Evropske komisije o spremnosti za pristupanje Uniji, svesne da u vreme ekonomskih previranja prioritet EU nije proširenje.

 

Međutim, očekivanja se ipak razlikuju u zavisnosti od postignutih rezultata i najava iz Brisela.

 

Kada je reč o Hrvatskoj, jedinoj zemlji Zapadnog Balkana koja će u narednim godinama pristupiti EU, uz povoljno mišljenje o članstvu biće predočeno da "zeleno svetlo" za članstvo u Uniji ima jedino Hrvatska, iako uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" nad dovršetkom reformi, prenose upućeni izvori Bete u EU.

 

Optimizam vlada i u Crnoj Gori - godinu dana nakon dodele statusa kandidata očekuju preporuku za početak pregovora. "Otvaranje pregovora sa EU bio bi snažan podsticaj za dalji rad vlade u pravcu snaženja kapaciteta i sveukupnog razvoja društva", poručio je nedavno crnogorski premijer koji će predstavljanje izveštaja o napretku dočekati u Vašingtonu gde boravi u zvaničnoj poseti.

 

Crnoj Gori je prošle godine za utvrđivanje datuma pregovora postavljeno sedam uslova, koji se odnose na depolitizaciju pravosuđa, reformu javne uprave, jačanje vladavine prava, konkretne rezulate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. Iz Brisela je poslednjih dana u više navrata saopšteno da je Crna Gora "uradila dosta" u poslednjih godinu dana na planu reformi i zakonskog okvira, te da može očekivati pozitvnu odluku Evropske komisije.

 

Ukazano je, međutim i da "ima još puno posla", te da su ključni izazovi korupcija i organizovani kriminal, pa se od Podgorice traže konkretni rezultati na tom planu.

 

Pojedini mediji, koji su imali uvida u nacrt mišljenja Evropske komisije, ukazuju da najnovije ocene Brisela neće biti pozitivne kada je reč o ekonomiji, oblasti koja je u senci važne priče o korupciji i sudstvu. Zemlja se suočava sa rastom duga koji iznosi 45% BDP-a, rastom inflacije, padom zarada, te nelikvidnošću privrede.

 

Na važnost ekonomskih pitanja u pregovaračkom procesu ukazao je nedavno i diplomata jedne od država članica EU, slovački ambasador František Lipka koji smatra da je "ekonomija veći problem od korupcije i organizovanog kriminala".

 

Očekivanja Srbije će, prema oceni AFP-a, biti delimično ispunjena, mada su vlasti, koje su nakon izručenja preostalih haških optuzenika očekivale mnogo, "morale da smanje ambicije" i odustanu od datuma pregovora. Ta agencija, pored Kosova, kao dodatan razlog navodi i otkazivanje Parade ponosa.

 

U Srbiji i Crnoj Gori pada i popularnost EU među građanima.

 

Razočaranje preovlađuje u Albaniji i Bosni i Hercegovini koje su u "totalnoj političkoj blokadi".

 

Albanija, koja je prošle godine dobila negativan odgovor iz Brisela na zahtev za kandidaturu, ni ove godine ne može da očekuje dobre vesti, ocenjuju analitičari, jer još nije rešena dugotrajna politička kriza vlasti i opozicije koja ne priznaje izborne rezultate 2009.

 

U Bosni, navodi agencija, situacija je takođe blokirana, jer Muslimani, Hrvati i Srbi još nisu uspeli da se dogovore o sastavu centralne vlade od izbora iz oktobra 2010. BiH je jedina zemlja regiona koja još nije ni pokušala da dobije status kandidata za članstvo.

 

AFP još podseća da se Makedonija, kandidat za članstvo od 2005. nada da će dobiti datum za otvaranje pregovora. Makedonija je i proteklih godina dobijala preporuke Evropske komisije da počne pregovore, ali nije dobila datum zbog bloakde Grčke sa kojom je u sporu oko imena države. Taj spor, kako ocenjuje AFP, i dalje je na mrtvoj tački.

 

Kosovo koje formalno još nije počelo proces evropskih integracija, nada se da će Brisel predložiti da se ukinu vize za njegove građane, pošto je to, kako navodi Frans pres, još jedina zemlja u regionu koja nema tu povlasticu.

 

Izvor: S.V. i Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA