Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Kosovo, regionalna saradnja i pomirenje na putu ka EU      

Objavljeno : 02.09.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Uoči objavljivanja odluke o statusu kandidata za EU, Vlada Srbije ubrzano završava proceduru za usvajanje zakona potrebnih za napredak ka EU, pa su 1. septembra usvojeni predlozi zakona koji će omogućiti brže sudske postupke, kao i zakon o rehabilitaciji potreban za vraćanje nacionalizovane imovine. Paralelno sa tim, 2. septembra se očekuje napredak, a možda i dogovor, u rešavanju spora Beograda i Prištine o carinskom pečatu. Događaji poput skupa Unesko u Viminacijumu, koji omogućavaju susrete lidera regiona, takođe su značajni jer unapređuju regionalnu saradnju. Taj skup je tim važniji kada se ima u vidu da su odnosi u regionu i dalje nestabilni, što su krajem avgusta još jednom pokazale "teške reči" koje su razmenili srpski ministar inostranih poslova i premijerka Hrvatske.


Na sednici Vlade Srbije 1. septembra usvojeni su predlozi zakona o krivičnom i parničnom postupku koji bi trebalo da doprinesu ubrzanju sudskih postupaka, kao i Predlog zakona o rehabilitaciji, kojim je predviđeno da sva oduzeta imovina bude vraćena rehabilitovanim licima ili njihovim naslednicima u procesu restitucije. Kako je izjavio je koordinator vlade za odnose sa javnošću Slobodan Homen, Ministarstvo pravde je time "ispunilo sve zahteve na putu ka Evropskoj uniji".

 

On je rekao da predloženi zakoni o krivičnom i parničnom postupku predstavljaju suštinske zakone za procesni postupak pred sudovima. "Prvi put će se znati vremenski rok u kojem može da traje suđenje", rekao je Homen. Dugi sudski postupci jedan su od velikih problema srpskog pravosuđa, jer utiču i na izvršenje pravde, ali i na poslovnu klimu u zemlji. Homen je rekao da će novi zakoni rešiti i probleme u praksi, pre svega, dostavu poziva za stranke i svedoke, odlaganje sudskih postupaka ili zloupotrebe procesnih mogućnosti.

 

Usvojen je i Predlog zakona o prebivalištu i boravištu građana koji će omogućiti da se građanima koji nemaju prebivalište izda lična karta. To je zakon koji će pre svega omogućiti poboljšanje položaja Roma bez stalne adrese, koji bez lične karte ne mogu ostvariti neka prava.

 

Među zakonima koji su među kriterijumima za status kandidata je i zakon o restituciji. Evropska komisija je, kako je saopšteno, dala saglasnost na nacrt tog zakona, koji će Vlada usvojiti na sledećoj sednici. Poslanici bi o njemu trebalo da se izjašnjavaju pre 21. septembra, kako najavljuju u vladi, a do tada bi trebalo da se usvoje i zakon o javnoj svojini, kao i ostali zakoni sa "evropske agende".

 

Kosovo u prvom planu

 

Pošto više nema haških begunaca, a zakoni se usvajaju bez većih kašnjenja koja bi mogla ugroziti napredak u ovoj fazi integracija, dok do mišljenja o statusu kandidata nema dovoljno vremena da bi se ocenjivala njihova primena, u prvi plan je izbilo Kosovo. Od Srbije se ne traži da prizna Kosovo. Taj od ranije poznat stav EU potvrdio je i evropski komesar za proširenje Štefan File na sastanku sa liderom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem 1. septembra. Takav zahtev, uostalom, ne bi bio ni moguć jer pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova.

 

Ukoliko su zahtevi u pogledu Kosova povećani, to je posledica promene situacije na terenu - napetosti koje su tokom leta izbile zbog spora oko carinskog pečata, koji ometa trgovinu između Srbije i Kosova. U novoj situaciji pojavio se i novi zahtev - da se situacija smiri.

 

Kada je reč o rešavanju izvora tog problema, carinskog pečata, to je bilo predviđeno i pre pogoršanja situacije Akcionim planom za sticanje statusa kandidata iz decembra prošle godine. Rešavanje se, kao što je predviđeno, očekuje u dijalogu Beograda i Prištine, a nova runda održava se 2. septembra. EU očekuje napredak, a možda i dogovor o nekim pitanjima među kojima je carinski pečat.

 

Prema pisanju prištinskog lista Koha ditore, EU je pripremila predlog carinskog pečata koji će i Srbija i Kosovo moći da tumače po sopstvenoj volji. Kako list navodi pozivajući se na poverljive diplomatske izvore u EU, na pečatu će pisati "Carina Kosova" i biće bez amblema, zastave ili grba. Kako se navodi, za Beograd će to biti "carina južne pokrajine Kosovo", a za Prištinu "carina nezavisne države Kosovo".

 

Iako se dogovorom o praktičnim pitanjima poput ovog Beograd i Priština ne približavaju saglasnosti o statusu, kao ni o pitanjima koja iz statusa proističu poput kontrole graničnih prelaza, njime se poboljšava život na toj teritoriji, smanjuju se napetosti i omogućava regionalna saradnja, a to je ono na čemu EU insistira.


Samit u Viminacijumu: o kulturi, pomirenju i Kosovu

 

Tema Kosova nije zaobišla ni regionalni samit Uneska na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca. Kosovo je i ranije bilo tema skupova Uneska, pa je Srbija na prošlom sastanku u Parizu sprečila da se deo srpske baštine na Kosovu upiše kao kosovska, a ne srpska.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić insistirao je na značaju statusa srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu. "Jedno od najvažnijih pitanja jeste svakako pitanje srpskog nasleđa na Kosovu, pre svega srednjovekovnih spomenika koji su uvršteni na Uneskovu Listu ugrožene baštine. U pitanju su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice ljeviške", rekao je Tadić na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca. Prema njegovim rečima, Srbija je jasno određena kao država ugovornica kojoj spomenici pripadaju i tako mora da ostane.

 

Tadić je naveo da je više od 150 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji uništeno od juna 1999. godine, od toga 35 tokom martovskog pogroma 2004.

 

Samit posvećen povezanosti kulture i pomirenja bio je prilika za susrete lidera regiona i za upućivanje poruka mira.

 

Tako su se dan uoči samita u Beogradu sastali predsednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega Ivo Josipović i kritikovali neodmerene izjave premijerke Hrvatske Jadranke Kosor i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića. Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, predsednici dve zemlje su tokom jednočasovnog sastanka istakli da su odnosi dve zemlje previše važni i za Srbiju i Hrvatsku "i za njihove narode, i za region, da bi neodmerene izjave njihov razvoj dovele u pitanje".

 

Oni su takođe naglasili da se otvorena pitanja u odnosima neće rešavati kroz uslovljavanje evropskih integracija. Ukoliko bi ti obećanje i održali, to bi bilo značajno za evropski put Srbije, budući da se u praksi pokazalo da susedi mogu čak godinama blokirati evropski put kandidata za članstvo.

 

Na samitu šefova država jugoistočne Evrope "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi" na arheološkom lokalitetu Viminacijum kod Kostolca učestvuju lideri Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

 

Značaj kulture za pomirenje

 

Generalna direktorka Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu Irina Bokova u izjavi za agenciju Beta izrazila je očekivanje da će samit u Viminacijum doprineti pomirenju i zajedničkom radu u očuvanju materijalne i nematerijalne kulture u regionu.

 

Ona je na samitu rekla da samiti lidera regiona pokazuju odlučnost političkih lidera da promovišu ulogu kulture i umetnosti u pomirenju. "Umetnost ima značajnu ulogu u pomirenju i svakodnevnom miru", rekla je Bokova na devetom samitu šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom "Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi". Ovi samiti su, prema njenim rečima, ukazali na potrebu promovisanja kulture raznolikosti i zajedničkog nasleđa.

 

Bokova je rekla da u vreme dok globalni lideri traže rešenje za finansijsku krizu, savremena umetnost predstavlja inspiraciju za kreativno razmišljanje. Ona je dodala da je potrebno da umetnici iz različitih država obrazuju mreže i učestvuju na zajedničkim izložbama. "Mir ne treba samo održavati, mir treba proizvoditi", istakla je Bokova.

 

Misija Uneska jeste da napravi most između umetnika i ljudi koji donose odluke, poput šefova država, poručila je direktorka Uneska. Ona je dodala da Unesko neće štedeti napore da promoviše mir. Pored mostova između političkih institucija, treba praviti mostove i između civilnih društava, ukazala je Bokova.

 

Na samitu na arheološkom lokalitetu u Viminacijumu kod Kostolca, koji zajednički organizuju Srbija i Unesko, pored domaćina Borisa Tadića učestvuju i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske, Ivo Josipović Filip Vujanović, Djorđe Ivanov, Bamir Topi i Georgi Prvanov, kao i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Pored Bokove, prisutni su i evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Andrula Vasiliju i glavna direktorka za obrazovanje, kulturu, kulturno nasleđe, sport i omladinu Saveta Evrope Gabrijel Bateni-Dragoni.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA