Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Đelić: Pozitivna reagovanja na predlog o većoj finansijskoj podršci      

Objavljeno : 17.06.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Predlog zemalja Zapadnog Balkana, koji je inicirala Srbija, da se uspostave mehanizmi koji bi im omogućili više sredstava pre nego što postanu članice EU naišao je na pozitivan odjek u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji i o tome će se dalje razgovarati, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Đelić je predlog predstavio u ime zemalja Zapadnog Balkana 15. i 16. juna zvaničnicima tih institucija EU, u okviru napora da se prilikom pripreme narednog višegodišnjeg finansijskog okvira Unije uvaže potrebe zemalja u procesu pridruživanja EU.

 

Potpredsednik Vlade Srbije je tokom dvodnevne posete Briselu predlog predstavio Odboru za budžet Evropskog parlamenta, a zatim i komesaru za ekonomiju i finansije Oliju Renu (Ollie Rehn) i komesaru za finansijsko programiranje i budžet Janušu Levandovskom (Janusz Lewandowski). Đelić je o koracima i očekivanjima Srbije u procesu integracija govorio i u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

 

Potpredsednik srpske vlade je od početka godine već u više navrata čelnicima EU objašnjavao prednosti izdvajanja većih sredstava Unije u pretpristupnoj fazi za reforme u zemljama Zapadnog Balkana. U EU su u toku konsultacije o narednom finansijskom okviru za period 2014-2020.

 

Đelić je 16. juna rekao da je Ren prihvatio ideju da zemlje regiona svake godine, kao i zemlje članice EU, predstavljaju svoje budžete i penzione sisteme, a da kao podsticaj za održive finansije dobiju ograničen pristup tržištima kapitala. On je dodao da se sa Renom dogovorio da se o tome narednih sedmica više pregovara i istakao da će, ako predlog bude usvojen, od toga imati koristi i zemlje Zapadnog Balkana i EU.

 

"To bi značilo stabilne i jeftine izvore finansiranja za sve zemlje Zapadnog Balkana, a za Evropu bi to značilo uticaj na način na koji se formiraju te politike i održivost naših javnih finansija ne u datoj godini, ne u momentu krize, nego za celu deceniju", rekao je Đelić i naveo da bi to Srbiji donelo uštedu od najmanje milijardu evra.

 

Đelić je rekao i da je u razgovoru sa Levandovskim dogovorena "veća fleksibilnost" u pristupu sredstvima za zemlje kandidate za članstvo u EU. On je pojasnio da Levandovski priprema prvi nacrt budžeta za zemlje članice EU i Evropski parlament.

 

Potpredsednik Vlade Srbije je dodao da je dogovoreno da se razmotri mogućost da se zemljama kandidatima za članstvo u EU omogući učešće u programima koji su za sada rezervisanim samo za članice Unije u oblasti poljoprivrede, socijalne politike i regionalne saradnje. "Za našu zemlju i za naše susede to bi značilo mnogo više mogućnosti i mnogo više sredstava pre nego što postanemo članice EU", dodao je Đelić.

Background

Zemlje Zapadnog Balkana su u aprilu u Beogradu postigle dogovor o predlogu za izmenu pretpristupne pomoći, od čega su najznačajniji predlozi linearan rast pomoći i mogućnost garancija od EU za zaduživanje, uz uslov da budžeti budu odgovorni. Linearno povećanje znači da bi se od postojećih sredstava veći deo izdvojio u pretpristupnoj fazi, a manji po prijemu u članstvo EU. Usaglašen predlog je predstavljen EU 10. maja na sastanku u Zagrebu.

 

Prvi put takav predlog je izneo potpredsednik Vlade Srbije i nacionalni koordinator za pretpristupnu pomoć IPA Božidar Đelić prilikom uručenja odgovora Srbije na Upitnik 31. januara u Briselu. Institucije EU se od tada nisu zvanično izjašnjavale o tome, dok su diplomatski predstavnici EU i članica Unije izražavali rezerve u tom pogledu.

 

Zvaničan odgovor se očekuje do kraja godine, pošto se u EU završe konsultacije o narednom finansijskom okviru Unije i bude predstavljen zvaničan predlog tog okvira, koji obuhvata i sredstva za podršku zemljama u procesu pridruživanja.

 

Prilikom predstavljanja predloga u Odboru za budžet, Đelić je ukazao da zemlje u procesu pridruživanja, sada kad im je najpotrebnije da reformišu svoju privredu, državne ustanove i institucije, iz fondova EU dobijaju relativno mala sredstva, a da se kad postanu članice EU, izdvajanja povećavaju i nekoliko puta, što će stvoriti i problem korišćenja tolikih sredstava odjednom.

 

On je istakao da se suštinski ne traže neka mnogo veća sredstva za podršku reformama na Zapadnom Balkanu, koja ionako predstavljaju samo 1% zajedničkog budžeta EU.

 

Potpredsednik Vlade Srbije je dobio podršku ovog ključnog odbora EP za ove predloge, a poslanici EP su u raspravi izneli i pohvale Srbiji, posebno za napredak u poslednje vreme, ali i pokude zbog i dalje velike korupcije. U raspravi su takođe postavljena i pitanja kako Srbija misli da "sredi" odnose s Kosovom i da li bi brži priliv sredstava jamčio da će biti poboljšano stanje u institucijama vlasti i delovanju političke demokratije.

 

Đelić: Srbija očekuje pregovore sa EU na proleće

 

Pitanje reformi i odnosa s Kosovom dominiralo je 16. juna i raspravom u Spoljopolitičkom odboru. Đelić je u tom odboru izjavio da je cilj Srbije da od lidera Evropske unije u decembru dobije status kandidata i da se odredi da pregovori o članstvu počinju u proleće iduće godine.

 

On je izrazio očekivanje da EU neće biti nepravedna i postavljati nove "obeshrabrujuće prepreke", poručivši "onima koji su nam toliko puta poslednjih godina govorili da će biti čvrsti, ali pravedni kada je Srbija u pitanju, da sada nastave da budu oštri, ali ne i nepravedni".

 

Potpredsednik Vlade Srbije je podsetio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do sada ratifikovalo 18 nacionalnih parlamenata u EU, ali je primetio da nekolicina još okleva, iako je ranije naglašavano da je za to isključivo razlog što haški optuženik Ratko Mladić još nije bio u Haškom tribunalu. On je rekao da je hapšenje Mladića dokazalo da će Srbija nastaviti punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

 

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan je u raspravi, pored ostalih, ocenio je da je Srbija od usvajanja zajedničke rezolucije sa EU na Generalnoj skupštini UN i pogotovo sada hapšenjem Ratka Mladića, dokazala da je na "dobrom putu".

 

"Želim da vas podsetim da je sada put Srbije u EU dug, složen i pun reformi i pregovora, ali vi ste sami rekli da to dobro znate i očigledno je da imate dobru viziju svega toga", rekao je Kukan.

 

Poslanici EP su pozdravili hapšenje Ratka Mladića kao "krupan korak" ka približavanju Srbije Uniji, ali su neki tražili objašnjenje kako će Beograd do članstva srediti odnose s Kosovom.

 

Đelić je podvukao da vlasti u Beogradu vide dijalog s Prištinom kao "proces koji će dovesti do pomirenja kroz istorijski kompromis između Srba i Albanaca" i da su spremne da razgovaraju o svemu, ali da Srbija neće priznati jednostrano proglašenju nezavisnost u Prištini. On je dodao da Srbija, međutim, ne želi da Kosovo "ostane zamrznut sukob".

 

On je pozdravio učešće Euleksa u istrazi o optužbama o trgovini organima na Kosovu, ali je podsetio da su svi slučajevi ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji do sada bili predmet rada institucija koje su imale mandat Saveta bezbednosti UN i ocenio da bi to trebalo da bude slučaj i u ovom pitanju.

 

Potpredsednik Vlade Srbije je istako odlučnost Beograda da očuva režim putopvanja državljana Srbije u EU bez viza, i da smanji broj ilegalnih imigranata i azilanata. On je poslanike EP informisao i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformi izbornog zakonodavstva i zakonu o restituciji.

 

Đelić je rekao da ekonomska kriza prolazi, ali da su nezaposlenost i inflacija i dalje visoki u Srbiji. "Očekujemo da će realan rast bruto domaćeg proizvoda porasti za 3% u ovoj godini, najviše zahvaljujući rastu izvoza, tako da se dostigne porast od 31% u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je on.

 

Izvor: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA