Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


EU: Bilateralna trgovinska pitanja mogu da ugroze integraciju regiona      

Objavljeno : 23.05.2011. | Ažurirano : 24.05.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Sporovi među zemljama regiona mogu da ugroze uspešnu trgovinsku i ekonomsku integraciju unutar regiona kao i integraciju zemalja Zapadnog Balkana u tržište EU. Unija zato poziva sve strane da prevaziđu sadašnje probleme, posebno u vezi sa kosovskim carinskim pečatom, rekao je 23. maja zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins na skupu o saradnji u regionu CEFTA. Kosovske vlasti su nedavno najavile da će uvesti carinu na robu iz Srbije kao odgovor na blokadu robe sa Kosova, a stav srpskih zvaničnih i privrednih krugova je da bi se time narušio Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

 

Na skupu o saradnji u CEFTA regionu pod nazivom "Prvi beogradski ekonomski forum" Martins je rekao da je CEFTA ključna i za strukturne reforme koje treba da omoguće integraciju regiona u EU. On je naveo da trećina srpskog izvoza otpada na zemlje CEFTA regiona.

 

Predsednik Privredne komore Beograda (PKB) Milan Janković je kazao na skupu je da je na predlog Privredne komore Kosova (PKK) kosovsko Ministarstvo trgovine najavilo za 15. juni uvođenje carine ili taksi od 10% za robu koja stiže iz Srbije. Janković je rekao da je o tome razgovarao sa predsednikom PKK Safetom Ðegajem i naglasio da to pitanje više ne može da se rešava na nivou komora. Predsednik PKB je rekao i da najavaljeni korak kosovskih vlasti nije u skladu sa CEFTA sporazumom.

 

Kako je ranije rečeno Beti u Privrednoj komori Srbije (PKS), privrednici iz Srbije očekuju da neće biti realizovana inicijativa Vlade Kosova da uvede carine na robu koju srpske kompanije prodaju na Kosovu. Stav PKS i Vlade Srbije je da se poštuju odredbe CEFTA sporazuma čiji je potpisnik UNMIK u ime Kosova, navode u PKS-u i ističu da bi carinjenjem robe iz Srbije bio prekršen taj sporazum kojim je regulisan promet robe u regionu.

 

Ministarka za trgovinu i industriju Kosova Mimoza Kusari Ljilja najavila je 20. maja da će Kosovo najverovatnije od sredine juna uvesti carinu na uvoz robe iz Srbije. Na sastanku sa kosovskim preduzetnicima, ona je rekla da je prethodne nedelje u Briselu predstavnicima Evropske komisije i CEFTA rekla da će, ako se ne pronađe rešenje za blokadu roba sa Kosova koju sprovode Srbija i BiH, Vlada Kosova biti prinuđena da odgovori uvođenjem carine na svu robu koja se uvozi iz Srbije.

 

Kako rešavati pitanje carina sa Kosovom?

Background

Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i UNMIK u ime Kosova potpisali su 19. decembra 2006. godine Sporazum o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA). Sporazum je nakon ratifikacije stupio na snagu 2007. godine. CEFTA su prvobitno, pre pristupanja EU, sklopile Bugarska, Rumunija, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska i Slovenija. Njihovo članstvo u sporazumu se završilo, pošto su pristupile EU 2004. i 2007. godine.

 

Cilj Sporazuma je proširenje trgovine robom i uslugama, jačanje investicija, uklanjanje prepreka za trgovinu među članicama CEFTA, primena savremenih trgovinskih i ekonomskih politika i pravnog okvira. Sporazum je u skladu sa propisima i procedurama Svetske trgovinske organizacije i EU pruža okvir potpisnicama da se pripreme za pristupanje EU.

 

Srbija je prošle godine predsedavala CEFTA, a ove godine je predsedavajuće Kosovo.

 

Bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije Milan Parivodić rekao je 23. maja da bi pitanje uvođenja kosovskih carina na srpsku robu trebalo rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evopske unije. "Preporučio bih da to bude prvo pitanje na stolu između naših pregovarača i Kosova u okviru pregovora koji se vode, i da se ta tema skine sa dnevnog reda vrlo brzo pod jasnim pokroviteljstvom EU na tim sastancima", rekao je novinarima Parovidić koji je učestvovao na skupu o saradnji u CEFTA regionu.

 

On je kazao da zaista iznenađuje da se u vreme kada se vodi dijalog Beograda i Prištine uspostavljaju barijere u trgovini jer je cilj tog dijaloga da se "upravo rešavaju tehnička pitanja a ne da se stvaraju novi problemi". "Uvođenje carina u okviru CEFTA regiona bio bi unilateralan potez i zbog toga neprihvatljiv. EU bi morala da kao dobronamerni broker rešava to pitanje, pre nego što se to pretvori u problem uvođenja takse", rekao je on.

 

Parivodić je ocenio da je neophodno i da Sekretarijat CEFTA reaguje protiv takvih namera, jer za to ima mehanizme, uključujući i mogućnost arbitraže.

 

Nekadašnji šef pregovaračkog tima Srbije u okviru pregovora CEFTA Vlatko Sekulović ocenio je 23. maja da EU neće rešavati sporove među potpisnicama tog sporazuma već da članice CEFTA treba da ih rešavaju kroz postojeće mehanizme. Sekulović je rekao novinarima da je duh CEFTA da članice upravljaju tim procesom i dodao da je EU to više puta naglasila.

 

"Evropska unija može davati neke usluge ali neće sigurno ona rešiti taj problem jer mislim da i oni očekuju da članice CEFTA to reše, pogotovo što je CEFTA i trening za EU", rekao je on novinarima na skupu o saradnji u CEFTA regionu. Sekulović je kazao da je, ako zemlje nisu u stanju da rešavaju međusobne probleme, to "pokazatelj i znak nezrelosti i nespremnosti" da se postane članica EU.

 

On je rekao da u okviru CEFTA postoje mehanizmi za rešavanje spornih pitanja, poput zajedničkog komiteta koji se sastaje na nivou stručnjaka i na nivou ministara, odnosno predstavnika vlada. Postoji mogućnost, kako je objasnio, i da se formira "ad hok telo" koje bi se bavilo određenim, konrektnim pitanjima, odnosno problemima koji nastanu između pojedinih članica CEFTA.

 

Sekulović je ocenio da se u vreme uspostavljanja CEFTA imalo u vidu da je "trgovina jedna živa stvar i da ona može dovesti i do problema koji su ipak minorni u odnosu na dobit koju taj sporazum stvara za sve članice CEFTA sporazuma". "Ja sam ubeđen da postoje ne samo forme i mehanizmi nego i konretna rešenja kako se ti problemi mogu rešiti. Potrebno je samo malo dobre volje", rekao je on.

 

Uvođenje carina bi štetilo Srbiji

 

I Parivodić i Sekulović smatraju da bi primena odluke o uvođenju carina na srpske proizvode koji se prodaju na Kosovu imala negativne posledice na izvoz Srbije.

 

Parivodić je rekao da izvoz na Kosovo predstavlja 7% ukupnog izvoza Srbije i ocenio da bi došlo i do smanjenja prodaje srpske robe na Kosovu pošto bi bila skuplja, dok je Sekulović naveo da je, prema informacijama kojima raspolaže, u 2010. na Kosovo plasirano robe iz Srbije u vrednosti od oko 400 miliona dolara.

 

Sekulović je ukazao da Srbija, s obzirom na taj nivo razmene, nema drugo tržište kojim bi mogla da nadoknadi gubitak u trgovinskoj razmeni sa Kosovom. "Mi ne možemo da živimo u iluzijama nekih prošlih vremena kada su ljudi govorili: oni koji neće sa nama, ti će lošije živeti nego mi. Nažalost, pokazalo se suprotno. Mislim da rešenje mora i može da se nađe", rekao je on.

 

Parivodić je ukazao i na negativne političke efekte koju bi primena takve odluke imala na saradnju regionu, u trenutku kada Srbija pokazuje jasnu nameru da bude "vrlo dobar komšija".

 

Prema zvaničnim podacima, Srbija i BiH na Kosovo izvoze robu vrednu više od 300 miliona evra. U taj iznos nije uračun izvoz koji se ostvaruje preko severnog dela Kosova za koji se u najvećem broju slučajeva ne plaćaju porezi. Prema sporazumu CEFTA, za promet roba među zemljama potpisnicama se ne plaća carina, već samo porezi, koji na Kosovu iznose 16 odsto.

 

Robni promet je, kako ukazuju privrednici iz Srbije, jedini oblik ekonomske saradnje između Srbije i Kosova koji je ima rastući trend.

 

Trgovinska razmena Srbije i Kosova u prva četiri meseca 2011. godine iznosila je 121,57 miliona dolara i veća je za 14,3% nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima PKS, iz Srbije je isporučena roba u vrednosti 121,3 miliona dolara, što je povećanje od 14,3%, a isporuke sa Kosova su povećane za 5,1% i iznosile su 0,27 miliona dolara.

 

Robna razmena Srbije sa Kosovom u 2010. godini iznosila je 395,23 miliona dolara i 16,8% je veća nego prethodne godine. Isporuke iz Srbije su bile u vrednosti 391,2 miliona dolara, a nabavka sa Kosova četiri miliona dolara.

 

Najznačajnije robe u isporukama na Kosovo su električna energija, pšenica, šećer, crepni krovovi, hrana, dizel gorivo, sirova nafta, hartija, karton i lekovi. U nabavkama sa Kosova najveći udeo, od 41,2%, imala je električna energija, zatim olovo, pečurke i prerađevine od voća. Zvanična statistika ne beleži sav robni promet između Srbije i Kosova jer i dalje nisu presečeni ilegalni kanali razmene u kojoj najveći udeo imaju cigarete, benzin, lekovi, hrana i cement.

 

Prema podacima Privredne komore Kosova, objavljanim u januaru, iz Srbije je prošle godine uvezeno robe u vrednosti oko 260,1 miliona evra, a izvezeno robe u vrednosti oko 3,8 miliona evra.

 

Izvor: EurActiv.rs i Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA