Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Lideri: Budućnost Srbije BiH i Turske u EU      

Objavljeno : 26.04.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Predsednici Srbije i Turske Boris Tadić i Abdulah Gul, kao i članovi Predsedništva BiH, ocenili su 26. aprila da je zajednička budućnost za tri zemlje u Evropskoj uniji, a budućnost Balkana u razbijanju predrasuda, procesu pomirenja i nemešanju u unutrašnje stvari drugih država. Tadić je, takođe, rekao da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi doveo u pitanje integritet BiH.

 

Pored trilateralnog samita u Karađorđevu su 26. aprila održani i bilateralni sastanci. Na sastanku lidera Srbije i BiH je bilo reči o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu u BiH, a članove Predsedništva BiH je interesovao zvaničan stav Srbije o tome.

 

Nakon sastanka sa Gulom i tročlanim Predsedništvom BiH u Karađorđevu, Tadić je ukazao da postoje velike mogućnosti za međusobnu saradnju tri zemlje u oblastima politike, ekonomije, kulture i nauke, ali je ocenio da je preduslov za to proces pomirenja.

 

"Iza nas je vrlo teška i kompikovana prošlost, a mi želimo da kreiramo bolju budućnost. Da bismo kreirali takvu budućnost, moramo se baviti i pitanjima pomirenja", rekao je Tadić i dodao da to podrazumeva osudu svih ratnih zločina i individualizaciju krivice za te zločine, odnosno imenovanje počinilaca zločina.

 

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je na sastanku bilo govora i o optužnicama za ratne zločine koje Srbija i Hrvatska podižu protiv građana BiH i dodao da to stvara političke probleme u samoj BiH.

 

Dodao je da na sastanku nije bilo reči o NATO-u, jer postoje različiti stavovi prema tom vojnom savezu.

 

Turski predsednik Abdulah Gul kazao je da Balkan nije na periferiji Evrope već je njeno srce i založio se da se ceo region okupi pod većim okriljem EU i NATO-a. On je rekao da Turska može da doprinese razvoju regiona svojim velikim iskustvom i potencijalom koji ima. Dodao je da je Turska zainteresovana i za ulaganja u infrastrukturu u BiH i u Srbiji.

 

Tadić: Srbija nikad neće podržati referendum o podeli BiH

 

Predsednik Srbije je rekao da Srbija nikada neće podržati referendum koji bi vodio podeli Bosne i Hercegovine i na bilo koji način doveo u pitanje integritet te zemlje. Tadić je ponovio da Srbija u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum kao i teritorijalni integritet svih svojih suseda, ali da isto očekuje i od njih po pitanju Kosova.

Background

Sastanak u Karađorđevu je drugi trojni samit Srbije, BiH i Turske. Prvi sastanak tri zemlje na najvišem nivou, posle izbijanja rata u BiH 1992. godine, održan je 24. aprila prošle godine u Istanbulu. Na tom samitu je potpisana Istanbulska deklaracija i dogovoreno da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje.

 

U Istanbulskoj deklaraciji istaknuto je da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

 

U vojnoj rezidenciji u Karađorđevu pored Bačke Palanke pokojni predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman navodno su 1991. godine dogovarali podelu Bosne i Hercegovine.

 

Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da ne želi da se meša u bilo šta što je unutrašnje pitanje BIH i što se tiče interesa njenih građana. On je rekao da bi se eventualnim mešanjem u unutrašnje stvari BiH prešla "crvena linija" i ponovile neke greške iz prošlosti.

 

Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u BiH.

 

Predsednik Srbije je negirao da je skup u Karađoređevu međunarodna konferencija o BiH, rekavši da se radi o trilateralnom sastanku na kojem učestvuju predstavnici Srbije, BiH i Turske.

 

Tadić je ponovio da Srbija stoji čvrsto na stanovištu o nužnosti osude i procesuiranja svih ratnih zločina i da je to jedini način da se dođe do istine i punog pomirenja među narodima.

 

Komšić: Samit u Karađorđevu obračun s duhovima prošlosti

 

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izrazio je nadu da samit Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu predstavlja konačni obračun sa "zlim duhovima i vampirima prošlosti" i da je pokazao da ima nade da dođe do novih i boljih odnosa u regionu. Komšić je novinarima rekao da je sastanak bio veoma koristan i da se nada da će doći do boljih odnosa u regionu, naročito između Srbije i BiH.

 

Komšić je rekao da su članovi Predsedništva BiH odvojeno razgovarali sa Tadićem, bez prisustva savetnika, o svim aktuelnim temama poput referenduma u Republici Srpskoj, hapšenju građana BiH osumnjičenih za ratne zločine, o situaciji u Sandžaku i o, kako je naveo, nastupima ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

 

"Razgovor je bio koristan i iskren i izrodiće neke aktivnosti u budućnosti. Čuli ste i stav predsednika Tadića o referendumu i to je vrlo jasna poruka da Srbija neće podržati nikakav referendum o dezintegraciji BiH", rekao je Komšić.

 

Uoči sastanka, Komišić i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović su rekli da na sastanku očekuju odgovore i na konkretna pitanja, poput referenduma u Republici Srpskoj. Komšić je rekao da ga zanima da li je stav Vuka Jeremića, prema kojem ne vidi ništa sporno u održavanju referenduma, zaista i stav Srbije.

 

Komšić je nakon sastanka najavio da će biti iniciran trilateralni sastanak predstavnika Srbije, BiH i Hrvatske na kojem bi bilo reči o optužnicama, poternicama i hapšenjima građana tih zemalja osumnjičenih za ratne zločine.

 

Na pitanje novinara da li mu se čini da Srbija menja odnos prema Republici Srpskoj, Komšić je rekao da ne misli tako i ocenio da je "srbijanska politika uvek bila ista po tom pitanju".

 

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da dve zemlje mogu da razgovaraju o svim spornim pitanjima i "bez patrona" poput Turske, ali da ni trilateralni susret nije loš i da je dijalog uvek jedini put da se dođe do kompromisa.

 

On je podsetio da je u BiH postojala izvesna odbojnost prema ideji da se sastanak održi u Karađorđevu ali da je sastanak, prema njegovom mišljenju, bio koristan i da je "vredelo doći u Karađorđevo" kako bi se čuli Tadićevi stavovi o svim bitnim pitanjima.

 

Odgovarajući na pitanje o zahtevima za autonomiju Sandžaka, Izetbegović je rekao da su pitanja dezintegracije na Balkanu "završena priča" i da su sada na redu integracije.

 

Stavovi

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je 26. aprila da će sastanak lidera Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine u Karađorđevu doprineti smirivanju tenzija u regionu i naveo da je zahtev za autonomiju Sandžaka deo integracionih procesa. "Mislim da je dobro što je došlo do susreta u Karađorđevu. On, svakako, predstavlja svojevrstan iskorak u budućim odnosima država, videćemo koliko veliki, ali svakako pozitivan", rekao je Zukorlić agenciji Beta.

 

Direktorka nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara Aida Ćorović ocenila je da je sastanak predstavnika Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu veoma važan za jačanje političke stabilnosti u regionu, jer bez nje nema ni rešenja ekonomskih problema. Ona je rekla da veruje da sastanak u Karađorđevu simbolizuje kraj podela i da s njim počinje jedna "nova, drugačija etapa" u regionu.

 

Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je da je sastanak predstavnika Srbije, BiH i Turske u Karađorđevu važan za "stabilizovanje mira i odnosa među državama i narodima" u regionu. Komšić je agenciji Beta rekao da politički lideri te tri zemlje imaju mnogo "zajedničkih tema" koje mogu da reše, pre svega u oblasti ekonomije, to jest za poboljšanje uslova života građana. On je ocenio i da će sastanak predstavnika tri države naići na dobar prijem u regionu i Evropskoj uniji.

 

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko pozdravio je sastanak predsednika Srbije, Turske i članova Predsedništva BiH u Karađorđevu, navodeći da takvi sastanci doprinose razvoju bilateralnih odnosa i razvoju saradnje na celom Balkanu i u regionu. Bocan-Harčenko je za banjalučki "Glas Srpske" od 26. aprila rekao da odluka Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ne predstavlja direktno kršenje Dejtonskog sporazuma.

 

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić izjavio je 25. aprila povodom trilateralnog samita u Karađorđevu da je dobro što će Predsedništvo BiH, posle četiri godine izostanka zvanične saradnje, imati priliku da razgovara sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. "Mesto održavanja susreta nije baš sretno odabrano, jer nas to asocira na prošla vremena i dogovor iz Karađorđeva", rekao je Tihić je na konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

Srpska demokratska stranka (SDS) saopštila je 25. aprila da je protiv sastanka članova Predsedništva BiH, predsednika Srbije Borisa Tadića i turskog predsednika Abdulaha Gula. SDS u saopštenju navodi da je taj sastanak u funkciji spoljne politike Turske "koja neskriveno počiva na neootomanskim ciljevima".

 

Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je 26. aprila da je samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske u Karađorđevu "nastavak katastrofalne politike" koju je predsednik Srbije Boris Tadić počeo prošle godine u Istanbulu. SRS je ocenila da je cilj Turske obnova Otomanskog carstva.

 

Izvor: Beta

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA