Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Evropski parlament: Crna Gora je dobra vest na Balkanu      

Objavljeno : 09.03.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Crna Gora bi ove godine trebalo da počne pregovore o članstvu u EU ukoliko ostvari očekivani napredak u približavanju evropskim standardima, navodi se u Rezoluciji koju su evropski poslanici 9. marta usvojili velikom većinom glasova. Poslanici su ukazali da Crna Gora treba da ostvari napredak u domenu borbe protiv organizovanog kriminala i suzbijanja korupcije, ali i da stane na put nasilju u porodici, saopštio je Evropski parlament.

 

Potrebno je da politički i verski lideri Srbije i Crne Gore porave etničke i verske odnose i reše sporna pitanja u vezi sa verskim mestima. Među oblastima kojima je potrebno pokloniti posebnu pažnju su i diskriminacija i ograničenja medijskih sloboda. Izvestilac Čarls Tanok (Charles Tannock) kazao je da Crna Gora treba da sprovede još reformi, ali i ocenio da je Crna Gora "dobra vest" na Balkanu.

 

"Žao mi je što Komisija insistira na raskoraku između davanja statusa kandidata i otvaranja pregovora", rekao je Tanok. U Rezoluciji se navodi da bi pregovore trebalo početi najkasnije nakon objavljivanja Izveštaja o napretku na jesen 2011."O Crnoj Gori bi trebalo suditi isključivo po zaslugama, činjenicama i postignutom. Sada je na Crnoj Gori da ispuni očekivanja EU, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazao je Tanok.

 

"Uzevši to u obzir, Crna Gora ostaje dobra vest na Zapadnom Balkanu", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta.

 

U tekstu se navodi da je ostvaren napredak u donošenju zakona o borbi protiv korupcije, ali se ističe da je korupcija i dalje široko rasprostranjena u mnogim oblastima, posebno u izgradnji, privatizaciji, javnim nabavkama i da predstavlja ozbiljan problem.

 

Evropski poslanici pozvali su i na "energične korake" za iskorenjivanje sukoba interesa u javnoj administraciji i jačanje Komisije za sprečavanje konflikta interesa koja bi, kako se navodi, trebalo da dobije ovlašćenje da proveri imovinske karte i kazni nepravilnosti. Ističe se da je potrebno izmeniti zakon o prevenciji sukoba interesa, koji omogućava poslanicima i drugim izabranim predstavnicima da budu članovi upravnih ili nadzornih odbora.

 

Poslanici su ukazali i da žene nisu dovoljno zastupljene na čelnim pozicijama u državnoj administraciji i upravama državnih kompanija, pa su crnogorske vlasti pozvali da unaprede jednakost polova.

 

Evropski parlament je pozdravio i usvajanje zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali je pozvao vladu da taj zakon primeni, kao i da pruži finansijsku podršku organizacijama koje pomažu žrtvama i da porkrenu kampanju kako bi informisale žene o pravima i o tome da se nikakvo nasilje ne sme tolerisati.

 

Crnu Goru su pozvali i da uskladi zakon o državljanstvu i strancima sa evropsim standardima. Ističe se i da je neophodno poboljšati uslove života Roma.

 

Kada je reč o slobodi medija, ukazano je da je potrebno sprovesti "dalje korake kako bi se obezbedila nezavisnost i profesionalnost medija". Zabrinutost poslanika izazivaju i izuzetno visoke kazne koje se mogu naplatiti za klebvetu, čime se narušavaju novinarkse slobode i nezavisnost. Poslanici su pozvali da se istraže slučajevi vređanja novinara i aktivista civilnog društva i napada na njih.

 

Poslanici su ukazali da se bezvizni režim za Crnu Goru odvija bez problema i pozvali zemlje koje nisu deo šengenskog prostora da razmotre viznu liberalizaciju sa Crnom Gorom.

Background

Crna Gora je status kandidata za članstvo u EU dobila 17. decembra 2010, dve godine nakon što je podnela prijavu za članstvo. Crna Gora tada, međutim, nije dobila datum otvaranja pregovora o članstvu.

 

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je rezoluciju o Crnoj Gori podržao 10. februara.

 

 

Evropski poslanici 9. marta su usvojili i rezoluciju o napretku Turske na putu ka EU. Poslanici su ukazali da je zastoj u pregovorima sa Kiprom i nedostatak saradnje političkih partija u Turskoj osnovni problemi koji usporavaju evropske integracije te zemlje.

 

Poslanici su ukazali i da je sloboda medija narupšena i da u nacionalnim medijima i na internet sajtovima postoji samocenzura.

 

Poližaj žena mora biti popravljen, a broj takozvanih ubistva zbog časti i prinudnih venčanja je u porastu u Turskoj, ističe se u Rezoluciji.

 

Socijalisti su tokom izrade rezolucije o Turskoj želeli da se unese formulacija "zajednički cilj članstva Turske u EU", ali to nije učinjeno. Poslanici Evropske narodne partije su, međutim, tokom razmatranja Rezolucije u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta odlučili da povuku amandman kojim bi se evropske institucije pozvale da "istraže mogućnost" da sa Turskom sklope "privilegovano partnerstvo" umesto članstva.

 

U konačnoj verziji teksta ostala je ista formulacija kao i prošle godine, u kojoj se pokretanje pregovora sa Turskom 2005. godine označava kao "početak dugotrajnog i otvorenog procesa".

 

File: Ne treba postupati prenagljeno

 

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u Evropskom parlamentu dan uoči usvajanja Rezolucije da je napredak Crne Gore na ispunjenju kriterijuma za članstvo izuzetan, ali da  Srbija mora da učini još da bi ostvarila dalje korake na putu ka EU.

 

"Zemlja je ostvarila važan napredak u dostizanju zakonskih i institucionalnih okvira. Crna Gora je, takođe, snažno posvećena regionalnoj saradnji. Zabeležila je i solidan napredak u sprovođenju strukturalnih ekonomskih reformi, kao i u većini drugih zahtevanih oblasti", ocenio je File.

 

On je rekao da je odluka Evropskog saveta da odobri status kanidata Crnoj Gori priznanje tih postignuća i snažan signal koji potvrđuje kredibilitet politike proširenja EU, dodavši da je "status kandidata velika odgovornost za Crnu Goru". "Nužni su opipljivi rezultati kako bi Crna Gora mogla da dostigne sledeću fazu evropskih integracija", poručio je File.

 

File je ukazao da je dosadašnje iskustvo proširenja EU pokazalo važnost bavljenja ključnim pitanjima u ranoj pristupnoj fazi. "Solidan napredak Crne Gore u ranoj fazi u oblastima depolitizacije javne administracije, jačanja nezavisnosti sudstva i efektne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kasnije će joj omogućiti glatke pregovore i integraciju u EU", ocenio je evropski komesar.

 

On je istakao da Podgorica mora da poboljša izborni okvir, u skladu sa preporukama OEBS-ovog Ureda za demokratiju i ljudska prava i Venecijanske komisije, ali mora i da ojača uloga crnogorskog parlamenta. File je dodao da je od suštinskog značaja usklađivanje segmenta poštovanja ljudskih prava sa evropskim standardima, posebno imajući u vidu slobodu izražavanja i odnose sa civilnim sektorom.  Crna Gora treba da uloži dodatne napore da ojača politiku protiv diskriminacije, naročito kada se radi o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti ugroženih društvenih grupa, ukazao je File i dodao da su neophodna i "održiva rešenja kada se radi o raseljenim licima".

 

File je rekao da će Crna Gora moći da dobije preporuku Komisije za početak pregovora samo ukoliko dostigne "neophodan stepen usklađenosti sa pristupnim kriterijumima".

 

"Budućnost Crne Gore je nesporno u EU. Međutim, ne treba da postupamo prenagljeno", zaključio je File u obraćanju evropskim poslanicima.

 

Izvor:EurActiv

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA