Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Bušati: U regionu lako do saveza kada se treba zaštititi od suda      

Objavljeno : 03.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Ditmir Bušati, ministar spoljnih poslova Albanije

 

EU bi trebalo da pojača političku dimenziju procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana koji postaje stvar procedure. U regionu je došlo do određenog nazadovanja, posebno u zemljama u kojima je EU imala manje uspeha u učvršćivanju evorpskog puta. U zemljama regiona se više ne stvaraju savezi na osnovu etničke pripadnosti, već protiv mreže sudova koji bi trebalo da sude za korupciju, zloupotrebe položaja ili ratne zločine. Nema nikakave "tiranske platforme", to je dokument koji su napisale - a mi podržali, tri od četiri albanske stranke zastupljene u parlamentu Makedonije, s ciljem da se, između ostalog, očuva jedinstvo te zemlje.

 

Razgovarao Georgi Gotev, urednik portala EurActiv.com, Brisel


Rekli ste da Albanija nije jedina zemlja u kojoj opozicija bojkotuje parlament. Isto se dešava u Crnoj Gori, dok u Makedoniji sukob dve vodeće stranke sprečava formiranje vlade. Zašto se to dešava? Zašto je u nekoliko zemalja Zapadnog  Balkana istovremeno politički proces u zastoju?

 

To je pozvezano sa zahtevima u procesu pristupanja EU, a koji se odnose na modernizaciju institucija, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i reformu pravosuđa. Danas na Balkanu imamo razlilčite saveze. Do pre 10 do 15 godina savezi su se formirali na osnovu etničke pripadnosti, a sada se, kako se čini, prave savezi protiv sudova.

 

U našem okruženju uspostavlja se mreža sudova – tu je specijalni tužilac u Makedoniji, a znate da rad tamošnjeg specijalnog tužioca ometa politički estabilšment. Tu je i specijalni tužilac u Crnoj Gori, specijalni sud na Kosovu i specijalni tužilac, kao i proces provere za sve sudije i tužioce u Albaniji, što do sada nije bio slučaj.

 

Postoji politički otpor tome jer bi moglo doneti promene na javnoj sceni na Zapadnom Balkanu. Te je delom posledica procesa pristupanja, a delom stranog mešanja i uticaja. Imamo treće strane koje su dosta uporne u susedstvu i ometaju reformski proces.

 

Mislite na Rusiju?

 

S jedne strane, reč je o otporu kako bi se sačuvao status kvo. Pitali ste me za Crnu Goru. Tu smo videli na delu nametanje Rusije, pokušaj državnog udara koji je uključivao elemente iz Ruske Federacije i Srbije. A onda smo videli i kampanju protiv pristupanja Crne Gore u NATO. U kampanji su učestvovali političke grupe u zemlji, mediji i čak pravoslavna crkva.

 

Ipak, etničku komponentu ne treba potceniti. Takozvana "platforma iz Tirane" za Makedoniju izgleda da predstavlja glavni problem u susednoj zemlji.  Na nju se gleda, posebno VMRO-DPMNE, kao na mešanje u unutrašnje stvari.

 

Albanija je među prvima priznala Makedoniji. Mi smo jedna od retkih zemalja u okruženju koja nikada nije dovodila u pitanje teritorijalni integritet Makedonije, nikada nije dovodila u pitanje identitet i jezik Makedonije. Jedna trećina stanovnika Makedonije su Albanci koji su uvek bili proevropski i evoatlantski nastrojeni. Teško bi se našao sused koji je je više prijateljski nastrojen prema Makeodniji od Albanije.

 

U Makedoniji je sada na delu duboka kriza demokratije. Postoje i tendencije kod Gruevskog i nekih političkih grupa da se ova kriza demokratije transformiše u međuetničku krizu.

 

Nema nikakave "platforme iz Tirane" već je to dokument koji su napisale tri od četiri albanske stranke koje su zastupljene u parlamentu Makedonije, a koji smo podržali jer u njemu vidimo jasan napor Albanaca da se, kao prvo, očuva jedinstvo Makedonije, kao drugo traži se bolji međuetnički sklad u duhu Ohridskog sporazuma, kao treće, primena Dogovora iz Pržina i četvrto da se odblokira put Makeodnije ka NATO i EU kroz normalizaciju odnosa sa Grčkom, Bugarskom i naravno Albanijom i Kosovom, kao susedima Makeodnije.

 

Ali jedan od najvažnijih elemenata "platforme iz Tirane" jeste da albanski bude zvaničan jezik u Makedoniji. To, prema oceni kritičara, gotovo je isto što i promena ustavnog uređenja. Makedonija ipak nije federacija.

 

Ne znam kako bi ovaj argument, da albanski bude zvaničan okvir, značio isto što i federalizacija zemlje. Ali, ako se pogleda Ohridski sporazum i uzroci sporova između Makedonaca i Albanaca u Makedoniji, očigledno je da se slabo sprovode obaveze iz tog sporazuma.

 

Kod Gruevskog i drugih postoji tendencija da smatraju Albance sezonskim radnicima u sopstvenoj zemlji. I nema ozbiljnih napora da se obezbedi međuetnički sklad u zemlji. U proteklih pet do šest godina, društvo se sve više deli po etničkim linijama. Verujem da bi uključivanje takozvane albanske platforme u ustav i novi zakodnovani okvir zemlje bilo pozitivnije za obe etničke grupe koje žive u Makedoniji ili dvema najvećim entičkim grupama – Makedoncima i Albancima.

 

Kažete da Gruevski tretira Albance kao sezonske radnike, šta pod time mislite?

 

Ako pogledate njegove izjave, sasvim je jasno da pridaje više pažnje otvaranju radnih mesta, što nažalost nije slučaj, nego stvaranju održivog okruženja za međuteničku sklad i ujednačeniji ekonomski razvoj zemlje. Kada putujete Makedonijom, odmah primetite razlike i jaz između dve zajednice koji se mora premostiti. Način na koji se ulaže, način na koji se resursi i bogatstvo raspodeljuje, način na koji su etničke zajednice zastupljene u institucijama, sve to mora da se postepeno prilagođava.

 

To zvuči pomalo nadmeno...

 

Napravio sam jasnu razliku između demokratije u krizi i tendencija da se pretvori u međuetničku krizu. Ako pozivate ljude da izađu na ulice i uzvikuju parole protiv Albanaca, protiv SAD, EU i NATO, ako ih pozivate da izađu na ulice i uzvikuju parole protiv identiteta Albanaca u Makedoniji, doći ćete do istih zaključaka. Gde tu vidite nadmenost?

 

Šta bi EU trebalo da uradi? Na nedavnom samitu razmotrena je situacija Zapadnom Balkanu koja deluje prilično zabrinjavajuće...

 

Prvo moraju da se unese više političkog duha u proces koji postaje više stvar procedure, jer ima više međukoraka i merila. Drugo, mora se uzeti u obzir novo geostrateško okruženje u regionu. Govorili smo o Makedoniji, ali isto važi i za Albaniju, Srbiju, Crnu Goru. Učvršćivanjem Zapadnog Balkana na evorpskom putu moguće je je pojačati uticaj EU na untrašnja dešavanja i dinamiku. U okruženju je došlo do određenog nazadovanja  posebno u zemljama u kojima je EU imala manje uspeha u učvršivanju evorpskoh puta.

 

Treće, nama je potrebno više investicija i premošćavanje ekonomskog jaza između Zapadnog Balkana i drugih zmalja u centranoj i istočnoj Evropi koje su pristupile 2004. Ne govorim o proseku u EU. Ali zemlje centralne i istočne Evrope su mogle da konkurišu za strukturne fondove mnogo pre pristupanja, što nije slučaj kada je reč o Zapadnom Balkanu.

 

Govorimo o šest zemalja koje ukupno imaju 22-23 miliona ljudi, što je manje od Rumunije, i ne bi trebalo da bude opterećenje za EU. Na kraju, neophodno je konsolidovati evorpski projekat jer je u kontekstu migrantske krize i terorističkih napada Zapadni Balkan bio ključan za bezbednosti za EU. I bilo bi pošteno da su (lideri zemalja Zapadnog Balkana) bili za stolom kada je EU proslavljala 60. godišnjicu Ugovora iz Rima. To je bio slučaj povodom 50. godišnjice ali deset godina kasnije strateško okruženje je drugačije i zemlje kandidait nisu za stolom. To je pomalo čudno.

 

Prevela M.P.

Foto: Evropska komisija

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


24.10.2019, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
03.10.2019, Beograd
Organizator: Tempus, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo omladine
01.10.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
26 - 27. 09.2019, Beograd
Organizator: Projekat Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći
09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA