Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Brisel: Stvorite jedinstveno tržište Zapadnog Balkana      

Objavljeno : 17.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska komisija predlaže Zapadnom Balkanu uspostavljanje jedinstvenog tržišta, kao put ka prosperitetu i prečicu ka EU. Tim povodom Fajnenšel tajms prenosi reči ekonomskog savetnika Vlade Srbije Vladimira Krulja da Beograd tu zamisao podržava, a Dojče vele intervju sa evropskim komesarom Johanesom Hanom koji smatra da je to rešenje da prestanemo da "jedni drugima skačemo za vrat".

 

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da bi uspostavljanje jedinstvenog tržišta, prema konzervativnim procenama, omogućilo otvaranje 80.000 radnih mesta.

 

"Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstven ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU", rekao je Han.


Ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ocenio je, veoma je važan kako bi zemlje regiona postale punopravni članovi EU ne samo u pravnom smislu, nego i smislu ekonomske snage i moći. Ali, kako je rekao nakon samita za Dojče vele, ekonomska saradnja ima ključnu ulogu u izgradnji mira, a tome služi i Berlinski proces pojačane političke saradnje i intenziviranja ekonomskih veza i infrastrukturnih projekata.

 

"Berlinski proces nije ništa drugo nego kopiranje osnivačke ideje Evropske unije prema kojoj se intenziviranjem saradnje, oduzima želja da jedni drugima skačemo za vrat. Tu postoji nekoliko oblasti, kao što je transportna. Sama činjenica da se grade autoputevi povezuje zemlje. Isto kao i železničke linije. To vodi povećanoj međuzavisnosti", navodi Han u intervjuu za Dojče vele (DW).

 

Predlog bi obuhvatio zemlje regiona koje teže EU - Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima FT-a, evropski zvaničnici ukazuju da, uprkos liberalizovanju tarifa, postoje prepreke za trgovinu i ogrnaičenja protoka kapitala.

 

U intervjuu je pomenut i otpor Crne Gore i Kosova ovakvom predlogu, a Han je rekao da je posao timova EU koji pripremaju samit regiona u Trstu za jul ove godine da pripreme informacije i razveju sumnje.

 

"Ako u Crnoj Gori misle da to smanjuje njihove šanse za brz prijem u Uniju, to nikako neće biti slučaj. Naprotiv, ta zemlja koja je i danas najdalje otišla, doživeće novi polet. Možemo brže uspostaviti zajedničko tržište, nego što će Crna Gora biti primljena u EU. Moguće je da će zemlja profitirati čak i više od drugih zemalja", naveo je evropski komesar, dodajući da bi jedinstveno tržište pomoglo i onima koji zaostaju da se ubrzaju.

 

Fajnenšel tajms prenosi i izjavu savetnika Srbije za pregovore o EU Vladimira Krulja, koji kaže da Beograd podržava takav predlog.Kao posebne argumente navode i da je potrebno usklađivanje propisa o infrastrukturi i energetici, jer ukoliko projekat počinje u Zagrebu a završava se u Beogradu, potrebni su jedinstveni stadardi recimo za građevinske dozvole, kako bi investitori imali manje posla s birokratijom. Ako bi ti propisi bili u skladu i sa EU, to bi doprinelo i evropskim integracijama.

 

"Trebalo bi da se prodaju kao jedinstveno tržiđte od više od 20 miliona ljudi", rekao je jedan viši zvaničnik Evropske komisjie, a preneo FT.

 

Prvi put lideri Balkana u regionu

 

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin bio predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvovali su premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

 

Evropski komesar Han je čestitao premijerima jer je to, kako je rekao, prvi put da su se premijeri Zapadnog Balkana okupili na području Zapadnog Balkana", što je veliki gest i pokazuje koliko je napredak ostvaren.

 

Han je rekao da je na sastanku još jednom uverio premijere u "ozbiljnost i jak interes EU" da radi na daljoj integraciji Zapadnog Balkana.

 

On je za Dojče vele, na pitanje o uticaju Evrope u više brzina na Balkan, rekao da se protivi toj ideji, koja bi podrazumevala da deo zemalja brže napreduje u povezivanju u određenim oblastima.


EU ključna za saradnju na Balkanu

 

Samit je održan u trenutku povećanog interesovanja EU za region, nakon nedavne posete šefice evropske diplomatije Federike MOgerini regionu, koja je liderima EU prenela zabrinutost zbog napetosti i mogućeg uticaja drugih sila u regionu. Evropski lideri su na samitu ovog meseca dali političku podršku evropskoj perspektivi Balkana i povećanom angažmanu Unije u tom pravcu.

 

Na samitu u Sarajevu, premijeri Zapadnog Balkana su usvojili zajedničku izjavu u kojoj su istakli da je postojanje evropske perspektive ključno za međusobnu saradnju i napredak pojedinačnih zemalja i celog regiona.

Domaćin samita, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su inicijative iznete na današnjem sastanku zvaničnika Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova delimično pretočene u zajedničku izjavu.

"Naša poruka je da želimo da evropska perspektiva ostane potpuno prisutna, želimo aktivnije i češće prisustvo predstavnika EU i veći obim investicija na prostoru Zapadnog Balkana", izjavio je Zvizdić na konferenciji za novinare po završetku samita.

Zvizdić je rekao da su na sastanku predloženi projekti koji treba da budu realizovani u svakoj zemlji i u regionu, pre svega saobraćajni i energetski projekti, a da EU treba da pomogne u njihovoj realizaciji. Na sastanku se, dodao je, razgovaralo o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji, infrastrukturnim projektima, saradnji u oblasti obrazovanja, očuvanju mira i stabilnosti.


Cilj samita bio je, prema njegovim rečima, predstaviti i definisati zajedničke interese i inicijative za naredni samit Zapadnog Balkana u Trstu sredinom jula."Govorili smo i o problemima, nismo hteli da ih sakrijemo pod tepih", rekao je Zvizdić i dodao da su svi pokazali da su potpuno orijentisani ka kreiranju "ambijenta kvalitetne saradnje, međusobnog razumevanja i uvažavanja i očuvanja stabilnosti".

 

Šta posle samita?

 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić postavio je pitanje efekta ovakvih sastanaka.

"Lepo što ćemo mi da izađemo sa još jednom deklaracijom, divne su nam fotografije, frizure su nam super, samo što čim prođe današnji dan, opet ćemo da imamo svađe i sukobe", rekao je Vučić, uz ocenu da zemlje Zapadnog Balkana na zajedničkim skupovima uvek govore o ekonomiji i pitanjima koja ih spajaju, a kada se skupovi završe, vraćaju se političkim temama ili ne pričaju uopšte.

Prema njegovim rečima, da je više učinjeno na pitanju ekonomskog spajanja, bilo bi manje problema u slanju nekakvih drugačijih poruka građanima regiona.

Vučić je naveo da svi u regionu veruju u evropsku perspektivu, ali da niko u Srbiji više ne pominje datume, dodajući da mu se čini da je slična situacija i u mnogim zemljama Zapadnog Balkana. Dodao je da bi voleo da je evropska perspektiva u regionu nešto jasnija.

 

Crnogorski premijer Duško Marković ocenio je da je "popustila" pažnja Evropske unije prema Zapadnom Balkanu i da je evropska perspektiva regiona "zapela u administrativnom pristupu proširenju".


"Evropska perspektiva regiona je donekle zapela u administrativnom, odnosno formalističkom pristupu procesu proširenja, umesto snažnog fokusiranja na magistralne, strateške odluke i umesto nedvosmislene podrške proevropskim političkim snagama u državama Zapadnog Balkana", kazao je Marković.


Marković je rekao da se ponekad stiče utisak da je prevladalo mišljenje da će se proces proširenja odvijati, makar i sporo i rutinski, bez obzira na turbulencije u samoj EU, bez obzira na snažan upliv takozvane treće strane na Zapadni Balkan, ali da on smatra da se "Zapadni Balkan ne može pridruživati Evropskoj uniji ni sporo, ni rutinski", naveo Marković.


On je izrazio očekivanje da, uprkos sopstvenim izazovima, Evropa pojača svoje prisustvo u regionu, da se proces proširenja ne usporava zbog formalnih, birokratskih ili drugih razloga koji nisu suštinske prirode, već da afirmiše kvalitetno urađen posao svake države u pregovaračkom procesu i na taj način drži otvorenim svoja vrata za Zapadni Balkan.

 

Izvor: Beta i S.V.

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA