Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Uskoro otvaranje poglavlja 23 i 24      

Objavljeno : 05.07.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

Sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana 4. jula u Parizu doneo je regionu neka razjašnjenja: odluka Britanije da istupi iz EU neće uticati na politiku proširenja, a u slučaju Srbije ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima u članstvu mogla bi biti otvorena 19. jula. EU je najavila i da će obezbediti oko 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana, od čega 96 miliona za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Na skupu u Parizu je potpisan i sporazum o osnivanju Kancelarije za saradnju mladih u regionu koja treba da po ugledu na sličnu saradnju Nemačke i Francuske doprinese pomirenju i povezivanju u regionu.


Premijer Aleksandr Vučić izjavio je 4. jula u Parizu da će pristupna poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo Srbije u EU biti otvorena 19. jula, pošto je Hrvatska dala pristanak. On je dodao da je to potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel, što je javila i Hrvatska radio televizija.

 

Prethodno je evropski komesar za proširenje Johanes Han naveo na Tviteru da je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju novih poglavlja sa Srbijom, dala 4. jula pristanak.

 

S druge strane, ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je 4. jula  u Parizu da je blizu rešenje o otvaranju poglavlja 23 i 24 pregovorima EU i Srbije pošto su hrvatski zahtevi ispunjeni. On je rekao da se još radi na detaljima da bi se ta dva poglavlja otvorila u julu.

 

"Blizu smo rešenja i očekujem da ćemo ovih dana moći dogovoriti kada će biti organizovana međuvladina konferencija o pristupanju za ova dva poglavlja. Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahteve uspeli da ugradimo u pregovaračku poziciju EU", rekao je Kovač, prenela je agencija Hina.

 

Velika Britanija je prethodno dala saglasnost za utvrđivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU za otvaranje poglavlja 23 i 24, ali je Hrvatska do sada imala primedbe i nije davala zeleno svetlo.

 

Hrvatska je tražila da se puna saradnja sa Haškim sudom, ukidanje regionalne jurisdikcije za srpski sud za ratne zločine i zagarantovano mesto hrvatskom manjini u parlamentu Srbije prvo postave kao merilo za otvaranje poglavlja 23, a zatim, pošto je prihvatila da su ispunjeni uslovi za otvaranje poglavlja, da se uvrste u pregovaračku poziciju EU.

 

Na pitanje da li su pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja ugrađeni zahtevi Hrvatske ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao 5. jula  da Srbija ostaje pri stavu s kojim je ušla u postupak otvaranja poglavlja.

 

"Biće ispunjeni oni uslovi koji su stavljeni u Akcioni plan...Ako me pitate da li su stavljeni ti uslovi, nisu stavljeni. Srpski zakon ostaje isti i to je to...", kazao je Selaković.

 

Načelna saglasnost u grupi za proširenje

 

Dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije ponovo je razmotren 5. jula na zasedanju Radne grupe Saveta EU za proširivanje (COELA) sutra u Briselu.

 

Na sastanku je uglavnom načelno postignuta saglasnost da se otvore poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali do uveče traje takozvani "postupak tišine" po čijem isteku se potvrđuje puna saglasnost svih zemalja članica za usvajanje jedinstvene pregovaračke pozicije EU.

 

To znači da ako do 5. jula uveče niko ne stavi bilo kakvu primedbu automatski se usvaja pregovaračka pozicija svih 28 članica EU. Potom to formalno treba da potvrdi Komitet stalnih predstavnika -  ambasadora zemalja članica u EU (Coreper).

 

Prema izvorima Saveta ministara EU "čini se da je sve na putu da Srbija dobije otvaranje poglavlja".

 

EU ne odustaje od proširenja

 

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekli su posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu da odluka Britanije da izađe iz EU neće uticati na dalje proširenje Unije.

 

Oland, koji je bio domaćin skupa, rekao je posle samita da uviđa nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku. "Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane", rekao je Oland.

 

Angela Merkel je takođe istakla da perspektiva ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ostaje nepromenjena posle odluke o Bregzitu. "Odluka Velike Britanije nije ništa promenila... te zemlje su se bojale toga", rekla je nemačka kancelarka.

 

Federika Mogerini je rekla da je njena poruka vrlo jasna, a ona je da je EU rešena da nastavi s procesom proširenja. Ona je rekla da je u ovom trenutku vrlo važno za Evropsku uniju da "ponovo potvrdi svoju spremnost za evropsku integraciju balkanskih zemalja, svih njih".

 

"Mi radimo svakodnevno sa svakom od njih na koracima ka evropskoj integraciji Zapadnog Balkana. To je vrlo važno za mir i stabilnost, ali takođe i za bezbednost evropskih građana", rekla je Mogerinijeva i dodala da je vrlo važno da se to sada kaže i da evropske institucije, počevši od Evropskog saveta, budu kredibilne u tom procesu.

 

Federika Mogerini naglasila je da je važno da EU podrži reformsku agendu balkanskih zemalja, na kojoj, po njenim rečima, sve te zemlje "vrlo predano i vrlo dobro rade", i da je u interesu EU da ta reformska agenda uspe i da se proces proširenja nastavi.

 

Samit u Parizu treći je u seriji sastanaka  koji su pokrenuti 2014. da ohrabre reforme i razvoj u šest zemalja Zapadnog Balkana u različitim fazama napredovanja ka evropskom bloku.

 

Na samitu u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

 

Dogovoreno je da se sledeći ovakav skup EU-Zapadni Balkan održni u Italiji 2017. godine, saopštilo je francusko predsedništvo.

 

Lideri Zapadnog Balkana potpisali su na konferenciji u Parizu sporazum o osnivanju Kancelarije za saradnju mladih. Kancelarija za saradnju mladih, koja je osnovana po ugledu na sličnu kancelariju za saradnju mladih Francuske i Nemačke, imaće sedište u Tirani.

 

Han: 150 miliona evra za infrastrukturu i energetiku

 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 4. jula da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana koje, kako je naveo, moraju da u potpunosti sprovedu reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regiona.

 

Han je na samitu o Zapadnom Bakanu u Parizu ocenio da"ima dosta mesta za poboljšanje" u reformama u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.

 

"Odlučili smo da obezbedimo 96 miliona evra za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Takođe ćemo obezbediti 50 miliona evra za mere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti", rekao je Han.

 

On je dodao da to pokazuje ozbiljnost u nameri EU da uloži do milijaradu evra u saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020. godine. Izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture je u središtu napora Evropske komisije da ojača integraciju između zemalja Zapadnog Balkana i sa EU", rekao je Han.

 

Evropski komesar je dodao da zemlje regiona moraju da ispune obaveze u vezi s reformama u tim oblastima, jer "investicije bez reformi nemaju mnogo smisla".

 

"U energetskom sektoru, jasno je da nema smisla investirati u skupe interkonektore na mrežama dalekovoda ako zemlje nisu voljne da trguju energijom u regionu. Trgovina bi povećala bezbednost snabdevanja i smanjila potrebu za dodatnim skupim proizvodnim kapacitetima", rekao je Han.

 

Kada je u pitanju transportni sektor, Han je kazao da bi bilo više stranih investitora ako bi imali pristup celom koridoru a ne samo nacionalnim segmentima.

 

Han je naveo da plan povezivanja ima potencijal da unapredi konkurentnost regiona smanjenjem troškova poslovanja, ali da to može biti ostvareno samo ako se potpuno sprovedu reforme.

 

"Da bismo to olakšali, možda ćemo trebati da održavamo redovne sastanke na političkom nivou, uključujući sa savetnicima premijera. Sve te mere treba da vode jednom tržištu Zapadnog Balkana, mnogo pre ulaska u Uniju", rekao je Han.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA