Projekat podržali

Evropska Unija

Soros

Sponzori mreže

 

EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Beta OMS

EU: Uskladiti Južni tok sa evropskim propisima    

Objavljeno : 05.12.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski zvaničnici ukazali su na skupu o gasovodu Južni tok u Briselu da se bilateralnim ugovorima Moskve i Gasproma sa zemljama uključenim u projekat gasovoda krši zakonodavstvo EU i da učesnice treba ponovo da pregovaraju kako bi ugovore uskladile sa evropskim propisima. Srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović je po završetku rasprave o Južnom toku u Evropskom parlamentu 4. decembra izjavila da na prvom mestu Evropska unija i Rusija moraju da se dogovore oko evropskih propisa koji će važiti za Južni tok, a tek onda ostale, manje učesnice tog projekta uključujući Srbiju. Predstavnik Gasproma rekao je da su problemi oko propisa EU i Južnog toka vezani za Treći energetski paket koji članice EU treba da primenjuju međusobno i s trećim zemljama.U raspravi o Južnom toku Klaus-Diter Borhart, direktor za unutrašnje energetsko tržište u Direktoratu za energetiku Evropske komisije, izjavio je da su Moskva i ruska kompanija Gasprom koja gradi gasovod sklopile bilateralne ugovore sa zemljama uključenim u Južni tok, a tim ugovorima nije poštovano zakonodavstvo unutrašnjeg tržišta EU.

 

"Komisija je pogledala te međuvladine ugovore i zaključila da nijedan nije u skladu sa zakonima EU. Zato smo zemljama (učesnicama u projektu) rekli da imaju obavezu, po EU sporazumima ili po sporazumu o Energetskoj zajednici, da traže da ponovo pregovaraju sa Rusijom kako bi međuvladine ugovore uskladili sa zakonima EU", rekao je Borhart, preneo je EurActiv.com.

 

Aleksandar Siromjatin, zamenik rukovodioca sektora za upravljanje projektima u Gaspromu, koji je učestvovao na skupu o Južnom toku rekao je novinarima da su problemi oko propisa EU i Južnog toka vezani za Treći energetski paket, koji sve zemlje EU treba međusobno i s trećim zemljama da primenjuju.

 

Srbija i Rusija taj problem nemaju, objasnio je on, jer Srbija će tek 2015. početi pregovore o tom energetskom sporazumu s EU, pa se očekuje da do tada Rusija i EU reše sva pitanja vezana za evropske propise i izgradnju i delovanje gasovoda Južni tok.

 

Siromjatin je agenciji Beta rekao i da je činjenica da su ne samo Rusija i Srbija veoma zainteresovane za izgradnju Južnog toka, već i velike kompanije i banke iz moćnih zemalja same Evropske unije koje ulažu novac u Južni tok.

 

Funkcioner Gasproma je želeo da ukaže da je "Srbija glavni, centralni deo Južnog toka, uz dve grane gasovoda i glavno skladište na srpskoj teritoriji".

 

Po rečima Zorane Mihajlović, "Rusija i Evropska unija moraju da se dogovore oko tog najznačajnijeg pitanja, a to je poštovanje evropske regulative od strane svih onih zemalja koje su učesnice u izgradnji Južnog toka".

 

A kada to EU i Rusija budu uradile, onda to mogu učiniti i druge zemlje, stavila je do znanja ministarka za energetiku, naglasivši da se "ne može od male Srbije očekivati da menja energetske sporazume, a da nijedna od ostalih država, od kojih su neke čak i članice EU, kao Bugarska, to ne radi".

 

"Ako bih ja krenula da govorim o redefinisanju i ponovnom pregovaranju oko energetskog sporazuma, to bi značilo da moraju da padnu ministar i vlada", primetila je Zorana Mihajlović.

 

"Kod nas to neće moći tako jer je energetski sporazum koji je Srbija sklopila s Rusijom 2008. godine drugačiji od takvih sporazuma koje su potpisale druge države" rekla je Mihajlović i objasnila da je "kod nas u pitanju bila i prodaja Naftne industrije Srbije, mi imamo ugovor koji je već na snazi, tu je i vlasništvo nad podzemnim skladištem gasa, kao i izgradnja Južnog toka".

 

"Srbija je", dodala je Zorana Mihajlović, "pripremila sve što je potrebno da bi počela izgradnja i naš plan je da formiramo konzorcijum srpskih kompanija koje mogu da učestvuju u projektovanju, izgradnji, praćenju, nadzoru i svemu onome što Srbiju čeka u izgradnji Južnog toka".

 

Tri sporna pitanja

 

Borhart je rekao i da je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger u pismu ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku objasnio situaciju oko projekta tražeći od njega da "pozitivno gleda" na mogućnost ponovnog pregovaranja o ugovorima sa zemljama učesnicama u Južnom toku.

 

U projektu gasovoda su članice EU - Bugarska, Mađarska, Grčka, Slovenija, Hrvatska i Austrija, kao i Srbija, koja je članica Energetske zajednice, međunarodnog sporazuma uz podršku EU koji pokriva bivše komunističke zemlje istočne Evrope.

 

"Ono što mogu da kažem je da međuvladini ugovori neće biti osnova za izgradnju i rad Južnog toka. Jer, ako članice EU i zemlje u projektu ne budu ponovo pregovarali, Komisija ima načina da ih prinudi da to urade. I Južni tok neće moći da radi pod uslovima iz tih ugovora", istakao je Borhart.

 

Taj zvaničnik ukazao je i na najveće mane međuvladinih ugovora o gasovodu Južni tok.

 

Na prvom mesetu, to je pitanje vlasništva nad mrežom, odnosno Gasporm, koji je i proizvođač i isporučilac gasa, po propisima EU ne može da istovremeno bude vlasnik i proizvodnih kapaciteta i prenosne mreže.

 

Tu je i pitanje obezbeđenja nediskriminacije za pristup treće strane gasovodu, što znači da Gasporm ne može da ima ekskluzivno pravo i bude jedini isporučilac.

 

Treće sporno pitanje koje treba rešiti tiče se tarifne strukture.


Južni tok - niža cena gasa i radna mesta

 

Srpska ministarka energetike izjavila je na skupu da za Srbiju budući gasovod Južni tok znači veću energetsku bezbednost i nižu cenu gasa, a samo etapa izgradnje će zaposliti sto hiljada ljudi.

 

"Kada kroz Južni tok krene prvi gas, a mi se nadamo da će se predviđeni rokovi poštovati, to će za Srbiju značiti očuvanje najmanje 3.300 radnih mesta u kompanijama koje gas koriste kao energent", naglasila je ministarka Mihajlović na skupu, na kojem su učestvovali i čelnici ruske kompanije Gasprom koja gradi Južni tok, zvaničnici EU, funkcioneri ruske i bugarske vlade, kao i istraživači iz evropskih naučnih centara.

 

Zorana Mihajlović je naglasila da će se izgradnjom tog gasovoda važnog za dodatno snabdevanje velikog dela Evrope u Srbiji očuvati radna mesta, pre svega u kompanijama MSK Kikinda, Azotara Pančevo i HIP Petrohemija.

 

"Očekujemo da će biti završena i gasifikacija Srbije, kao i da će se krenuti u izgradnju kogenerativnih postrojenja na gas, što bi imalo veliki uticaj na povećanje energetske efikasnosti", rekla je ona.

 

Kako je dodala, "naš strateški pravac u energetskoj politici je da Srbija iskoristi svoj položaj i bude tranzitni koridor za struju, gas, tečni naftni gas, naftu i naftne derivate, kao i regionalni centar za skladištenje energije i energenata".

 

Zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev je na skupu, koji je u Evropskom parlamentu organizovalo udruženje Prirodni gas Evropa (Natural Gas Europe), predočio da će dotok gasa preko Južnog toka za Evropu značiti "fleksibilniji i stabilniji dotok" energije, na hiljade novih radnih mesta, kao i energetsku bezbednost i bolje očuvanje prirodne sredine.

 

Siromjatin je ukazao na činjenicu da će se rezerve gasa u Severnom moru polako iscrpeti, tako da će protok od 63 milijarde kubika gasa preko Južnog toka značiti bez sumnje bitno uvećanu energetsku bezbednost za Evropu.

 

Srpska ministarka je navela da zemlje jugoistočne Evrope imaju energetski manjak, a očekuju rast potrošnje energije, pa zato planiraju da do 2021. obezbede rast energetskih kapaciteta od 64%.

 

Ona je dodala da su, pored investiranja u nove kapacitete zbog povećanja potrošnje, potrebne i dodatne investicije, jer će jedan deo kapaciteta biti sklonjen sa mreže usled dotrajalosti i nepovoljnog uticaja na životnu sredinu, tako da je oslanjanje na prirodni gas jedna od pogodnosti za zemlje jugoistočne Evrope.

 

Izgradnja Južnog toka zemljama jugoistočne Evrope donosi energetsku bezbednost, kao i ekološku i ekonomsku bezbednost, zaključila je srpska ministarka energetike.

 

Izvor: Beta, EurActiv.rs

Foto: Beta

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


09.09.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde, Pištaljka, Projekat USAID i Projekat EU
06.09.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
30.08.2019, Beograd
Organizator: Kancelarija Grada Beča u Beogradu - Eurocomm-PR
19.07.2019, Beograd
Organizator: Odbranimo reke Stare planine
18.07.2019, Beograd
Organizator: CRTA
16.07.2019, Beograd
Organizator: EIC i Ministarstvo prosvete
04.07.2019, Beograd
Organizator: CEP
26.06.2019, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i EPuS
25.06.2019, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
05.06.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU, Ministarstvo finansija i EU PPF
31.05.2019, Beograd
Organizator: FCD i EWB
17.05.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i projekat Podrška komisiji za kontrolu državne pomoći
11.05.2019, Beograd
Organizator: CRTA
10.05.2019, Beograd
Organizator: FPN
08.05.2019, Beograd
Organizator: Koalcija 27
07.05.2019, Beograd
Organizator: EPuS
22.04.2019, Beograd
Organizator: RENEXPO
16.04.2019, Beograd
Organizator: MEI, Delegacija EU i PLAK III
11.04.2019, Beograd
Organizator: ISAC fond
03.04.2019, Beograd
Organizator: CSP i Hans Zajdel fondacija
04.04.2019, Beograd
Organizator: Republika Srbija
25.03.2019, Beograd
Organizator: CRTA
20.03.2019, Beograd
Organizator: Ministarstvo finansija i Delegacija EU u Srbiji
19.03.2019, Beograd
Organizator: MONS
26.02.2019, Beograd
Organizator: EPuS i Centar za spoljnu politiku
22.02.2019, Beograd
Organizator: Centar za promociju nauke
21.02.2019, Beograd
Organizator: RES fondacija i Fondacija Hajnrih Bel
06.02.2019, Beograd
Organizator: EU info centar
04.02.2019, Beograd
Organizator: CRTA
30.01.2019, Beograd
Organizator: EU info centar, Delegacija EU i EUNIC
18.01.2019, Beograd
Organizator: NKEU
14.12.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
4.12.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Fridrih Ebert
30.11.2018, Beograd
Organizator: NKEU
28.11.2018, Beograd
Organizator: CEP, CFA/ÖFZ i CIFE
26.11.2018, Beograd
Organizator: Konfindustrija Srbija
26.11.2018, Beograd
Organizator: Agencija za borbu protiv korupcije
19.11.2018, Beograd
Organizator: CEP
16.11.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
14.11.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
08.11.2018, Beograd
Organizator: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija
06.11.2018, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
06.11.2018, Beograd
Organizator: ASB i Ministarstvo za rad
06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
01.11.2018, Beograd
Organizator: U mreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika
30.10.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA