EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


EU finansira bugarsku turbofolk kompaniju    

Objavljeno : 16.01.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Bugarska producentska kuća Pajner (Payner), poznata kao najveći izdavač bugarskog turbofolka ili “čalga” muzike, dobiće oko milion evra iz Operativnog programa za konkurentnost EU. O pomoći Evropske unije Pajneru koja tek treba da bude isplaćena, izvestila je 15. januara sofijska agencija Novinite. Čalga muzika je vrlo popularna među mladima, kao i takozvane "čalgoteke" u kojima se sluša ova muzika. Za Pajner produkciju snima više od 50 pevača uključujući i srpsku turbo folk zvezdu iz devedesetih Bobana Zdravkovića.

 

Da bi mu bilo dodeljeno finansiranje iz Brisela za unapređenje konkurentnosti kompanije, vlasnik Pajnera Mitko Dimitrov (43) kao cilj projekta za koji mu je bugarska vlada dodelila novac Evropske unije istakao je “podizanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu pomoću modernizacije opreme”.

 

Ova izdavačka kuća želi da pospeši održivi ekonomski razvoj i da očuva svoju vodeću poziciju. Pajner, čije je sedište u gradu na jugu zemlje Dimitrovgradu, obećava da će koristiti novac i za podizanje gledanosti, privlačenje novih gledalaca što bi za posledicu imalo povećanje prihoda od reklama, otvaranje novih radnih mesta i pomoć bugarskoj ekonomiji.

 

Odobreni budžet Pajnera iznosiće 3,19 miliona bugarskih leva (oko 1,5 miliona evra), što uključuje i 2 miliona koja su im dodeljena od Evropske unije.

 

Širin Viler (Shirin Wheeler), portparolka komesara za regionalnu politiku Johanesa Hana, potvrdila je za Euractiv.com da su bugarske blasti odabrale Pajner za dodeljivanje granta od jednog miliona evra. Međutim, grant još nije dodeljen, rekla je ona.

 

“Mi smo razmotrili uslove i finasijska sredstva šeme za dodelu pomoći. Napravljen je za pomoć malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo. Industrija kulture je konkurentna industrija koju vredi podržavati", kazala je ona.

 

Ona je ipak rekla da je izbor specifičnih projekata odgovornost bugarskog ministarstva ekonomije. Viler je takođe navela da je nakon zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodeli pomoći u slučaju Pajnera.

 

Pajner je kontroverzan upravo zbog prirode “čalga” muzike - ozloglašenog žanra koji se pojavio u Bugarskoj devedesetih godina prošlog veka, u kojem dominiraju motivi novca i seksualnih aluzija.

 

Poznato je da u njoj posebno uživaju “mutri”, bivši rvači koji su u velikoj meri preuzeli organizovani kriminal, navodi agencija Novinite.

 

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine i dosad je iznedrila neke od najvećih hitova bugarske turbofolk muzike. U vlasništvu produkcije je i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i bajkoviti hotel dvorac “Bajke”.

 

Pre 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj tv kanal Planeta (Planet), prvi satelisitski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. je pokrenuo kanal Planeta folk. Dnevni bugarski list Pres ističe da je televizija Planet, koja je u vlasništvu Pajnera,  glavni popfolk muzički kanal u Bugarskoj koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji.

 

Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54 pevača, uključujući i  srpsku turbo folk zvezdu Bobana Zdravkovića poznatu po hitovima “Marakana” i “Ne dolazi u moj san”.

 

Popfolk ili “čalga” je popularna u Bugarskoj uprkos kritici bugarskih intelektualaca, a stranci, pogotovo zapadnjaci, smatraju je egzotičnom. Upravo iz ovih razloga bugarski mediji finansiranje Pajnera smatraju skandaloznim.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: payner.com

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA