EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Plavi med iznenadio pčelare u Francuskoj    

Objavljeno : 05.10.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Pčelari na severoistoku Francuske bili su zatečeni kada su u svojim košnicama ugledali med plavičaste i zelene boje. Neobična pojava pripisuje se fabrici za preradu biogoriva u okolini mesta Ribovila, u Alzasu. Pretpostavlja se da su pčele jele ostatke od šećera od popularnih čokoladica "em and ems" (M&Ms) kompanije Mars. Alzaška kompanija Agrivalor, koja prerađuje otpad iz fabrike čokolade Mars i u čijem otpacima su pčele našle šećer, saopštila je da žali zbog nastale situacije i da su preduzete mere da se slična situacija više ne ponovi. Pčelari, međutim, u tome ne vide neku utehu jer, kako kažu, ne mogu da prodaju plavičasti med na tržištu.

 

 

"Uočili smo problem istovremeno kada su to primetili i pčelari. Brzo smo pokrenuli proceduru da to zaustavimo", izjavio je porptparol kompanije Agrivalor Filip Meinar (Philippe Meinrad), preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

 

Kompanija Agrivalor, čije sedište je oko 100 kilometara od Strazbura, saopštila je da će očistiti otpadne kontejnere i da će uskladištiti sav preostali otpad u zapečaćene kontejnere i hitno ih preraditi.

Background

Pčele su jedna od ključnih karika u lancu ishrane na Zemlji. Pomeranje njihovih kolonija, izumiranje i problemi sa proizvodnjom meda, izazivaju velike promene u biljnom svetu. Taj problem posebno je dobio na značaju posedljnih dvadesetak godina.

 

Iako je izmeštanje pčelinjih kolonija postojalo i ranije, prva veća takva pojava registrovana je u Severnoj Americi 2006. godine. Slični problemi prethodnih godina zabeleženi su i Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Italiji, Portugalu i Španiji. Rađene su i analize uzroka takvog stanja, a kao glavni razlozi su identifikovani klimatski poremećaji, zagađenja, upotreba pesticida i bolesti.

 

Kolaps kolonija pčela ima veliki uticaj na poljoprivredu, jer su pčele glavni oprašivači mnogih poljoprivrivrednih kultura bitnih za ljudsku ishranu. One, takođe, zbog svoje uloge u ciklusu razvoja biljaka, bitno utiču i na njihovu rasprostanjenost.

 

Broj pčela u svetu je poslednjih godina drastično opao. Oštra zima i prekomerne padavine van uobičajene sezone uticali su da pčele ove godine u Velikoj Britaniji ne mogu da prikupe dovoljno polena. Zbog toga su pčelati morali da priskoče u pomoć i da im daju šećer u sirupu, kako ne bi ostali bez meda.

 

Portparolka Britanskog udruženja pčelara Džil Maklin (Gill Maclean) izjavila je da su pčele dovoljno pametne da znaju "koji su najbolji izvori šećera, ukoliko u okolini ne postoje neki drugi". Maklin kaže da je moguće da je obojeni šećer kontaminirao med.

 

Isto tvrde i francuski pčelari, koji navode da neće moći da prodaju "plavi med" na tržištu. Oni navode da, iako "plavičasto-zelena supstanca" ukusom podseća na med, ona to ipak nije.

 

"Za mene to nije med i to ne može da se proda", izjavio je jedan lokalni pčelar.

 

Francuska je inače najveći proizvođač meda u Evropskoj uniji. Godišnje se u toj zemlji proizvodi 18.330 tona meda, iako je Francuska najpoznatija po proizvodnji vina. Samo u Alzasu ima oko 35.000 pčelarskih kolonija u kojima se proizvodi 1.000 tona meda godišnje.

 

Kompanija Mars, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača čokolada u svetu, nije za sada ništa saopštila o neobičnom medu iz Alzasa.

Ivor: euractiv.rs, bbc.com

Foto: sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA