EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Ajfelova kula uskoro privlačnija i štedljivija    

Objavljeno : 02.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Ajfelova kula, jedan od najposećenijih spomenika u svetu, uskoro će biti modernizovana tako da sama proizvodi deo energije koja je potrebna za njen rad i bude privlačnija za posetioce. Radovi, koji su već u toku, koštaće 25 miliona evra bez poreza, a finansiraće ih Novo preduzeće za Ajfelovu kulu (SNTE), koje upravlja tom građevinom.

 

Kako bi Ajfelova kula bila u skladu sa novim ekološkim trendovima, na nju će se postaviti vetrenjače i solarni paneli koji će proizvoditi deo energije koja je potrebna za njen rad.

 

Radovi su u toku na prvom, najprostranijem, spratu Kule. Predsednik SNTE Žan-Bernar Bros (Jean-Bernard Bros) posetio je radove 1. avgusta i tada izjavio da je cilj da ta "stara dama" postane pristupačnija, privlačnija i ekološki prihvatljivija.

 

Prema pisanju francuskog lista Eko (Les Echos), prvi sprat nije rekonstruisan već 30 godina i trebalo mu je podmlađivanje. Biće rekonstruisano 4.586 od 5.420 kvadratnih metara prvog sprata.

Prvi sprat nalazi se na visini od 57 metara i najprostraniji je. On je i najmanje posećen, ali bi to moglo da se promeni kada neprozirni pod između stubova Kule bude zamenjen providnim, koji pruža pogled "u ambis".

 

Radovi predviđaju i izgradnju malih vetrenjača, solarnih panela i prikupljanje kišnice. Cilj toga je, prema Brosovim rečima, da se poboljšaju energetski rezultati Kule za 30%.

 

Biće poboljšan pristup osobama sa problemima u kretanju, tako da će moći da pristupe svim delovima, što danas nije moguće.

U jednom od paviljona tog sprata biće otvorena kongresna sala, a biće renovirane prodavnice, muzeji i restorani.

Prvi sprat neće biti zatvaran tokom radova, čiji završetak se očekuje krajem 2013. godine.

Ajfelova kula izgrađena je povodom svetske izložbe u Parizu 1889. godine. Postala je jedan od najpopularnijih svetskih muzeja. U 2011. godini zabeleženo je 7,1 milion poseta, u poređenju sa oko tri miliona godišnje početkom 80-ih godina.

Većinski vlasnik SNTE, firme koja upravlja Kulom, je grad Pariz - 60%, a suvlasnici su banka specijalizovana za lokalni razvoj Deksija kredi lokal (Dexia Credit Local), građevinska firma Efaž (Eiffage), Safidi iz energetske grupe EDF, UFIPAR iz grupe luksuznih modnih proizvoda, kozmetike, parfema i pića LVMH i preduzeće za nekretnine Unibaj Rodamko (Unibail Rodamco).

Iako troškovi modernizacije nisu mali - oko 25 miliona evra - ovaj posao ipak je isplativ. Prema pisanju francuskog ekonomskog dnevnika Eko (Les Ećos), obrt firme SNTE je 2010. iznosio 66,5 miliona evra.


Izvor: AFP i EurActiv.rs

Foto: Wikimedia

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA