EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Prva dama ili nevenčana supruga    

Objavljeno : 11.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Status Valeri Trirveler (Valerie Trierweiler), nevenčane partnerke novoizabranog predsednika Francuske Fransoa Olanda (Francois Hollande), ne bi trebalo da predstavlja prepreku prilikom poseta novog šefa države inostranstvu ili zvaničnih prijema u Francuskoj, mada mogu postojati izuzeci, rekli su diplomatski izvori. Iako bi to moglo biti problem u zemljama koje drže do verskih i moralnih načela, stručnjaci podsećaju da se protokol zasniva na nepisanim pravilima, a ne na zakonskim propisima i da postoji mogućnost dogovora.Sama Valeri Trirveler umanjuje značaj tog pitanja. "Nisam sigurna da će to predstavljati problem. Možda prilikom posete papi? Iskreno, to nije nešto što me brine. Ima mnogo toga što bi moglo da me više brine od toga. Pitanje braka je, pre svega, naša privatna stvar", rekla je Trirvelerova, novinarka koja namerava da nastavi da se time bavi.

 

Osim Vatkana, pitanje protokola koje se odnosi na prvu damu moglo bi da se pojavi u zemljama koje su privržene veri i moralnim načelima, poput Saudijske Arabije, Indonezije, pa i Indije, ali je malo verovatno da će to prerasti u ozbiljan problem.

 

"Protokol se prilagođava na pragmatičan način, a mi smo u 21. veku", rekao je stručnjak za pitanja protokola u francuskom Ministarstvu spoljnih poslova. "U Francuskoj, kada nam dolaze u državne ili zvanične posete, mi utvđujemo pravila", rekao je on.

 

U inostranstvu, službe protokola se prilagođavaju onome što Francuska traži, rekli su drugi izvori. "Ako im kažemo 'postupajte sa ovom osobom kao sa predsednikovom ženom', oni će se povinovati", rekao je taj izvor.

 

Kako ukazuju stručnjaci, protokol se oslanja pre svega na nepisana pravilima, koja nisu ni zakonski propisi niti ustav.

 

Čak i u zemljama koje bi mogle postaviti pitanje statusa Trirveler, potrebno je pažljivo proučiti da li je ranije bilo sličnih slučajeva, rekli su stručnjaci. Oni su naveli da danas ministri spoljnih poslova koji su homoseksualci mogu da slobodnu putuju u inostranstvo sa partnerom u zvanične posete ili na sastanke.

 

Na počektu svog petogodišnjeg mandata, doskoršanji francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) sam je putovao u Indiju bez Karle Bruni (Carla) sa kojom tada još nije bio oženjen. Ali, njihova veza je tek bila počela i to što Sarkozija nije pratila na putovanju može se objasniti francuskim unutrašnjim razlozima, rekao je jedan analitičar. Pošto se oženio, Sarkozi je tokom druge posete Indiji putovao sa suprugom kako bi, pre svega, posetio "spomenik ljubavi", Tadž Mahal.

 

"U principu, mi odobravamo protokolarne usluge samo za supružnike", rekao je za AFP portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Sijed Akbarudin, ali je dodao da nije upoznat sa slučajem Olanda.

 

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji, na vanbračni život se ne gleda sa odobravanjem, a najviše verske telo, Savet ulema, zabranjuje vanbračne seksualne odnose.

 

Indonežani, koji su uglavnom umereni vernici, ne očkuju od stranaca drugih veroispovesti da poštuju te principe. Tako poseta australijske premijerke DŽulije Gilard (Julia Gillard) koja je živela u neformalnoj zajednici nije izazvalo kontroverze.

 

U jednoj monarhiji u Persijskom zalivu vanbračna zajednica je zvanično zabranjana, pa bi protokol mogao biti obavezujući za Olanda, ako odluči da otputuje u tu zemlju. Sarkozi je u junu 2008. morao da otputuje u prvu posetu regionu bez Karle Brune s kojom tada nije bio još venčan.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA