EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Grčka zbog štednje iznajmljuje policajce    

Objavljeno : 09.04.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Policajac na iznajmljivanje, 30 evra na sat: u Grčkoj od nedavno svako ko ima para može da iznajmi pripadnike snaga reda i njihovu opremu. Grčko Ministarstvo za zaštitu građana koje je nadležno za snage bezbednosti potvrdilo je 8. aprila da je doneta ta mera čiji je cilj da se u vremenima štednje popuni budžet policije.

 

Grčko Ministarstvo za zaštitu građana saopštilo je da je odluka o tome doneta krajem marta "kako bi se amortizovali troškovi korišćenja opreme i infrastrukture policije", i obezbedila sredstva za njihovu modernizaciju.

 

O toj meri, koja je doneta u tajnosti, prvo je pisao popularni nedeljnik Proto tema, a za nju je, prema izvorima u policiji, iz medija saznao i novoimenovani ministar za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis, koji nije bio oduševljen što nije na vreme obavešten.

 

Prema pisanju Proto teme, cene se kreću od 30 evra za iznajmljivanje policjaca na sat i 40 evra za patrolno vozilo do 200 evra za iznajmljivanje patrolnog čamca ili 1.500 evra za iznajmljivanje helikoptera.

 

Ministarstvo je saopštilo da će iznajmljivanje biti moguće samo u "izuzetnim slučajevima" i da neće biti odobreno ako zbog njega budu smanjeni operativni kapaciteti policije.

 

Među uslugama koje se nude su "obezbeđivanje transporta dragocenih materijala i umetničkih dela", "obezbeđivanje osoba", ali i usluge pri snimanju filmova.

 

Ove usluge su "nuđene besplatno" već godinama, ističe to grčko ministarstvo koje je godinama kritikovano da netransparentno i prizvoljno odobrava skupu policijsku zaštitu političkoj i ekonomskoj eliti.

 

Ministarstvo očekuje da će se ova praksa iznajmljivanja proširiti "na dobar deo članica EU".

 

Izvor: AFP

Foto: Wikimedia

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA